Linkuri accesibilitate

Reuniunea G7 | Londra vrea limitarea propagandei și dezinformărilor rusești


Imagine de la reuniunea G7 din 6 aprilie 2019 din Franța.
Imagine de la reuniunea G7 din 6 aprilie 2019 din Franța.

Miniștrii de externe din Grupul G7 al celor mai puternice țări (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite) se află la Londra, pentru o reuniune la care se discută subiecte de interes comun ca pandemia de COVID-19 și redresarea economică.

Pe agendă se află însă și alte teme, precum criza schimbărilor climatice, drepturile omului, securitatea alimentară sau egalitatea de gen. Iar Marea Britanie aduce în mod foarte concret Rusia (fostă membră a Grupului G8 al celor mai puternice țări ale lumii) în discuția partenerilor internaționali, propunând adoptarea unor mecanisme comune de combatere a propagandei și dezinformării practicate de Moscova.

Rusia a fost suspendată din Grupul G8 al celor mai puternice țări în martie 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.
Rusia a fost suspendată din Grupul G8 al celor mai puternice țări în martie 2014, după anexarea ilegală a Crimeei.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a anunțat în ajunul reuniunii G7 (3 – 5 mai) că Londra va cere partenerilor din Grup elaborarea unui mecanism de contracarare rapidă a „minciunilor, propagandei și știrilor false” generate de Rusia. Fără a da detalii, Raab a adăugat în fața reporterilor britanici că „sincer, scopul este să putem oferi adevărul oamenilor din această țară, dar și celor din Rusia, China, sau de oriunde din lume”.

La sfârșitul anului trecut, mai mulți parlamentari britanici au început demersurile legale împotriva Guvernului de la Londra pentru că acesta nu a protejat democrația britanică de influența Rusiei în votul din 2016 cu privire la părăsirea Uniunii Europene.

În vara anului trecut, însuși ministrul Raab admitea că Rusia ar fi încercat să influențeze alegerile din 2019 din Marea Britanie. Declarația venea cu puțin timp înaintea publicării unui raport al Comisiei de Informații și Securitate a Parlamentului, iar criticii puterii de la Londra subliniau că e prima dată când Guvernul recunoaște oficial amestecul Rusiei și o face abia când nu mai poate da înapoi.

Influența Rusiei în Marea Britanie este noua normalitate”, arată apoi raportul din Parlamentul de la Londra.

Acum, Marea Britanie, Statele Unite (cu o nouă administrație, diferită de cea care dorea ca Rusia să facă parte în continuare din G7) și Uniunea Europeană nu ezită să acuze Rusia că răspândește informații false pe diverse teme, de la alegeri interne la vaccinarea împotriva COVID-29 sau rolul și acțiunile Alianței Nord Atlantice.

La reuniunea de la Londra, Marea Britanie va prezenta un studiu finanțat de Ministerul de Externe care arată că așa-numiții „trolli" pro-ruși au drept țintă presa din țările democratice în încercarea de a crea impresia că publicul ar sprijini agresiunea Rusiei față de Ucraina, relatează Sunday Times. „Trollii ruși publică diverse comentarii pe teme precum Ucraina pentru a influența opinia publică de aici, dar și pentru a fi preluate de presa din Rusia,” a spus Dominic Raab pentru Sunday Times.

Agenda Statelor Unite

Din partea SUA, la reuniunea de la Londra participă secretarul de stat Antony Blinken, iar diplomația americană precizează, fără a numi explicit Rusia, că acesta așteaptă cu interes discuțiile despre „valorile democratice împărtășite de membrii G7 și angrenarea altor țări în rezolvarea problemelor geopolitice de interes comun.”

Diferența de atitudine a noii administrații de la Washington față de Rusia este însă evidentă. În ultimele luni, SUA au extins sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns la ingerințele electorale și atacurile sale cibernetice, expulzând recent 10 diplomați ruși și sancționând alte câteva zeci de persoane și de entități rusești. Trezoreria SUA a impus limite suplimentare pe piața datoriilor rusești, iar sprijinul față de soarta lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Putin, a fost fără echivoc.

E de așteptat și ca la întâlnirea în desfășurare la Londra, secretarul de stat american să abordeze și pregătirile pentru reuniunea liderilor G7 programată pentru luna iunie, tot în capitala Marii Britanii. Aceasta ar fi prima vizită în străinătate a președintelui Joe Biden de la preluarea mandatului.

Reuniunea de la Londra are loc într-o perioadă în care tensiunile dintre Occident și Rusia sunt ridicate. La întâlnirea G7 participă, în calitate de observator, și Uniunea Europeană, iar Marea Britanie a invitat la unele discuții și reprezentanți ai Australiei, Indiei, Coreei de Sud și Africii de Sud.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG