Linkuri accesibilitate

Hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova: integrarea europeană, prioritate națională


Hotărârea prin care parlamentarii Republicii Moldova au decis pentru ca integrarea europeană să devină prioritate națională a fost votată de 55 din cei 81 de parlamentari prezenți.
Hotărârea prin care parlamentarii Republicii Moldova au decis pentru ca integrarea europeană să devină prioritate națională a fost votată de 55 din cei 81 de parlamentari prezenți.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o hotărâre prin care calea integrării și aderării europene este declarată proiect de prioritate națională.

În primul articol al hotărârii se menționează că s-a luat act și se susțin integral cererile formulate în rezoluția Adunării Moldova Europeană, adoptată în 21 mai, în piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

„Se declară în continuare calea ireversibilă a integrării și aderării europene drept proiect de prioritate națională al Republicii Moldova și se cheamă întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național - aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, precizează al doilea punct al hotărârii adoptate de parlamentari.

Majoritatea parlamentară a invitat societatea civilă, liderii de opinie și partidele politice parlamentare sau extra-parlamentare ca indiferent de viziunea politică să sprijine implementarea cerințelor din Rezoluția adoptată pe 21 mai, dar și a angajamentelor enunțate de Republica Moldova în cererea de aderare la UE, din 2022.

La votul în care a fost adoptată hotărârea Parlamentului au fost prezenți 81 (dintr-un total de 101) de parlamentari: 55 dintre ei, membrii ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat pentru, iar 26 (în special de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și din partea PAS) nu și-au exprimat votul.

Peste 70.000 de oameni au susținut public, la Chișinău, parcursul european al țării

Aproximativ 75.000 de oameni au participat în 21 mai la Chișinău la mitingul pro-european Moldova Europeană, inițiat de președinta Maia Sandu și la care a fost prezentă și președinta Parlamentului European Roberta Metsola.

Cu ocazia manifestației a fost adoptată o rezoluție care afirmă dorința celor prezența ca țara lor să devină membru cu drepturi depline al UE și (re)afirmă apartenența locuitorilor la familia europeană.

„Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită”, se menționează în textul rezoluției, disponibil pe site-ul Președinției Republicii Moldova.

Chiar dacă evenimentul a fost prezentat drept unul apolitic, a fost boicotat de partidele de opoziție, dar și de unele partide pro-europene din afara Parlamentului, care l-au considerat un exercițiu electoral al partidului pro-prezidențial PAS:

Acțiuni de susținere a parcursului european al Republicii Moldova au avut loc în alte peste 30 de orașe europene.

Opoziția cere referendum

În paralel cu ampla manifestație de la Chișinău și din alte orașe europene, partidul de opoziție Șor a organizat mitinguri în mai multe orașe din țară, pentru organizarea unui referendum cu privire la direcția de politică externă a Republicii Moldova, a notat Europa Liberă Moldova.

Vorbitorii au acuzat conducerea R. Moldova că ar acționa nedemocratic, neținând seama de dorința tuturor cetățenilor, inclusiv pe planul politicii externe.

La rândul lor, reprezentanți ai Blocului Comuniștilor au reiterat chiar la dezbatere de joi din Parlament faptul că participanții la manifestațiile de proteste organizate în paralel cu mitingul pro-european și-au exprimat nemulțumiri și că au fost adoptate rezoluții care sunt însă ignorate de majoritatea parlamentară, menționează agenția de presă IPN Moldova.

De asemenea ei eu reiterat ideea organizării unui referendum pentru a afla doleanțele oamenilor.

Hotărârea adoptată joi de Parlamentul Republicii Moldova vine cu o săptămână înainte de summit-ul Comunității Politice Europene, la care vor participa aproximativ 50 de delegații din state europene și care va avea loc în 1 iunie în comuna Bulboaca.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG