Linkuri accesibilitate

Premierul britanic Keir Starmer condamnă „violențele șocante și rușinoase” de la Leeds, în care sunt implicați români


Incendii în timpul revoltelor din districtul Harehills din Leeds, pe 18 iulie.
Incendii în timpul revoltelor din districtul Harehills din Leeds, pe 18 iulie.

Vineri au fost făcute mai multe arestări în urma revoltei din Leeds, soldate cu incendierea unui autobuz și răsturnarea unei mașini de poliție.

Forțele din West Yorkshire au confirmat că tulburările din Harehills au fost declanșate după ce ofițerii au mers să-i ajute pe asistenții sociali care se ocupau de o problemă de protecție a copilului și că au fost atacați.

Poliția a spus că vor exista și alte arestări în zilele următoare, deoarece au promis că „nu vor lăsa piatră neîntoarsă” în căutarea celor care au provocat turbulențele de joi seara.

Pe fondul îngrijorărilor că problemele ar putea izbucni din nou în weekend, ofițerii superiori au spus că „o prezență semnificativă a poliției” va rămâne în zonă și au promis că orice alte încercări de a declanșa violențe vor primi un „răspuns robust”.

Decizia poliției a venit după ce prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer a condamnat revolta „șocantă și rușinoasă” din Leeds și și-a oferit deplin sprijinul poliției pentru a „lua cele mai puternice măsuri posibile” împotriva făptuitorilor, transmite Sky News.

„Ofițerii noștri au răspuns la un apel de la asistența socială pentru copii în jurul orei 17:00 ieri (joi, 18 iulie), după ce asistenții sociali au raportat că au fost întâmpinați cu ostilitate atunci când se ocupau de o problemă de protecție a copilului.

„Ofițerii care au răspuns au fost atacați și au ajutat personalul de asistență socială pentru copii să se retragă într-un loc sigur. Pe măsură ce dezordinea a crescut, au fost cauzate pagube vehiculelor și s-au produs mai multe incendii”.

El a adăugat: „Am evaluat în permanență situația și am luat decizia de a desfășura ofițeri specialiști în ordine publică (...). A fost luată o decizie de retragere temporară a acestor ofițeri, deoarece era evident că poliția era singura lor țintă.

Acest lucru a permis continuarea medierii comunitare pentru a calma situația.

Apoi, poliția s-a întors în zonă cu colegii pompierilor pentru a stinge incendiile rămase, care erau autonome și nu prezentau un risc mai mare. Până în acest moment, mulțimea s-a redus iar ofițerii au reușit să restabilească pe deplin ordinea.”

O revoltă în masă a izbucnit noaptea trecută în Leeds, al treilea oraș ca mărime din Regatul Unit, dar a fost înăbușită, a declarat poliția vineri dimineață.

O mașină de poliție a fost răsturnată și un autobuz a fost incendiat de locuitori furioși, cel mai probabil români pentru că vorbeau românește, așa cum o arată filmările postate pe rețelele de socializare.

Poliția a declarat că un „incident grav” a izbucnit joi seară, pe 18 iulie, în zona Harehills, din nordul orașului, după ce mai multe mulțimi de oameni s-au adunat în urma unui conflict familial la care a fost chemată poliția.

„Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri", a scris pe rețelele de socializare jurnalistul Sulaiman Ahmed, alături de câteva scurte înregistrări, în care se poate vedea cum un autobuz este incendiat şi o maşină de poliţie atacată cu pietre.

„Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”, se poate auzi, clar, pe una dintre înregistrările care au devenit virale pe rețelele de socializare.

Potrivit poliţiei, până acum nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost „instigate de o minoritate infracţională care vrea să distrugă relaţiile comunitare".

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a spus că este „îngrozită de scenele șocante” din Leeds.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG