Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Spectacol total la Caracal. Au intrat in scenă clarvăzătorii. Haosul se adâncește. Nu sunt probe, dar sunt piste.


Faptul că pe fir au intrat clarvăzători vorbește de la sine despre stadiul anchetei în ”dosarul Caracal”. Șeful DIICOT a admis că se iau în calcul absolut toate pistele, prin aceasta înțelegându-se că nu prea există piste (altele decât vrăjitoarele și postările de pe Facebook).

Într-un elan demn de filmele de acțiune americane, polițiștii încearcă să șteargă pata neagră de pe obrazul instituției și aleargă oarecum bezmetici, cot la cot cu ziariștii, în căutarea celui mai mic indiciu că fetele ar putea fi în viață. Ce bine ar fi.

Știrile alarmiste vin în valuri producând confuzie și îngrijorare. Siturile de știri merg la roșu. E subiect gros. Trebuie profitat la maximum. Dacă s-a scris că oasele din butoiul cu cenușă provin din cimitir, ce mai vreți? A mai rămas vreo urmă de seriozitate și bun simț la cei care propagă astfel de informații? Nimic. Click-uri să fie. Moartea aduce profit. Vinde bine chiar dacă încă nu e dovedită.

Tot mai mulți internauți îl invocă pe Dan Diaconescu și a sa televiziune OTV. Așa cum a fost cu un pas înaintea anchetatorilor în cazul Elodia, cel puțin la fel de bine s-ar fi descurcat la Caracal, locul său de baștină. Iar românii ar fi avut un motiv în plus să piardă nopțile în fața televizoarelor, ca să aibă ce comenta a doua zi la piață, la locul de muncă, în metrou sau aiurea.

Noul și energicul ministru de Interne, Mihai Fifor, a anunțat reforme majore în cadrul MAI, independent de rezultatul anchetei de la Caracal. Cu sau fără clarvăzători, polițiștii de mâine vor fi infinit mai buni și mai motivați decât cei de ieri sau de azi – asta ne promite Fifor.

DIICOT-ul promite însă altceva, mult mai palpabil: câte o conferință de presă în fiecare zi, din care vom afla că procurorii își fac datoria, ”nu exclud absolut nicio pistă” și nu pot divulga nimic din ce are legătură cu mersul anchetei. Clar, da?

Într-o vară secetoasă, lipsită de evenimente demne de interes, singurul punct de atracție rămâne spectacolul de la Călărași jucat de polițiști, procurori, politicieni, răufăcători, clarvăzători și localnici. Un spectacol cu oameni necăjiți, săraci și triști, din care însă nu lipsește comicul de situație cu anchetatori sărind garduri în viteză, percheziționând poduri părăsite și plonjând în adâncul bălților din zonă, în căutarea prestigiului și profesionalismului demult pierdute.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG