Iată principalele știri:
- O instituție a statului a constatat încă din august 2022 dezastrul din „azilele grozei”. Persoanele vulnerabile erau ținute în frig, lipseau medicamente, bătrânii erau ținuți la izolare, iar mâncarea era nepotrivită. Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, și-a adus aminte ieri despre această situație.
- „Este o rușine națională”, a reacționat Klaus Iohannis. „Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic”, a mai spus președintele, îndemnând responsabilii politici să aibă curaj.
- Ucraina va fi invitată să se alăture NATO, au decis ieri liderii alianței, dar nu au precizat cum și când. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dezamăgit că nu a fost stabilit un calendar clar.
Mărturiile pacienților din „azilele groazei”
Reporterii ziarului Libertatea au vizitat 28 de femei și bărbați închiși în „azilele groazei” și au obținut mărturii care ar dovedi abuzurile la care au fost supuși.
De exemplu, pacienții erau puși să muncească, iar una dintre victime a început să plângă atunci când a fost întrebată ce se întâmpla dacă nu voia să dea cu mătura. „Dincolo ne dădeau doar sendvișuri”, mai spune femeia de 37 de ani, aflată acum într-un centru de îngrijire.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), din subordinea Ministerului Muncii, a constatat încă din august 2022 condițiile în care erau ținute aceste persoane, potrivit G4Media.
Buletin de București scrie însă că, deși autoritățile din subordinea Ministerului Muncii recunosc că știau de nereguli, acestea și-au pasat responsabilitatea. Iar ministerul condus de Marius Budăi recunoaște acum aceste lucruri, la o săptămână de la descinderile procurorilor, conform Hotnews.
În Europa Liberă, avocatul care îi reprezintă pe vecinii care au făcut sesizări, și în urma cărora instituțiile abilitate au demarat controalele, vorbește despre clienții săi care au fost dați în judecată și li s-au cerut daune.
Euronews a descoperit că azile de bătrâni care sunt închise încă funcționează prin artificii legislative. Aceeași televiziune oferă detalii despre bătrânii mutați de la azilul din Pipera, de teama controalelor, într-un șantier de lângă Tunari.
Libertatea scrie că ascunderea beneficiarilor în imobile clandestine era o practică și la azilele groazei, anchetate acum de DIICOT. „Noaptea îi muta. Patroana știa cu o zi înainte că are control, ne spunea că le dă șpagă”, a spus una dintre angajate.
După primele două zile de controale în țară, 11 centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, conform News.ro.
La Râmnicu Vâlcea, reprezentanţii unui azil pentru vârstnici au refuzat accesul echipelor de control care voiau să preia cele 39 de persoane internate, după ce bucătăria a fost închisă din motive de igienă, mai scrie News.ro.
Iohannis îl îndeamnă pe Ciolacu să aibă curaj
Președintele Klaus Iohannis, aflat la summitul NATO de la Vilnius, a declarat ieri că situația anchetată de DIICOT este „o rușine națională”, iar cei care pot lua decizii politice, să aibă curajul să o facă, informează Europa Liberă.
Colegii mei au analizat de ce îi menajează PSD și premierul Marcel Ciolacu pe Gabriela Firea, ministrul Familiei, și pe Marius Budăi, ministrul Muncii, în scandalul „azilelor groazei”.
Potrivit Hotnews, social-democrații admit, neoficial, că cei doi miniștri trebuie să plece, însă deocamdată nu-și asumă o decizie oficială. Conducerea PSD a sperat inițial că scandalul se va stinge de la sine, dar în weekend și-a dat seama că situația „se complică”.
Sprijin politic pentru Gabriela Firea vine însă de la partidul lui Dan Voiculescu, fostul angajator al ministrului Familiei, și de la primarul bucureștean Piedone, recent eliberat din închisoare, scrie G4Media.
Deși criticați de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, mitropolitul Teodosie spune că ministrul Marius Budăi și Florentin Pandele, primarul din Voluntari, nu trebuie să își dea demisia, potrivit Euronews.
Și-a dat demisia șeful poliției din județul Ilfov, scrie Digi24 pe surse, precizând că este prima persoană importantă care părăsește funcția în scandalul „azilelor groazei”. Ar urma să fie demiși cei doi adjuncți ai săi, precum și conducerea poliției Voluntari, o informație publicată și de Libertatea.
În tot acest timp, Avocatul Poporului spune nu știe nimic de „azilele groazei” și a refuzat să dea explicații jurnaliștilor Digi24. Televiziunea relatează însă că stenogramele procurorilor o contrazic pe Renate Weber.
Ucraina trebuie să câștige războiul ca să intre în NATO
Viitorul Ucrainei este în interiorul NATO, dar alianța militară va adresa o invitație Kievului doar atunci când „membrii vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, au declarat liderii NATO într-o declarație comună, informează Europa Liberă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că cel mai important lucru este să se asigure că Ucraina câștigă războiul împotriva Rusiei, pentru că „dacă Ucraina nu învinge, nu se mai poate discuta despre aderare”.
În semn de sprijin pentru Ucraina, el a spus că NATO ar trebui să renunţe la Planul de Acţiune pentru aderare și a indicat condițiile din articolul 10 al tratatului.
Declarația liderilor NATO l-a dezamăgit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care dorea un calendar clar fie pentru integrarea deplină, fie cel puțin o invitație de a începe negocierile de aderare. Detalii în analiza Europa Liberă.
Găsiți imagini și declarații despre cum au primit Zelenski și susținătorii săi vestea amânării invitării Ucrainei în NATO, în corespondența Europa Liberă de la Vilnius.
Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna „apariția celui de-al treilea război mondial”, a declarat un fost secretar general adjunct al alianței, Rose Gottemoeller, pentru Sky News.
Însă, președintele Ucrainei se va alătura liderilor NATO în cea de-a doua zi a summitului din Lituania, pentru o sesiune inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, un organism înființat pentru a îmbunătăți relațiile dintre Kiev și alianța militară transatlantică, scrie Reuters.
În prima zi a summitului, 11 țări NATO s-au angajat să antreneze piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16. Piloții vor fi instruiți mai întâi în Danemarca, până când va fi înființat centrul din România, potrivit Politico.
În plus, NATO a solicitat Rusiei să-și retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană, conform Jurnal.md, iar ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a declarat corepondentului Anca Grădinaru că apropierea Ucrainei de NATO va ajuta Republica Moldova să rămână stabilă.
RFE/RL explică ce înseamnă acordul NATO-Turcia-Suedia, în timp ce premierul suedez Ulf Kristersson are încredere că președintele Erdogan va ratifica candidatura țării sale, dar încă nu este timpul șampaniei, transmite Politico.
Reuters explică de ce s-a răzgândit președintele Turciei, care a blocat aderarea Suediei odată cu Finlanda. Motivele ar fi încercarea de a redresa economia țării sale, legăturile cu Rusia au umbrit relațiile dintre Turcia și Occident de ani de zile, iar SUA vor continua transferul de avioane F-16.
CNN informează că prezența a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO din această săptămână sugerează că Ucraina nu este singura problemă majoră de securitate de pe agenda alianței. Președinți și premieri din Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă sunt îngrijorați de expansiunea Chinei.
Alte știri:
- Parlamentul European este așteptat să adopte astăzi, în premieră, o rezoluție prin care să admită că UE a discriminat România și Bulgaria atunci când le-a blocat intrarea în Spațiul Schengen. Rezoluția prevede și despăgubiri - Știrile ProTV.
- Deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB, iar economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, spune că România riscă suspendarea fondurilor UE dacă nu ia măsuri - Agerpres.
- Compania Hidroelectrica se listează miercuri la Bursa de Valori Bucureşti - Agerpres.
- În 2022 au emigrat definitiv cei mai mulți români din 1991 încoace. Doar în 1990 au părăsit de tot România la fel de mulți români - Hotnews.
- România a obținut un rezultat istoric, locul 4 în lume, la Olimpiada Internațională de Matematică, un record din 1999 încoace, cu cinci medalii de aur și una de argint. Cine sunt elevii și ce au avut de rezolvat - EduPedu.
- Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fostul ministru Elena Udrea, au scăpat de procesul campaniei electorale din 2009, după ce Curtea Supremă a oprit speța în baza deciziei CCR privind prescripția. În primă instanță primiseră 5, respectiv 8 ani de închisoare cu executare - G4Media.
- Salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj au intrat în alertă după ce o lumină puternică a fost observată pe cer în cursul nopții de marți spre miercuri, prima supoziţie fiind un avion cu probleme. Ulterior, ei şi-au dat seama că a fost un meteorit - News.ro.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Zi minunată,
George