Linkuri accesibilitate

Rusia reține un german, acuzat că ar fi aruncat în aer o conductă de distribuție a gazului


Ofițeri FSB. Imagine generică
Ofițeri FSB. Imagine generică

Rusia a reținut un cetățean german sub suspiciunea de contrabandă cu explozibili și terorism, acuzat că a aruncat în aer o conductă de la o stație de distribuție a gazelor, a anunțat miercuri Serviciul Federal de Securitate (FSB).

FSB spune că bărbatul, identificat ca Nikolai Gaiduk, a fost implicat în atacul din Marea Baltică, din luna martie, din exclava rusă Kaliningrad, unde ar fi folosit o bombă artizanală.

Serviciul rus spune că bărbatul a fost arestat în timpul unei încercări de a intra în Kaliningrad din Polonia, când autoritățile i-au percheziționat mașina și au găsit 0,5 litri de explozibil lichid, transmite Reuters.

Gaiduk s-a născut în 1967 și locuiește la Hamburg, în nordul Germaniei.

FSB susține că Gaiduk acționează la instrucțiunile unui bărbat ucrainean care locuiește și el în același oraș german.

„În prezent, se iau măsuri pentru identificarea și aducerea în fața justiției a persoanelor care l-au asistat pe Gaiduk în desfășurarea de activități ilegale”, spune agenția.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German de Externe spune că arestarea a avut loc de fapt în octombrie. Consulatul general din Sankt Petersburg este în contact cu autoritățile ruse și-i oferă asistență consulară bărbatului, a adăugat oficialul german.

„În principiu, trebuie să ținem cont de faptul că există o atmosferă de intimidare și teamă în Rusia, care poate duce și la arestări arbitrare”, a mai spus purtătorul de cuvânt, întrebat cum explică anunțul tardiv al autorităților rusești.

Ministerul rus pentru situații de urgență spune că explozia conductei din martie a provocat un incendiu, dar nu au fost victime.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG