Linkuri accesibilitate

3 minute | Pauze umanitare în Gaza. Războiul din Ucraina, în impas. Scandal între PSD și PNL pe legea pensiilor


Statele Unite anunță că Israelul este de acord cu instituirea în Gaza a unor pauze umanitare zilnice, care să permită civililor să fugă din zonele în care au loc lupte întra armata israeliană și Hamas.
Statele Unite anunță că Israelul este de acord cu instituirea în Gaza a unor pauze umanitare zilnice, care să permită civililor să fugă din zonele în care au loc lupte întra armata israeliană și Hamas.

Statele Unite anunță că Israelul este de acord cu instituirea în Gaza a unor pauze umanitare zilnice de patru ore. În Ucraina, războiul se află în impas, iar contraofensiva e la final. În România, legea pensiilor a fost adoptată de Guvern după un scandal uriaș în coaliția PSD-PNL.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • SUA anunță că Israelul va acorda pauze umanitare de patru ore pe zi în luptele din nordul Fâșiei Gaza, pentru a permite civililor să fugă din zona de conflict.
  • Războiul din Ucraina a ajuns într-un impas iar contraofensiva Kievului se apropie de sfârșit.
  • Proiectul legii pensiilor a fost aprobat de guvern după un scandal de proporții între PSD și PNL.

Pauze umanitare în Gaza

Statele Unite anunță că Israelul este de acord cu instituirea unor pauze umanitare de patru ore, zilnic, în Gaza, anunță BBC, care îl citează pe președintele Joe Biden spunând că „este un pas în direcția bună”.

Anunțul vine în condițiile în care, notează CNN, administrația Biden a fost avertizată de proprii diplomați din Orientul Mijlociu că SUA pierd vertiginos simpatia publicului arab din cauza sprijinul său puternic pentru campania militară distructivă și mortală a Israelului în Gaza.

Diplomații americani din Orientul Mijlociu l-au avertizat pe președintele Joe Biden că SUA pierd vertiginos simpatia publicului arab din cauza sprijinul pentru Israel.
Diplomații americani din Orientul Mijlociu l-au avertizat pe președintele Joe Biden că SUA pierd vertiginos simpatia publicului arab din cauza sprijinul pentru Israel.

Pauzele umanitare vor fi condiționate de noi eliberări de ostatici, scrie WSJ, care citează diplomați egipteni. Publicația mai afirmă că în negocierile de eliberare a ostaticilor este implicată și CIA.

ONU atrage atenția că orice planuri pentru pauze umanitare trebuie realizate în coordonare cu toate părțile implicate pentru a fi „cu adevărat eficiente”, scrie The Guardian.

Oficialii americani, scrie Reuters, declară că sprijinul american pentru Israel a făcut ca în ultimele trei săptămâni, forțele americane din Orientul Mijlociu să fie atacate de cel puțin 40 de ori cu drone lansate de milițiile susținute de Iran în Irak și Siria.

The Washington Post explică atacul copleșitor al Israelului în Gaza prin așa-numita doctrină militară Dahia. Aceasta presupune răspunsul disproporționat „împotriva oricărei localități din care se trag focuri de armă asupra Israelului”, care să provoace daune și distrugeri imense.

Israelul acuză fotojurnaliști de la New York Times, CNN, Reuters, AP că ar fi știut dinainte despre atacul Hamas din 7 octombrie, relatează Politico. Publicația descrie și reacția fermă venită de la instituțiile internaționale de presă, care acuză guvernul de la Tel Aviv că pune și mai mult în pericol jurnaliștii din regiune prin acuzațiile „scandaloase”.

The Wall Street Journal scrie despre spitalul Al-Shifa din Gaza, unde mii de palestinieni s-au adăpostit, dar se așteaptă să fie atacați violent după ce armata israeliană a spus că Hamas are în unitatea sanitară un centru de comandă.

La cozile pentru pâine din Gaza izbucnesc bătăi cu pumnii, scrie AP. Palestinienii din Gaza așteaptă ore întregi pentru câțiva litri de apă murdară, bolile bântuie în adăposturi și unele familii sunt nevoite să aleagă cine mănâncă și cine nu.

Războiul din Ucraina e în impas

Armata ucraineană anunță că atacurile rusești de artilerie și cu drone asupra orașului Avdiivka se intensifică, transmite Reuters, dar nu au loc atacuri de infanterie din cauza lipsei de resurse din armata rusă.

Atacurile aeriene rusești s-au intensificat asupra orașului Avdiivka.
Atacurile aeriene rusești s-au intensificat asupra orașului Avdiivka.

Ministerul britanic al Apărării afirmă că armata Moscovei este suprasolicitată de războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

The Economist face o analiză cu grafice și statistici prin care demonstrează că războiul din Ucraina se află în impas, iar contraofensiva ucraineană se apropie de sfârșit.

La granița Ucrainei cu Polonia s-au format cozi imense de tiruri, scrie Euronews. Este a patra zi în care transportatorii polonezi blochează vămile afirmând că firmele ucrainene le fac concurență neloială.

Un ucrainean în vârstă de 17 ani din Mariupol, strămutat de armata rusă din Ucraina în Rusia, urmează să fie recrutat în armata rusă și forțat să lupte împotriva țării sale natale, arată BBC.

Scandal între PSD și PNL pe legea pensiilor

După ce PSD și PNL s-au contrat pe impactul bugetar și sursa banilor, Guvernul a adoptat proiectul de lege care prevede creșterea pensiilor cu 40%, scrie Europa Liberă

Într-un editorial, G4Media notează că eșecul liberalilor în a opri catastrofa bugetară cauzată de majorarea pensiilor e urmarea unei „trădări” a președintelui Iohanis.

MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș, avertizează că majorarea pensiilor în 2024 va duce la creșterea impozitelor în 2025.
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș, avertizează că majorarea pensiilor în 2024 va duce la creșterea impozitelor în 2025.

Ministrul PNL al Finanțelor avertizează că taxele vor crește din 2025 dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare de la anul, relatează Hotnews.

Însă, potrivit Digi24, ministrul PSD al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că e de datoria ministerului Finanțelor să găsească surse de finanțare pentru creșterea pensiilor, prin colectarea mai bună și combaterea evaziunii fiscale.

Spotmedia îl citează pe economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, care avertizează că viitorul financiar al României nu arată bine deloc și că în acest moment românii trăiesc mai bine decât își permit.

Alte știri:

  • Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Este primul român care îndeplineşte această funcţie. – Europa Liberă
  • Chirurgii din New York au anunțat că au realizat primul transplant complet de ochi din lume, într-o operație care a durat 21 de ore. – BBC
  • Președintele Portugaliei convoacă alegeri anticipate după demisia prim-ministrului António Costa, investigat într-o anchetă de corupție. - Politico

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG