Linkuri accesibilitate

NATO: Rusia continuă să-și consolideze trupele. Diplomat rus: Războaiele din Europa „încep rareori miercuri”


NATO nu crede în anunțurile Rusiei de retragere a unor trupe de lângă granița cu Ucraina. Mai mult, oficialii occidentali spun că dovezile arată o consolidare a lor.
NATO nu crede în anunțurile Rusiei de retragere a unor trupe de lângă granița cu Ucraina. Mai mult, oficialii occidentali spun că dovezile arată o consolidare a lor.

NATO continuă să îndemne Rusia să ia măsuri concrete pentru a reduce tensiunile legate de consolidarea militară la granița cu Ucraina, după cele două anunțuri ale Moscovei că ar fi început să-și retragă trupele din zonă.

Ministerul rus al Apărării a publicat, miercuri, o înregistrare potrivit căreia tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsesc Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Imagini asemănătoare au fost publicate cu o zi în urmă, iar Moscova preciza că militarii ruși se retrag în bazelor lor, odată cu încheierea exercițiilor militare.

Anunțurile Moscovei sunt privite cu scepticism, în condițiile în care SUA și NATO spun că Rusia nu a prezentat vreo dovadă clară ci, dimpotrivă, dovezile arată că forțele rusești își continuă consolidarea în apropiere de Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți seară că Statele Unite nu au văzut încă dovada unei retrageri rusești. Forțele - pe care le-a estimat acum la peste 150.000 - rămân „într-o poziție foarte amenințătoare”.

Rugat să clarifice aceste cifre, Jens Stoltenberg a declarat miercuri că „a existat o creștere constantă” a trupelor rusești. „Așadar, observăm că aceasta crește, și crește, și crește și continuă să crească”, a spus el.

Declarațiile Moscovei au fost contrazise miercuri și de miniștrii apărării ai țărilor membre NATO.

„Escaladarea trupelor rusești la granița ucraineană, inclusiv în Belarus, este din ce în ce mai semnificativă”, a spus Anita Anand, ministrul Apărării din Canada, înaintea de reuniunea cu omologii din țările NATO, de la Bruxelles.

„Observațiile fizice pe care le vedem arată opusul unora dintre retoricile recente venite de la Kremlin”, a adăugat Ben Wallace, ministrul apărării al Marii Britanii, într-un interviu acordat BBC.

Jens Stoltenberg: „Ceea ce vedem este că au mărit numărul de trupe, iar alte trupe sunt pe drum”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat reporterilor la sediul alianței din Bruxelles că „rămâne de văzut dacă există o retragere rusă”, menționând că unele semnale din partea Moscovei arată că este dispusă să continue dialogul.

„Până acum, nu am văzut nicio dezescaladare pe teren. Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară. Ceea ce vedem este că au mărit numărul de trupe, iar alte trupe sunt pe drum. Rusia a mutat mereu forțe dintr-o parte în alta”, a declarat el.

Secretarul general al NATO a spus că nu există vreun indiciu de dezescaladare pe teren. „Rusia a acumulat o forță de luptă în Ucraina și în jurul acesteia, fără precedent de la Războiul Rece încoace”, a declarat Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO.
Secretarul general al NATO a spus că nu există vreun indiciu de dezescaladare pe teren. „Rusia a acumulat o forță de luptă în Ucraina și în jurul acesteia, fără precedent de la Războiul Rece încoace”, a declarat Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO.

Șeful NATO a amintit că Rusia nu a trimis încă un răspuns la propunerile trimise în scris pe 26 ianuarie, în care erau prezentate „subiectele și elementele” pentru care aliații NATO sunt gata să le discute cu Rusia.

„Vom continua să transmitem un mesaj foarte clar Rusiei că suntem gata să ne așezăm la masă și să discutăm cu ea. Dar, în același timp, suntem pregătiți pentru ce e mai rău. Iar dacă Rusia invadează din nou Ucraina, va plăti un preț mare”, a completat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adăugat: „Vom continua să expunem planurile și acțiunile Rusiei pentru a le îngreuna desfășurarea de acțiuni agresive împotriva Ucrainei”.

„Dar sperăm cu adevărat că Rusia se va angaja într-un dialog semnificativ și va alege diplomația în locul confruntării. Și suntem pregătiți să ne așezăm la masă și să găsim o soluție politică”, a mai arătat el.

Ambasador rus: Războaiele din Europa „rareori încep miercuri”

Toate aceste declarații vin după o afirmație cel puțin ironică a ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, într-o declarație pentru ziarul german Die Welt.

Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chijov.
Ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Chijov.

Vladimir Chijov a negat informațiile privind existența unor planuri de atac asupra Ucrainei în următoarea lună, afirmând că războaiele din Europa „rareori încep miercuri”, făcând referire la un raport al serviciilor secrete americane care afirmă că Moscova discuta despre o acțiune militară împotriva Ucrainei pe 16 februarie.

„În ceea ce privește Rusia, vă pot asigura că nu va avea loc niciun atac miercurea aceasta. Nu va exista nicio escaladare nici în săptămâna următoare, nici în săptămâna următoare, nici în luna următoare. Războaiele din Europa încep rareori într-o zi de miercuri. Atunci când faceți astfel de afirmații - afirmații foarte serioase împotriva Rusiei, în special - trebuie să le susțineți cu dovezi. În caz contrar, nu sunt altceva decât calomnii”, a spus Chijov.

De asemenea, diplomatul a făcut apel la națiunile occidentale să ia în serios problemele de securitate ale Moscovei.

Rusia „retrage” soldații în baze aflate la zeci de kilometri de Ucraina

Ziarul rus Izvestia a relatat că unitățile despre care Ministerul Apărării de la Moscova a spus că se întorc la bazele lor sunt diviziile 3, 42 și 150.

„După cum au remarcat analiștii, două dintre divizii sunt staționate foarte aproape de Ucraina. Divizia a 3-a are baze permanente la nord-est de Ucraina, în timp ce divizia 150 este în garnizoană lângă Rostov pe Don, chiar la sud-est de Ucraina. În cazul în care aceștia se întorc într-adevăr la bazele lor permanente, doar divizia 42 ar urma să facă o călătorie mai lungă înapoi în Cecenia”, afirmă jurnalistul britanic Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova.

Belarus: Toți soldații ruși vor pleca după exerciții

Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Minsk afirmă că toate trupele rusești vor părăsi Belarusul la încheierea exercițiilor militare, în data de 20 februarie.

„Nici un singur militar [rus], nici un singur echipament militar nu va rămâne. Ministerul Apărării a declarat acest lucru, [liderul belarus] Lukașenko a spus acest lucru, iar delegațiile belaruse au spus acest lucru în timpul diferitelor evenimente desfășurate sub auspiciile OSCE”, a declarat miercuri ministrul de externe, Uladzimer Makei, într-o conferință de presă.

Belarus se învecinează atât cu flancul estic al NATO, cât și cu Ucraina, iar la exercițiile militare Rusia a trimis aproximativ 30.000 de soldați.

Exercițiile au stârnit îngrijorare cu privire la o potențială invazie, mai ales că Rusia a adunat un număr extrem de mare de soldați la granițele cu Ucraina, iar în Marea Neagră și Marea Azov a desfășurat navele de război pentru exerciții militare.

Până la încheierea exercițiilor din Belarus a fost confirmată și o întâlnire între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașeno, a anunțat Kremlinul.

Cum s-au pregătit ucrainenii de 16 februarie

Locuitori din Kiev poartă steagul național ucrainean pe Stadionul Olimpic, pentru a marca „Ziua Unității”, pe 16 februarie 2022, ziua în care agențiile de informații occidentale ar fi spus că vor fi invadați de Rusia.
Locuitori din Kiev poartă steagul național ucrainean pe Stadionul Olimpic, pentru a marca „Ziua Unității”, pe 16 februarie 2022, ziua în care agențiile de informații occidentale ar fi spus că vor fi invadați de Rusia.

În Ucraina, populația a respectat pe 16 februarie „Ziua Unității”, decretată de președintele Volodimir Zelenski în speranța că va marca o revărsare patriotică, după ce rapoartele americane sugeraseră data ca fiind potențialul început al unei invazii rusești.

Ucrainenii au arborat steagurile naționale și au cântat imnul țării pentru a-și arăta unitatea cu privire la o eventuală invazie rusă.

Steaguri galben-albastre au fluturat în fața școlilor, a spitalelor și a multor magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare anunțată de Volodimir Zelenski, în urma informațiilor că Rusia ar putea ataca în această zi.

„Doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, pentru a arăta că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat”, spune Mikola, care administrează un mic stand de cafea, potrivit Reuters.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG