Linkuri accesibilitate

Cinci persoane și o firmă care au vrut să destabilizeze R. Moldova, sancționate de Uniunea Europeană


Ministrul Luminița Odobescu participă la Consiliul Afacerilor Externe de la Luxemburg.
Ministrul Luminița Odobescu participă la Consiliul Afacerilor Externe de la Luxemburg.

Consiliul European a adoptat luni măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și o entitate responsabile de acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova.

Actualizare 17:16 - „Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la calea ei către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul aspirațiilor legitime ale poporului moldovenesc. Sancțiunile de astăzi sunt încă o contribuție la rezistența Moldovei”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Cei vizați fac obiectul unei înghețari a activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau resurse economice către aceștia, direct sau indirect.

În plus, persoanele sancționate sunt supuse interdicțiilor de călătorie în Uniunea Europeană.

Măsurile restrictive din acest regim se aplică acum unui număr total de 16 persoane fizice și două entități, transmite Consiliul într-un comunicat.

Știrea inițială

Consiliul Afacerilor Externe din UE va adopta luni un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, a anunțat ministrul român de Externe Luminița Odobescu, luni, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor de Externe de la Luxemburg. Comunicatul MAE nu oferă identitatea acestora.

„Este esențială creșterea rezilienței Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înainte de alegeri și referendum”, a spus Luminița Odobescu, făcând referire la noile sancțiuni.

Declarația vine în contextul în care, pe 20 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea la UE.

„În ceea ce privește Republica Moldova, este crucial să se transmită un mesaj politic clar de sprijin înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE. Salut vizita președintei von der Leyen la Chișinău și adoptarea planului de creștere care va stimula reformele și creșterea economică pentru Republica Moldova în anul următor”, a mai spus Odobescu.

Europa Liberă Moldova scrie că cei sancționați ar fi:

Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia. Ea este criticată în documentul care motivează sancțiunea pentru asocierea cu politicianul fugar Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia;

Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, este sancționat mai ales pentru asocierea cu Guțul;

Nelli Parutenco este fondatoarea și directoarea organizației Evrazia. Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor este sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor;

Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene, în organizarea lui Șor și a asociaților lui;

Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul, este acuzat cam de aceleași lucruri ca Uzun, plus de participare la o demonstrație violentă;

Evrazia, organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale, intră pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.

Decizia sancționării acestor persoane urmează să fie aprobată miercuri de ambasadorii UE.

Pe agenda reuniunii de la Luxemburg se află teme de discuție importante: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu.

Luminița Odobescu a spus că, în ceea ce privește agresiunea rusă împotriva Ucrainei, este important ca UE să își continue sprijinul pentru Ucraina, în special în domeniul militar.

„Pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică înainte de iarnă, trebuie să ne continuăm sprijinul pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Republica Moldova în domeniul energetic. Salut adoptarea noului regim de sancțiuni pentru acțiunile rusești de destabilizare împotriva Ucrainei și susțin adoptarea unor măsuri restrictive suplimentare”, a spus Odobescu.

Pe agenda de la Luxemburg se află și situația din Orientul Mijlociu, unde luptă Israelul și Hazbollah.

„Facem apel la detensionare, la o încetare permanentă a focului, la eliberarea tuturor ostaticilor și, bineînțeles, la continuarea sprijinului umanitar. Asta face România. România a adus opt copii și familiile acestora din Gaza pentru a fi tratați în spitalele românești, iar România a trimis tone de alimente în Liban”, a spus Luminița Odobescu.

Pentru prima dată de când a ieșit din Uniunea Europeană, la reuniunea miniștrilor Afacerilor de Externe din UE, participă și Ministrul de Externe al Marii Britanii, în vederea aprofundării cooperării dintre Marea Britanie și UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG