Linkuri accesibilitate

Retailerii dau asigurări că noul coronavirus nu va închide granițele pentru alimente, dar se pregătesc pentru scenarii sumbre


În ultimele zile, multe magazine au rămas cu rafturile goale.
În ultimele zile, multe magazine au rămas cu rafturile goale.

România este, de ani buni, dependentă în mare măsură de importurile de produse agroalimentare, dar o eventuală închidere a granițelor nu va lăsa magazinele cu rafturile goale, spun reprezentanții retailerilor și ai patronatelor din industria alimentară.

„Eu dacă vreau să mă duc în Bulgaria să cumpăr un tir de margarină și să vin cu el aici, e liber. Au fost închise granițele pentru omul de rând, nu pentru transporturile alimentare. Transporturile alimentare perisabile au prioritate și au avut prioritate întotdeauna”, a explicat, pentru Europa Liberă, Sorin Minea, președințele Romalimenta, federația patronatelor din industria alimentară, și proprietarul unui producător de mezeluri.

El subliniază că nicio țară nu va permite să oprească la graniță transporturile de alimente, dând exemplul Italiei, cea mai afectată țară europeană de coronavirus, unde magazinele alimentare și farmaciile sunt singurele unități care continuă să fie deschise.

Pe de altă parte, George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) argumentează că în cazul în care se va ajunge la situația închiderii granițelor, nu va fi afectată doar România, de aceea, la nivel european se discută ce trasee pot fi folosite pentru ca statele să nu rămână neaprovizionate.

Pentru acest lucru „există un grup de lucru la nivel european și, dacă se vor lua astfel de măsuri, prin decizia comună, trebuie să se stabilească în continuare care vor fi rutele și rețelele de aprovizionare. Ce vă pot spune este că, în acest moment, nu există aceste obstacole”, spune George Bădescu, pentru Europa Liberă, explicând că aprovizionarea va continua să fie făcută, chiar dacă, probabil, condițiile vor fi mai restrictive.

Retailerii se gândesc și la scenarii mai sumbre în care accesul populației la magazine va fi mai redus, după modelul Italiei.

În această situație, „se va merge pe cumpărăturile online. Vor fi adoptate și formule alternative, care însă vor asigura în continuare, chiar dacă într-o măsură mai redusă, accesul la mărfurile de primă necesitate pentru populație și aprovizionare”, dă asigurări George Bădescu.

Pentru comunitățile unde nu vor fi posibile cumpărăturile online, este luată în calcul fie varianta ca un membru al familiei să fie cel care se ocupă de aceste cumpărături, care să fie făcute de la cel mai apropiat magazin, fie o persoană desemnată să meargă la cumpărături pentru mai multe familii, fie chiar vânzarea anumitor alimente să fie reglementată, astfel încât să nu poate fi achiziționate decât anumite cantități.

Există astfel de scenarii, s-a lucrat la ele, totul va depinde și de decizia autorităților. Într-un astfel de scenariu, vor avea un control mult mai mare asupra libertății de mișcare și pot să decidă anumite restricții, care totuși să ofere în final posibilitatea de a avea acces la aprovizionare”, mai spune reprezentantul marilor retaileri, referindu-se la varianta în care autoritățile vor decide declararea stării de urgență sau de necesitate.

Deja, în Capitală și în țară, mai multe mall-uri au anunțat ajustarea programului de funcționare la doar opt ore și anularea evenimentelor. Singurele care vor funcționa cu program normal sunt hipermarketurile și farmaciile.

Deocamdată, retailerii se luptă să nu mai rămână cu rafturile goale și dau asigurări că există stocuri suficiente de marfă, însă au fost depășiți de cererea foarte mare, care o depăște chiar pe cea din perioada sărbătorilor.

„În cele mai multe cazuri, ritmul aprovizionării nu a ținut pasul cu cererea respectivă pentru că și aici e o problemă legată de transport – pe lângă magaziile din incinta magazinelor, există și platforme logistice aflate în afara localităților, de acolo se face transportul cu mașini. Acestea au și ele o capacitate și nu s-a făcut transportul pentru câteva pachete sau baxuri, în general, având în vedere că numai unele produse au fost solicitate. A fost această problemă a calibrarii și, de aceea, aprovizionarea, nu a tinut ritmul cu cererea. Dar eu cred că deja, lucrurile au început să se desfășoare din nou într-un ritm normal”, mai precizează George Bădescu.

Despre problema calibrării producției ne-a povestit și Sorin Minea.

„Eu sunt planificat de exemplu, să fac 15 tone pe zi, dar în doua zile am avut comenzi mai mari decât de obicei, nu era planificat. Am dat cât am putut. Faptul că nu am suficient nu înseamnă că nu am de unde să iau, că am fost luat prin surpindere cu cantități mai mari. Dar ce vând acum, nu voi mai vinde mâine”, atrage atenția Sorin Minea, care adaugă că teama cea mai mare este că, în cazul în care românii vor fi forțați să stea în casă, iar stocurile sunt gata făcute, producătorii nu vor mai avea, pentru o perioadă, o piață de desfacere.

De asemenea, cu toate că în piață este posibil să apară speculanții, este la fel de posibil ca prețurile unor bunuri să crească, estimează Minea: „Preturile vor crește la produsele care sunt deficitare – plastic, hârtie, care vin din China. La mâncare, când crește cererea, fiecare încearcă să își maximieze câștigul. Dar, la carne, niciun procesator nu ridică prețurile într-o perioadă ca aceasta decât dacă este nebun”.

Coronavirus, cum reacționează oamenii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG