Iată principalele știri:
- Gruparea Hamas a eliberat de vineri până acum 69 de ostatici. Prelungirea cu două zile a armistițiului cu Israel ar putea duce la eliberarea altor ostatici luați de Hamas pe 7 octombrie. Israelul e dispus să elibereze din închisori încă 50 de deținute palestiniene.
- În România, o ambiguitate legislativă a Codului Fiscal ar putea duce la impozitarea pensiilor private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) cu 15% sau 20%, în loc de 10%.
- Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anulat întâlnirea de azi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, după ce acesta a readus în discuție returnarea statuilor din Partenon aflate la British Museum.
Copii în captivitate
Luni, gruparea Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni, răpiți pe data de 7 octombrie. Mame și copii. Printre ei, gemenele de trei ani Ema și Yuly și mama lor, precum și alți șapte copii și încă o mamă, transmite BBC.
The Washington Post spune poveștilor celor care au eliberați începând de vineri, de la intrarea în vigoare a armistițiului prelungit aseară cu încă două zile.
„Au supraviețuit cu orez și pâine și au dormit cât au putut mai bine pe scaune și bănci. Cel puțin un bărbat a încercat să scape de răpitorii săi când un atac aerian israelian a provocat prăbușirea clădirii în care se afla. Un băiat tânăr a ținut un jurnal al experienței sale”, scrie WP, iar BBC reamintește cum au fost răpiți.
Pe CNN, povestea celor două adolescente gemene eliberate sâmbătă, când au aflat că mama lor a fost ucisă pe 7 octombrie.
Reuters scrie despre cei 33 de palestinieni eliberați ieri din închisori palestiniene. Numărul total al prizonierilor care sunt acum liberi este de 150, iar Israelul e pregătit să mai elibereze 50 de femei dacă prelungirea armistițiului va aduce acasă noi ostatici israelieni.
Din Politico, un unghi mai larg: Războiul Israel-Hamas a oferit Rusiei o ocazie de aur de a-și scinda inamicii occidentali. Conturile de Facebook asociate Kremlinului și-au „crescut producția” cu aproape 400%, criza din Orientul Mijlociu domină postările, iar minciunile includ afirmaţii că teroriştii Hamas ar folosi arme NATO sau că instructorii britanici ar fi antrenat atacatorii Hamas.
Războiul Kremlinului continuă și în Ucraina: forțele ruse avansează spre Avdiivka (estul Ucrainei) din toate părțile. Iar RFE/RL scrie despre libertatea presei în vreme de război. Ce restricții sunt admisibile?
Când pensia privată e confundată cu cea specială
Guvernul vrea să aplice cel mai mare procent de impozitare pentru câştigurile de capital din fondurile de pensii private (Pilonul I și Pilonul II) scrie Europa Liberă România. Avertismentul vine de la Asociația Administratorilor Fondurilor de Pensii Private (APAPR), care semnalează o „ambiguitate” legislativă.
Într-un răspuns pentru Hotnews, Ministerul de Finanțe admite că sunt necesare clarificări, dar pasează problema către Ministerul Muncii. La rândul lui, acesta transmite că nu ar exista nicio neclaritate și că pensiile din Pilonul 2 sunt bazate doar pe contributivitate.
Potrivit APAPR, Codul Fiscal care intră în vigoare pe 1 ianuarie nu face clar diferența dintre principiul contributiv, care guvernează pensiile private, și cel necontributiv al pensiilor speciale. Diferența de impozitare este între 10% (primele) și 15% sau chiar 20%.
Din Europa Liberă România vă mai semnalez reportajul lui Cezar Amariei la trei luni de la explozia de la Crevedia: noii inamici ai celor care trăiesc acum în containere sunt gerul și facturile.
Și o dezbatere prezidențială: Klaus Iohannis nu invită la recepția de Ziua Unirii, 1 decembrie, liderii partidelor parlamentare de opoziție. Recepția va fi scurtă și va avea loc devreme: președintele pleacă seară în Dubai, notează Spotmedia, la summitul ONU pentru Schimbările Climatice, COP28. Anul acesta, președintele SUA, Joe Biden, nu participă, scrie The New York Times.
Cui aparține patrimoniul Greciei?
Omenirea are o lungă istorie a patrimoniului „plecat” în alte țări și a diferendelor bilaterale cauzate de aceste situații. Cel mai recent, transmite BBC, este cel dintre Marea Britanie și Grecia.
Premierul britanic, Rishi Sunak, trebuia să îl primească azi la prânz pe omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis. A anulat însă întâlnirea pentru că Mitsotakis a spus într-un interviu că situația sculpturilor Partenonului, aflate și în Grecia și la British Museum, e ca și cum ai rupe celebra pictura Mona Lisa în două.
British Museum are sculpturile de peste 200 de ani, iar britanicii spun că le-au păstrat în siguranță și le-a oferit întregii lumi. Mai mult, ar fi fost dispuși să le „împrumute” Greciei pentru o perioadă. Tu ce crezi, ar trebui ca muzeele lumii să returneze operele de artă țărilor lor de origine? Ne poți scrie la treiminute@rferl.org.
P.S. - cuvântul anului la Merriam-Webster este „autentic”.
Alte subiecte:
- Personalul de specialitate al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) avertizează că instituția se află în risc de blocaj – scrisoare deschisă.
- Jens Stoltenberg: Ucraina se va alătura NATO după război.
- Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, vizitează marți Turcia. Vizita este o premieră și e menită să coordoneze răspunsul celor două țări la războiul Israel – Hamas, transmite Agerpres.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Carmen