Linkuri accesibilitate

„Cash, card sau RoPay?” | Cum se folosește și cât de sigur e noul serviciu de plăți instant


Românii care au conturi și aplicații la băncile din România au la dispoziție o nouă metodă de plată - prin care transferul se face instant în conturile către care plătesc.
Românii care au conturi și aplicații la băncile din România au la dispoziție o nouă metodă de plată - prin care transferul se face instant în conturile către care plătesc.

Majoritatea băncilor din România vor avea, de anul viitor, o alternativă la plățile cash sau cu cardul. Deocamdată, două dintre bănci au implementat această nouă metodă de plată – un serviciu instant, care este disponibil în aplicațiile de mobil ale băncilor.

RoPay este, pe scurt, un serviciu național de plăți instant, disponibil direct în aplicația de mobil pusă la dispoziție de fiecare bancă.

Noua metodă de plată este inițiată de Transfond, o societate comercială care aparține sistemului bancar din România, și care este deținută în proporție de două treimi de către 18 bănci comerciale, restul de Banca Națională.

Răzvan Faer, șeful Departamentului de Dezvoltare Transfond și unul dintre inițiatori, explică într-un interviu pentru Europa Liberă cum funcționează noua metodă de plată, cine o poate folosi și dacă sunt sau nu riscuri de pierdere a banilor.

„RoPay este o metodă de plată inclusă în aplicațiile bancare, adică nu e o aplicație de sine stătătoare. Prin ea putem să facem plăți instant oricând”, spune Răzvan Faer. „Se activează prin simpla activare a aplicației bancare a clientului”.

Prin noua metodă de plată, consumatorul poate verifica numărul/identitatea celui căruia îi trimite bani.

„Dar pe lângă asta intervin și sistemele antifraudă pentru plăți instant ale băncilor”, mai spune Răzvan Faer. În plus, băncile vor avea parte de analize și informații suplimentare de la Transfond, astfel încât să își crească capacitatea de combatere a fraudelor.

Metoda de plată RoPay are un echivalent în țări precum Grecia, Spania, ori Portugalia. Inițiatorii își propun ca utilizatorii români să poată folosi RoPay și atunci când merg în vacanță sau călătoresc în alte țări.

1. Europa Liberă: Ce este RoPay? Putem să îi spunem aplicație sau cum îi spunem?

Răzvan Faer: Să îi spunem o metodă de plată care este accesibilă clienților bancari. Este și va fi din ce în ce mai mult accesibilă clienților băncilor prin intermediul aplicațiilor lor bancare.

Funcționează în baza unei scheme care este elaborată și adoptată de întreaga comunitate bancară, fiind administrată de Asociația Română a Băncilor și avizată de Banca Națională a României.

2. Europa Liberă: Cum funcționează efectiv RoPay?

Răzvan Faer: Este ca o funcție bancară și funcționează ca o metodă de plată.

Nouă ne-ar plăcea să auzim, de exemplu, la orice casierie atunci când cumpărăm de la un comerciant - Cum doriți să plătiți? Cash, card sau RoPay? Acesta este obiectivul.

Funcționează ca o metodă de plată, așa cum este cardul, așa cum este și cash-ul. Este un instrument.

Răzvan Faer, șeful Departamentului de Dezvoltare Transfond.
Răzvan Faer, șeful Departamentului de Dezvoltare Transfond.

3. Europa Liberă: Cum se deosebește de Revolut, Wise sau de altă aplicație bancară care e în piață?

Răzvan Faer: Spre deosebire de cele enumerate de dumneavoastră, RoPay nu este o aplicație. E ca o metodă de plată care este inclusă în aplicațiile bancare, adică nu e o aplicație de sine stătătoare.

Mai mult decât atât, ea facilitează plăți instant în regim continuu, deci 24 ore, 7 zile pe săptămână, oricând, atât între conturi aflate la bănci diferite, cât și între conturi aflate la aceeași bancă.

Și aici apare una dintre deosebirile cel puțin față de Revolut.

Metoda de plată RoPay nu are legătură cu cardul, ea va fi o metodă de plată care se activează prin simpla activare a aplicației bancare. Deci veți putea merge la magazin și veți plăti doar din aplicația bancară, cu mobilul către un POS. Asta în lumea fizică.

Sau veți plăti pe portalul de plată al unui comerciant, să spunem online, care va fi afișat pe un computer. Sau veți putea plăti de pe același dispozitiv printr-o metodă cunoscută în lumea tehnică deep link, deci se poate folosi și un singur dispozitiv.

4. Europa Liberă: În ce alte țări mai există această metodă de plată?

Răzvan Faer: Există în multe țări din Occident deja. Sau chiar și mai aproape de noi. O vedem în Grecia, o vedem în Spania, o vedem în Italia, o vedem în Portugalia, o vedem în țările nordice.

Sunt versiuni diferite ale aceluiași principiu pe care îl aplică și RoPay, dar poartă diverse nume.

Mai mult decât atât, în urmă cu aproximativ doi ani a început o nouă tendință de interoperabilizare a acestor aplicații, astfel încât să poată fi folosite și în alte țări.

Așa dorim și noi să avem cu RoPay, ca în aproximativ doi ani de zile de acum încolo, să mergem, de exemplu, să putem plăti cu RoPay pe un cod QR afișat în Spania sau în Grecia.

5. Europa Liberă: Cine are acces la RoPay? Va fi contracost sau gratuit?

Răzvan Faer: Vor avea acces la RoPay toți clienții băncilor și ale instituțiilor de plată nebancare care vor oferi acest serviciu.

Și când mă refer la clienți, mă refer atât la consumatori, pentru care produsul va fi gratuit. Deci persoanele individuale nu vor plăti pentru utilizarea RoPay.

De asemenea, au acces și business-urile, au acces comercianții care vând în regim de retail.

RoPay poate fi folosit și în relația dintre business-uri, nu are niciun fel de restricție.

Ce e important de știut e că dacă acum a pornit și pornește la drum doar în varianta cod QR și doar pentru situația de utilizare între persoane individuale, între persoane fizice.

În viitorul apropiat sperăm să vedem RoPay deja la comercianți, mai întâi, probabil, în zona de comercianți în mediu fizic și ulterior în zona de de comerț online.

6. Europa Liberă: Care sunt avantajele RoPay?

Răzvan Faer: Avantajele constau în faptul că va fi o metodă de plată simplă, va fi gratuită pentru persoanele individuale, va fi urmată de o plată instant, pe loc, adică veți putea observa și dumneavoastră, după efectuarea plății, modificarea în propriul extras bancar sau soldul contului pe care vi-l verificați prin intermediul aplicației bancare, dar va fi posibil absolut același lucru și la beneficiarul fondurilor.

7. Europa Liberă: Care sunt riscurile, de exemplu, dacă cineva îmi fură telefonul sau îl pierd - poate transfera bani? Sunt sumele transferate asigurate?

Răzvan Faer: În materie de utilizare și de riscuri, trebuie să știm că utilizarea RoPay, fiind parte din aplicațiile bancare, are același regim de siguranță ca orice fel de operațiune efectuată de către posesorul unui cont bancar și a unei aplicații bancare prin intermediul respectivei aplicații. Deci are atașate cele mai înalte standarde de siguranță posibilă.

Mai mult decât atât, serviciul în sine, funcțiunea RoPay a fost prevăzută încă din proiectare cu o serie de elemente de siguranță deja incluse.

De exemplu, cine trimite bani poate să beneficieze oricând de verificarea numelui beneficiarului.

Se poate verifica oricând dacă cineva care solicită o plată prin RoPay este chiar cel care solicită. Că am auzit de tot felul de întâmplări nefericite în care beneficiarii erau tot felul de fraudatori.

Plățile prin RoPay au atașat această această posibilitate de verificare a numărului beneficiarului.

Dar, pe lângă asta, intervin și sistemele antifraudă pentru plăți instant ale băncilor, și se va adăuga - pe măsură ce se face deployment-ul ăsta gradual cu situații de utilizare a RoPay - și un sistem centralizat pus la dispoziția băncilor și instituțiilor nebancare de către Transfond, cu o serie de analize și informații suplimentare care să le completeze respectivelor instituții de plată capacitatea de luptă antifraudă.

8. Europa Liberă: Care sunt băncile care participă la programul RoPay?

Răzvan Faer: Deja participă CEC și Libra Bank. Ele sunt primele două bănci.

Dar vor urma cât de curând BRD, ING, BCR, Banca Transilvania și sunt o serie de alte bănci care sunt interesate. Sperăm să îi avem și pe dumnealor de anul viitor. Și mă refer la Unicredit, la Raiffeisen.

Deci toate băncile și toate instituțiile nebancare care participă la infrastructura de plăți instant sunt interesate de RoPay și îl vor implementa într-o mare măsură, chiar încă de anul viitor.

9. Europa Liberă: Ca simplu utilizator, trebuie făcut ceva anume pentru a utiliza RoPay?

Răzvan Faer: Pe măsură ce banca dumneavoastră sau a fiecăruia dintre noi va oferi facilitatea să subscriem la RoPay în cadrul aplicației bancare din momentul acela îl putem utiliza.

Pe de altă parte, acest serviciu va putea fi utilizat și în partea de business-uri care eventual sunt interesate chiar să-și încaseze banii prin intermediul RoPay.

Și acolo instituțiile de plată, bănci sau nebancare, au făcut deja sau vor face oferte pentru afaceri. Acolo sunt o serie de condiții de business care se stabilesc între respectivele părți.

10. Europa Liberă: Ce fac dacă vreau să reziliez serviciul RoPay?

Răzvan Faer: Dacă sunt client persoană fizică, pur și simplu aleg să nu mai utilizez funcțiunea respectivă din aplicația bancară, nu mai vreau s-o folosesc și nu o mai folosesc și am terminat cu ea.

Iar din perspectiva comercianților, conform condițiilor de business pe care le au în contractele încheiate, și acolo cu siguranță va exista instituția juridică a rezilierii care se poate pune în funcțiune.

Deci sunt posibilități de renunțare ca la orice alt serviciu oferit de sistemul financiar-bancar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG