Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Stenograma convorbirii telefonice Dăncilă-Merkel despre fabrica Volkswagen din România


După ce varianta deschiderii în Turcia a unei fabrici Volkswagen a picat, nemții s-au orientat către Bulgaria sau România. Motiv de dispute politice între PNL și PSD. Ultimii îi acuză pe Ludovic Orban și Klaus Iohannis că stau cu mâinile-n sân, că nu vor să atragă mega-investiția.

Mai mult, Viorica Dăncilă spune că Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European ar face lobby pentru bulgari, în timp ce lobby-ul românesc lipsește cu desăvârșire.

Asta până de curând, pentru că premierul demis Viorica Dăncilă s-a ținut de promisiune și a vorbit cu cancelarul Angela Merkel despre investiția Volkswagen. Reporterii Roșia Today au obținut în exclusivitate stenograma discuției telefonice dintre cei doi înalți demnitari. V-o redăm mai jos.

Dăncilă – Frau Merkel, scuzați că deranjez. Sunt Viorica Dăncilă, premierul României. Aveți două minute?

Merkel – Da, desigur. Vă ascult. Pentru limba română apasă 1, pentru limba germana apasă doi.

Dăncilă – Am apasat 1 . Ce bine că putem vorbi pe română. Deci, doamna Merkel, în legătură cu fabrica Volkswagen de mașini care vreți s-o deschideți în Europa de Est. Am informații că se fac presiuni. Corect?

Merkel – La ce presiuni vă referiți?

Dăncilă – Domnul Weber a fost văzut la Sofia, într-un hotel de două stele. Avea o sacoșă plină de leva. Milioane de leva!

Merkel – Da, și?

Dăncilă – Mă întreb dacă acești bani nu cumva sunt mită pentru șeful de la Volkswagen, ca să facă fabrica în Bulgaria în loc de România. Vă rog să interveniți. Președintele Iohannis este leneș și de aceea nu v-a sunat. V-am sunat eu în locul lui. În România avem condiții mai bune decât bulgarii, doamna Merkel! Ați fost în Mamaia, în Club Loft?

Merkel – Nu. De ce?

Dăncilă – Pentru că oamenii își permite șampanii de 5000 de euro! S-a mărit pensiile și salariile la noi. Nu poți face mașini nemțești cu muncitori nemulțumiți sau cu emigranți din Siria. Am dreptate?

Merkel – Nu știu ce să zic... Trebuie să plec...

Dăncilă – Stați puțin, nu închideți! Măcar o fabrică de înghețată puteți face? Avem două hectare de teren lângă Balotești, în pădure. Fără utilități, fără acces, fără nimic. Decât iarbă, copaci, veverițe și boscheți. Vi le dăm cu condiția să faceți înghețată timp de doi ani. Pe urmă dacă vindeți terenul la rechinii imobiliari, tot vă iese profit. Ce ziceți?

Merkel – Dar noi nu suntem specialiști în înghețată. Vorbiți mai degrabă cu niște italieni. Am plecat...

Dăncilă – Stați. Haideți doamna Merkel. Sunt în plină campanie electorală. Vreau să sun imediat la TVR și să spun că am vorbit cu dvs. Și că am atras investiții de sute de miliarde. Ajutați-mă vă rog. Măcar o tonetă cu cârnați bavarezi în orașul Videle...

Merkel – Despre ce sumă ar fi vorba?

Dăncilă – Păi venim noi, statul român, cu terenul, toneta, cârnații și utilajele horeca, iar dvs partea germana puneți la bătaie decât etichetele. OK?

Merkel – Bine, haideți că nu mai pot vorbi, mă sună Macron pe WhatsApp...

Dăncilă – Și cum rămâne cu investiția?! Vă bagați?... Alo, alo! Doamna Merkel, mai sunteți pe fir?... Alo! Luav-ar dracii cu Volkswagenurile voastre cu tot.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorilor nu corespund, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG