Linkuri accesibilitate

3 minute | Confuzie și furie la Moscova, cursa înarmărilor la un nivel fără precedent, fără soluții la greva profesorilor


Costurile înarmărilor globale au ajuns la un nivel fără precedent.
Costurile înarmărilor globale au ajuns la un nivel fără precedent.

Coaliția nu are soluții pentru profesorii aflați în grevă și se aliază cu organizațiile de părinți și elevi. În acest timp, cresc salariile la Ministerul Mediului. Fostul ministru Darius Vâlcov, dat în urmărire internaţională, s-a predat la o secţie de Poliţie din Italia.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • În a treia zi de grevă, profesorii l-au invitat pe premierul Nicolae Ciucă la sediul de sindicat.
  • Șeful grupării Wagner consideră că Ucraina are una dintre cele mai puternice armate din lume.
  • Rusia prelungește arestarea jurnalistului Evan Herșcovici până în august.

Confuzie și furie la Moscova

SUA se distanțează de incursiunea de la granița Ucrainei cu Rusia, despre care Moscova spune că s-a încheiat cu înfrângerea insurgenților înarmați, anunță BBC. SUA insistă că nu „încurajează și nu permit lovituri în interiorul Rusiei”.

Atacul pe teritoriul rus aduce confuzie și furie la Moscova, titrează CNN, care citează Institutul pentru Studii de Război (ISW). Institutul afirmă că atacul i-a luat total prin surprindere pe specialiști și pe influenții bloggeri militari ruși.

Atacul pe teritoriul rus i-a luat total prin surprindere pe specialiști și pe influenții bloggeri militari ruși.
Atacul pe teritoriul rus i-a luat total prin surprindere pe specialiști și pe influenții bloggeri militari ruși.

Associated Press anunță un studiu al Universității din Chicago care arată că cetățenii americani susțin în continuare politica Washingtonului în Ucraina. Chiar dacă față de anul trecut sprijinul a mai scăzut, jumătate dintre americani sunt de acord cu livrarea de armament către Ucraina.

O analiză WSJ descrie conflictul liderului Wagner, Evgheni Prigojin, cu liderii armatei ruse care afectează puternic imaginea lui Vladimir Putin și dezvăluie tensiuni în structura de conducere construită de președintele rus.

În ciuda unei invazii brutale rusești, Ucraina continuă să permită petrolului și gazului rusesc să traverseze teritoriul său pentru a-și servi vecinii europeni. Această permisiune generează venituri pentru Kiev și Moscova și arată cât de greu este chiar și pentru inamici să întrerupă toate legăturile, scrie Washington Post.

Cursa înarmărilor e la un nivel fără precedent

The Economist publică o analiză despre costurile cursei globale a înarmărilor. După o relaxare venită la finalul Războiului Rece, înarmările s-au reluat puternic după atacurile de la 11 septembrie și odată cu războiul din Afganistan, amintește publicația. Războiul din Ucraina, tensiunile SUA-China legate de Taiwan, ambițiile nucleare ale Iranului, au dus costurile înarmărilor globale la un nivel fără precedent.

Într-un interviu Der Spiegel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită Germaniei să-și mărească rapid cheltuielile pentru apărare și spune că se așteaptă curând la o dezbatere privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de luptă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită Germaniei să-și mărească rapid cheltuielile pentru apărare.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, solicită Germaniei să-și mărească rapid cheltuielile pentru apărare.

Ungaria și Polonia își adună aliați pentru a apăra dreptul de veto în politica externă a UE, anunță Euronews. E un răspuns direct la coaliția recent formată, în care se află și România, care dorește ca deciziile de politică externă ale UE să se ia prin majoritate calificată și nu prin unanimitate. Condiția de a avea 27 de voturi este adesea exploatată de câte un stat pentru a amâna, a deraia sau a bloca deciziile colective, scrie Euronews.

În același timp, Politico relatează despre discuțiile aprinse dintre miniștrii de Externe ai Germaniei și Ungariei din timpul reuniunii miniștrilor de externe la Bruxelles. Mărul discordiei a fost rolul pe care o bancă maghiară, OTP, îl joacă în războiul Rusiei din Ucraina.

Foreign Policy publică o pledoarie pentru intrarea Turciei în UE. Primind în mod oficial Turcia în comunitatea sa, Europa ar trimite un semnal clar fostelor state colonii, din ce în ce mai influențate de Moscova și Beijing, și ar demonstra adevărata deschidere pentru una dintre valorile sale de bază, multiculturalismul.

Guvernul nu are soluții pentru a dezamorsa greva generală a profesorilor

„Fug PSD și PNL de guvernare?”, se întreabă Europa Liberă. Guvernul cere oprirea grevei, în timp ce profesorii amenință cu noi proteste și spun că greva va continua „săptămâni”. Libertatea semnalează și începerea protestelor de stradă, pe lângă grevă.

Sindicaliștii anunță începerea protestelor de stradă, pe lângă greva generală.
Sindicaliștii anunță începerea protestelor de stradă, pe lângă greva generală.

De cealaltă parte, Spotmedia descrie, într-un editorial, pachetele de legi ale proiectului “România educată”, drept „profund retrograde”. Acestea ar cultiva obscurantismul, inhibă gândirea liberă și critică, adâncesc inechitățile profunde între copiii cu bani și cei săraci, cultivă corupția și sistemul meditațiilor.

Și, în plină grevă a profesorilor, deputații aprobă salarii mai mari cu 50% la Administrația Fondului de Mediu, scrie Euronews Romania. Creșterea numărului de angajați de la Administrația Fondului de Mediu se face în contextul în care Guvernul a blocat încă din 15 mai angajările la stat și a decis reducerea cheltuielilor pentru a acoperi gaura din buget.

Alte știri:

  • Reciclarea poate elibera cantități uriașe de microplastice. – The Guardian
  • 50 de milioane de oameni sunt prinși în „sclavia modernă”. – DW
  • Orașul New York se scufundă sub propria greutate. - CNN
  • Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, dat în urmărire internaţională, s-a predat în Italia.- Hotnews

Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG