Linkuri accesibilitate

3 minute | O nouă superputere, libertatea de exprimare ca trădare și fabricile de armament românești „duduie”


Populația Indiei va ajunge la mijlocul anului la 1.43 miliarde de locuitori.
Populația Indiei va ajunge la mijlocul anului la 1.43 miliarde de locuitori.

Până la jumătatea anului, India va depăși China la dimensiunea populației. Rusia folosește tot mai mult legile privind trădarea și spionajul pentru a reprima opoziția. În România, mediul de afaceri cere reorganizarea teritoriului ca măsură de reformă administrativă și economică.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • SUA au anunțat al 36-lea pachet de asistență de securitate, de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Parlamentul European a aprobat prima taxă de import de carbon din lume. Legislația prevede impozitarea importurilor de mărfuri pe baza gazelor cu efect de seră emise pentru a le produce.
  • Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că România nu are contracte directe de livrare de armament către Ucraina.

Dacă India va deveni o superputere e doar o chestiune de timp


India va depăși statutul Chinei de cea mai populată țară din lume până la jumătatea anului, potrivit unui studiu ONU, analizat de CNN. E o evoluție istorică, prevăzută de economiști de ani de zile, amintește Der Spiegel, care adaugă că India va deveni în curând a treia cea mai mare economie de pe glob.

New York Times precizează că în timp ce populația Chinei îmbătrânește și se micșorează, India are o forță de muncă tânără și vastă. Însă dimensiunea aduce și provocări enorme, printre care și nevoia de locuri de muncă, scrie Bloomberg.

Rusia: cine vorbește liber e trădător

Rusia președintelui Vladimir Putin folosește din ce în ce mai mult legile privind trădarea și spionajul pentru a înăbuși criticile la adresa războiului din Ucraina, scrie Wall Street Journal.

Opozantul lui Vladimir Putin, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare.
Opozantul lui Vladimir Putin, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare.

Cel mai recent, jurnalistul și criticul guvernamental Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „trădare”. Un alt critic al Kremlinului, Ilya Yashin, tocmai a pierdut recursul împotriva pedepsei de 8 ani de închisoare, adaugă Reuters.

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește, Putin și-a dezlănțuit Serviciul Federal de Securitate pentru instrumentarea cazurilor de așa-zisă trădare, amintește și Europa Liberă.

Iar The Times dă un indiciu suplimentar despre nivelul la care a ajuns libertatea de exprimare in Rusia: o rusoaică a fost amendată pentru că a spus despre președintele Zelenski că e „frumos și amuzant”.

Cu toate acestea, Rusia are susținere în Africa. Potrivit Deutsche Welle, președintele Ruandei, Paul Kagame a spus că Rusia are dreptul de a fi oriunde în Africa și că Occidentul încearcă să tragă Africa în propriile probleme. Interesele Rusiei în Africa sunt susținute de mercenarii Kremlinului din grupul Wagner, arată o analiză RFE/RL.

În Europa, Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, citat de Euronews, spune că speră că Turcia va permite Suediei să intre în NATO „mai devreme decât mai târziu ”. Optimismului său se adaugă cel al ministrului suedez al apărării, Pål Jonson, care a adăugat că Suedia se simte mai în siguranță cu exercițiile militare suplimentare ale SUA.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, participă la o conferință de presă cu ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la baza navală Musko, la aproximativ 70 de kilometri sud de Stockholm.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, participă la o conferință de presă cu ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la baza navală Musko, la aproximativ 70 de kilometri sud de Stockholm.

FP scrie că SUA doresc cu adevărat ca Suedia să se alăture NATO, dar Turcia și Ungaria stau în calea acestei dorințe. Ankara nu susține aderarea Suediei pentru presupusul sprijin acordat grupărilor kurde, considerate teroriste. De altfel, jurnaliștii FP sunt de părere că o decizie referitoare la aderarea Suediei nu va fi luată până după alegerile prezidențiale din Turcia.

Acolo, scrie BBC, puternicul Recep Tayyip Erdoğan este amenințat de Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției pe care susținătorii îl numesc Gandhi al Turciei.

Războiul cerealelor nu s-a terminat

UE pregătește restricții de urgență a importurilor de cereale din Ucraina, scrie Financial Times. Publicația remarcă faptul că autoritățile de la Bruxelles au cedat în fața țărilor din estul Europe care au luat măsuri unilaterale de limitare a importurilor din Ucraina.

Totuși, anunță Euronews, discuțiile dintre Comisia Europeană și cinci țări din Europa de Est nu au reușit încă să rezolve disputa. Controversa ridică întrebări cu privire la cât va dura solidaritatea blocului cu Ucraina devastată de război.

Tot la nivel european, Wall Street Journal remarcă aprobarea în Parlamentul European a primei taxe de import de carbon din lume. Legislația prevede impozitarea importurilor de mărfuri pe baza gazelor cu efect de seră emise pentru a le produce.

Fabricile românești de armament duduie

Ministrul Florin Spătaru spune la Europa Liberă că fabricile românești de muniție și armament au produs mai mult în 2022, iar compania ROMARM și-a dublat cifra de afaceri. Spătaru mai spune că nu există contracte directe de livrare de armament către Ucraina.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că fabricile românești de muniție și armament au produs mai mult în 2022.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că fabricile românești de muniție și armament au produs mai mult în 2022.

G4 Media scrie că reprezentanții mediului de afaceri solicita reorganizarea teritorială a României, care ar reduce cheltuielile bugetare și birocrația, dar ar impulsiona investițiile.

Iar Spotmedia comentează un al doilea eșec european al României, după neaderarea la spațiul Schengen.

Alte știri:

  • Comisia Europeană cere Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Bulgariei să ridice interdicția privind importurile de grâne ucrainene. În caz contrar, statele vor pierde și un nou pachet de sprijin pentru fermieri, de 100 de milioane de euro. – Europa Liberă
  • Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, îl învinuiește pe președintele Viktor Orban pentru că a împins orașul în pragul incapacității de plată. - Bloomberg
  • Autoritățile ucrainene cer Turciei să sechestreze o navă care transporta ceea ce procurorii de la Kiev descriu ca mii de tone de cereale furate din zonele Ucrainei ocupate de Rusia. – WSJ

Ne găsiți la Europa Liberă, pe Facebook și Instagram, iar pe mail, la adresa treiminute@rferl.org.


Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG