Activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, sunt interzise începând de duminică până la 31 martie, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Autoritățile locale pot interzice și adunări de mai mică amploare, prin hotărâri la nivel local.
„Măsura vizează atât evenimentele publice, cât și cele private desfășurate în interior și evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.
Federația Română de Fotbal a anunțat tot duminică suspendarea accesului spectatorilor la meciuri, la fel și Liga Profesionistă de Fotbal, pentru meciurile din Liga I.
În cazul adunărilor mai mici, secretarul de stat Horațiu Moldovan, de la Ministerul Sănătății a explicat că „se va lua în considerare densitatea mulțimii și spațiul în care se găsesc participanții. Va fi luată în vedere natura evenimentului și a contacților, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulți, etc. De asemenea, dacă participanții sunt înregistrați sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienților. Foarte important e și scopul sau tipul acestei activități existând diferențe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat în calcul modul călătoriei prin care vin participanții”.
O altă măsură anunțată duminică este închiderea școlilor în care se raportează cel puțin un caz de coronavirus. Printre cazurile confirmate de coronavirus din România se numără adolescenți din Timișoara și Hunedoara.
„S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus”, a anunțat Raed Arafat.
Alte măsuri vizează:
- oprirea stagiilor de practică în spitale și interzicerea accesului studenților.
- interzicerea accesului rudelor pacienților în spitale.
- jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori.
Deocamdată, zborurile din și către Italia nu sunt restricționate, a precizat Arafat, după ce duminică secretarul de stat Nelu Tătaru, de la Sănătate, a anunțat la Digi24 că autoritățile iau în calcul acest scenariu, în funcție de evoluția situației.
Evitați aglomerațiile de la metrou
Arafat a mai recomandat oamenilor și evitarea aglomerațiilor, precum cele create la metrou, în București. El a cerut Metrorex să găsească soluții pentru a evita crearea de aglomerări în subteran, la orele de vârf.
„Sunt aspecte pe care nu putem să le controlăm complet. Clar, dacă este lume într-o stație de metrou și așteaptă, cel mai bine este să se organizeze aceste lucruri și să nu fie o aglomerație majoră, poate cei de la metrou trebuie să găsească niște soluții în acest sens”, a declarat Raed Arafat.
„Iar acolo unde sunt persoane multe, cel puțin să încerce să se îndepărteze, să nu fie aproape unul de celălalt”, a mai spus Arafat.
Costurile pentru mâncare, decontate pentru cei aflați în carantină și autoizolare
Guvernul va emite o hotărâre prin care costurile cu mâncarea vor fi acoperite de stat, pentru cei aflați în carantină, dar și pentru cei aflați în autoizolare, de la caz la caz, pentru cei care nu își pot acoperi aceste costuri.
„Referitor la decontarea cheltuielilor de carantină există deja un proiect de hotărâre care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătății, privind procedura de decontare. Am solicitat și există sprijin în acest sens să includem și persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusțină și atunci să se poată deconta costurile și pentru cei care sunt în autoizolare și cărora trebuie să li se asigure masa și sprijinul în timpul autoizolării. Bineînțeles de la caz la caz”, a explicat Raed Arafat.
Autoritățile recomandă evitarea călătoriilor din și în zonele afectate
Raed Arafat le-a recomandat oamenilor să nu vină în ţară dacă se află în zonele afectate de noul coronavirus.
„Cetățenii să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetățenii români aflați în zonele afectate să evite deplasarea. Dacă ei se află în zonele afectate și venind aici la părinți, bunici, la persoane în vârstă și aducând aici riscul infectării, nu fac decât să pună în pericol viața lor. De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către țară”, a subliniat Arafat.
Cei care totuși aleg să o facă vor intra fie în carantină, fie în autoizolare la domiciliu, sub controlul autorităților, a mai explicat Arafat.
Facebook Forum