Linkuri accesibilitate

Unii bugetari sunt „mai egali decât alții”. La aceeași carieră, profesorii câștigă mai puțin decât funcționarii sau decât actorii


Peste 150.000 de cadre didactice sunt în grevă generală săptămâna aceasta. Câteva mii dintre ei au protestat în stradă și au cerut venituri decente, demne de pregătirea și rolul pe care îl au în societate.
Peste 150.000 de cadre didactice sunt în grevă generală săptămâna aceasta. Câteva mii dintre ei au protestat în stradă și au cerut venituri decente, demne de pregătirea și rolul pe care îl au în societate.

Multe joburi din administraţie şi chiar din instituţii de cultură oferă adeseori venituri superioare celor obţinute de profesori. Funcționarii cu studii superioare dar și actorii de teatru național ajung la salarii de bază mai mari, pe parcursul carierei, decât profesorii de școală sau liceu.

La Poliția locală a Sectorului 1 din București, un polițist local cu studii superioare își începe cariera ca debutant cu un salariu de bază brut de 5.500 de lei. În Primăria Baia-Mare salariul de bază al unui consilier, inspector sau polițist local debutant pe un astfel de post este de 4.800 de lei brut.

Un profesor debutant dintr-o școală sau dintr-un liceu este încadrat cu un salariu brut de bază de 4.098 de lei, conform Legii salarizării 153/2017.

Una din mesajele sugestive ale profesorilor care au iești în stradă săptămâna trecută pentru a-și manifesta nemulțumirile.
Una din mesajele sugestive ale profesorilor care au iești în stradă săptămâna trecută pentru a-și manifesta nemulțumirile.

În Primăria Cluj-Napoca, un consilier, inspector și un polițist local cu studii superioare de pe a doua treaptă profesională (asistent) cu 15-20 de ani vechime are un brut de bază de aproape 6.000 de lei, în timp ce un profesor cu grad didactic definitiv (a doua treaptă a carierei) și aceeași vechime are 5.200 de lei.

Saltul foarte lent al salariului de bază în cazul profesorilor este și mai vizibil prin comparație cu cel al personalului cheie din teatrele sau operele naționale sau de importanță națională (existente atât în București cât și în țară).

Un actor care a atins treapta maximă a carierei profesionale - 1A și gradație maximă de vechime (peste 20 de ani) are un salariu de bază brut de aproape 11.000 de lei, în timp ce un profesor cu peste 25 de ani vechime are sub 7.000 de lei.

Mai ales la început de carieră, profesorii cu studii superioare ies în dezavantaj și în comparație cu unii angajați cu studii medii precum șoferii, în special dacă aceștia au și vechime mare. Dar nu numai.

La Consiliul Județean Suceava, de exemplu, salariul de încadrare (brut) al unui șofer cu grad profesional I fără vechime este de 5.200 de lei și 5.700 de lei pentru 3-5 ani vechime. La peste 20 de ani vechime are un brut de încadrare de 6.500 de lei.

Europa Liberă a analizat salariile de bază prevăzute în Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, dar şi statele de plată din primării şi consilii judeţene, servicii de ambulanţă sau teatre.

Comparația veniturilor brute de bază ale profesorilor cu studii superioare din sistemul de învățământ pre-universitar, cu cele ale angajaților cu studii superioare din alte sectoare bugetare dezvăluie, frecvent, două aspecte: salarii de încadrare inferioare ale profesorilor și mai ales creșteri salariale mult mai lente de la un grad profesional la altul.

Puțin peste 4.000 de lei în mână”​ după 20 de ani de carieră

„Începătorul în sistemul preuniversitar câștigă undeva la 2.400 de lei net (la care se adaugă indemnizația de hrană, n.r.), la fel și începătorul în sistemul universitar, doar că acolo se adaugă și sporul de doctorat, cu care ajunge spre 3.200 de lei net”, explică liderul Federației Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr.

Salariul de bază maxim net al unui profesor din sistemul preuniversitar ajunge la 4.200 de lei după 20-25 de ani de carieră, sumă ce conține venitul de bază, gradațiile de vechime și eventual sporul de stres și indemnizația de hrană.

„Așa e cel mai corect să calculăm, salariul de bază și apoi netul rezultat, pentru că sporurile, pentru predare în zone izolate sau predare simultană, nu sunt situații predominante”, spune Anton Hadăr.

Astfel, multe alte categorii de angajați bugetari ajung mult mai repede la sumele pe care le obțin profesorii după o carieră întreagă. E unul dintre motivele pentru care tinerii nu mai aleg cariere în învâțământ.

„Vrem ca în sistemul de educație să vină cei mai pregătiți oameni. În ultimii 30 de ani au venit, de multe ori însă, cei mai nepregătiți”, spune Anton Hadăr.

În cazul cadrelor didactice tinere situația e asemănătoare și în sistemul universitar, adaugă el. Chiar dacă participarea la proiecte europene le poate crește veniturile cu până la 50%, cei din această categorie sunt o minoritate.

Profesori în stradă. Mesaj către Guvern: „Nu suntem asistați social, nu suntem cerșetori”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:36 0:00

Situația profesorilor debutanți, critică

Europa Liberă a pus „în oglindă” salariile de bază (brute) ale mai multor categorii profesionale cu cele ale profesorilor cu studii superioare din preuniversitar.

Atunci când îşi încep cariera, ca debutanţi, aceștia încasează lunar sub 2.800 de lei net.

Este rezultatul unui „brut” de sub 4.800 de lei, format din salariul de bază de 4.098 de lei - conform grilei din Legea salarizării, sporul de solicitare neuropsihică - 307 lei şi indemnizaţia de hrană - 347 de lei.

E salariul standard de încadrare al unui cadru didactic tânăr, la o normă didactică clasică de 18 ore pe săptămână.

„Plătesc şi rată la locuinţă şi vă spun sincer, mă descurc greu. Într-un oraş mare cu 2.800 de lei e foarte greu să faci faţă”, ne-a povestit recent Liana Şuteu, care lucrează de trei ani în sistem, profesoară de muzică la un liceu de top din Cluj-Napoca.

Chiar dacă după un an de predare profesorul poate obţine, în urma concursului de definitivat, gradul didactic definitiv, saltul salarial nu este remarcabil.

Salariul de bază este cu doar 50 de lei mai mare decât nivelul de debutant - 4.144 de lei, iar prima gradaţie de vechime - însemnând creşterea cu 7,5% a salariului de bază - se acordă numai după 3 ani de vechime în muncă.

Chiar şi aşa, venitul crește modest, ajungând la un brut de aproximativ 6.000 de lei şi un venit net de 3.100 - 3.200 de lei.

Legea mai prevede acordarea a 5 gradaţii (sporuri) de vechime, însemnând creşterea salariului cu 7,5% - pentru vechime de 3-5 ani în muncă, 5% - pentru următoarele două gradații (5-10 ani şi 10-15 ani), respectiv câte 2,5% pentru ultimele două gradaţii (15-20 de ani şi peste 20 de ani).

Fiecare gradaţie duce la un nou salariu de bază, dar efectul asupra venitului net nu este spectaculos în cazul profesorilor.

Cu excepţia funcţiilor de conducere, salariile de bază din grilele de salarizare din Legea salarizării includ nivelul salariului brut pentru gradaţia 0, la care se adaugă succesiv majorările amintite.

Chiar şi după 15-20 de ani de vechime, timp în care va obţine alte gradaţii pentru vechimea în muncă, un profesor cu grad didactic definitiv are un salariu brut de 5.258 de lei şi un net de 3.500 de lei.

Un profesor cu gradul didactic II cu peste 25 de ani vechime ajunge la un brut puţin peste 6.800 de lei şi un net de sub 4.000 de lei.

În timp ce unul cu vechime similară şi grad didactic I (maxim) urcă la aproape 4.500 de lei net.

Peste 150.000 de cadre didactice din școli și licee au fost în grevă generală săptămâna aceasta, nemulțumite de nivelul salariilor.
Peste 150.000 de cadre didactice din școli și licee au fost în grevă generală săptămâna aceasta, nemulțumite de nivelul salariilor.

Creşte gradul, venitul nu prea

Salariul profesorilor din sistemul preuniversitar crește mai lent odată cu trecerea de la o categorie profesională în alta, în comparație cu majoritatea celorlalți angajați la stat.

Salariul de bază brut al unui profesor crește cu maxim 1.500 de lei în 25 de ani de carieră - de la stadiul de debutant (4.098 de lei), la grad didactic I cu peste 25 de ani vechime (5.500) de lei, potrivit Legii Salarizării.

„În cazul profesorilor este o diferenţă mică a salariului de bază de la un grad la altul. Creşterea veniturilor poate veni din orele de dirigenţie, ore suplimentare peste norma de 18 ore pe săptămână - dar care implică timp suplimentar şi pentru condiţii speciale, precum predare simultană sau în zone izolate”, spune Dan Cicios, lider de sindicat și profesor într-un liceu din Cluj-Napoca.

În aceeaşi sferă educaţional-culturală, salturile salariale de la o treaptă profesională la alta sunt mai spectaculoase.

Un actor, de exemplu, pleacă de la un brut de 4.000 de lei ca debutant, dar face un salt de 1.500 de lei după parcurgerea primei trepte profesionale - actor gradul II. Când ajunge la cea maximă - la nivelul salariului brut urcă la aproape 11.000 de lei.

Spre exemplu, un profesor debutant are un salariu de bază brut de 4.098 de lei, urcă la maxim 4.200 de lei după ce obţine gradul didactic definitiv, rămâne 10 ani cu gradul didactic definitiv, creşte la sub 4.400 de lei pentru gradul didactic II (cu 10-15 ani vechime) şi urcă la un nivel de 5.100 la 15-20 de ani vechime şi la 5.500 de lei pentru gradul didactic I, cu vechime de peste 25 de ani în profesie.

Salariul de încadrare devine în acest timp mai mare decât acest nivel, prin aplicarea majorărilor date de vechimea în muncă, lucru care se aplică însă şi în cazul celorlalte categorii.

În cazul altor profesii din sectorul bugetar, saltul e mult mai semnificativ.

Salarii brute peste 11.000 de lei pentru actorii cu vechime

Un actor sau artist instrumentist dintr-un teatru ori operă naţională sau de importanță națională trece de la 3.980 de lei brut pentru nivelul debutant, la 5.500 de lei pentru categoria gradul II. Va ajunge la 7.700 de lei pentru gradul I şi aproape 11.000 de lei pentru gradul IA.

O creștere a bazei brute de calcul a salariului mult mai spectaculoasă decât în cazul profesorilor.

La Teatrul Evreiesc de Stat de pildă majoritatea actorilor figurau în statul de plată (septembrie 2022) de pe site-ul instituției la categoria 1A şi peste 20 de ani vechime în muncă (gradația 5 conform legii), ceea ce le aduce un salariu de încadrare de 11.000 de lei.

Salariile actorilor și a altor protagoniști din teatre și operă „sar” spectaculos de la o categorie profesională la alta, spre deosebire de cele ale profesorilor.
Salariile actorilor și a altor protagoniști din teatre și operă „sar” spectaculos de la o categorie profesională la alta, spre deosebire de cele ale profesorilor.

Adică un venit net de aproximativ 6.000 de lei, la care se adaugă indemnizația pentru condiții vătămătoare, de până la 15% din salariul de bază corespunzător funcției, și indemnizația de hrană de 347 de lei lunar.

Chiar dacă în cazul instituțiilor de cultură Legea din 2017 nu face o corelație între gradul profesional și vechime, un actor încadrat tot la categoria profesională maximă - 1A, dar fără gradație de vechime - figurează în statul de plată cu „doar” 9.000 de lei.

Și în acest caz sunt adăugate indemnizațiile menționate mai sus.

Salariul de bază pentru sufleur, peste cel al unui profesor

Încadrări similare are și personalul din cadrul Teatrului Național București (TNB), chiar dacă instituția este una subordonată direct Ministerului Culturii, spre deosebire de Teatrul Evreiesc, subordonat Primăriei Capitalei.

Aici însă ponderea actorilor grad 1A este mai mică, dar chiar și cei cu vechime de 5-10 ani sar de 10.000 de lei brut.

Actorii de grad I (a treia treaptă profesională) au baze salariale între 7.700 de lei (3-5 ani vechime) și 8.900 de lei (peste 20 de ani vechime).

La bazele brute de salarizare se adaugă spor pentru condițiile de muncă, indemnizația de hrană și în unele cazuri sporul științific de doctor (50% din salariul brut pe țară) - 1.040 de lei.

Sporurile pentru condiţii vătămătoare sunt acordate inclusiv personalului de conducere, de aproximativ 10% din venitul de bază (Legea permite până la 15%). Astfel managerul interimar ia un spor de condiţii vătămătoare de 1.404, cel mai mare din instituţie, chiar dacă procentual este mai mic decât cel acordat actorilor.

Sufleurii de teatru - cu studii superioare - au salarii de încadrare care ar putea stârni invidia profesorilor.

Dacă un cadru didactic cu grad profesional maxim și peste 20 de ani vechime (gradație 5) e încadrat cu mai puțin de 7.000 de lei un sufleur cu aceeași vechime câștigă cu aproape 1.000 de lei mai mult, adică 8.000 de lei brut.

Și cei cu vechime între 10-15 ani, respectiv 15-20 au încadrare de 7.600 de lei, respectiv 8.000 de lei, la care se adaugă sporul de condiții de muncă.

Salarii mai mari la volan decât la catedră

Personalul auxiliar are, în general, un nivel mai redus al salariilor. Chiar și așa, veniturile brute al șoferilor TNB sunt superioare salariului de bază al unui profesor debutant sau chiar al unuia cu grad didactic definitiv: 4.140 de lei brut pentru un șofer cu vechimea de 15-20 de ani și aproape 4.500 de lei pentru cel cu vechimea de 4.500 de lei.

Salariile șoferilor le surclasează și mai limpede pe cele ale profesorilor în cazul unor instituții din administrația publică.

Potrivit statului de funcții al Consiliului Județean Suceava de la 31 martie, anul curent, un șofer cu grad profesional I are un venit brut între 5.200 de lei (gradație 0 - vechime sub 3 ani) și aproape 6.500 de lei (dacă are peste 20 de ani vechime în muncă).

E un salariu considerabil mai mare decât al unui șofer din Ministerul Educației (cu peste 20 de ani vechime) care avea în 2022 un venit brut de 5.000 de lei, comparabil sau chiar peste cel al unui profesor, după cum semnala Edupedu.

Și în Primăria Cluj-Napoca șoferii au salarii de bază brute peste cele ale profesorilor, 4.349 pentru șoferul grad II și peste 4.500 brut pentru șoferul grad I.

Un șofer de autospecială II, cu 5-10 ani vechime, din cadrul Serviciul de Ambulanță Iași are un salariu brut de bază de 4.400 de lei, la care se adaugă un spor pentru condiții specifice de muncă de aproape 2.400 de lei, astfel că ajunge la un venit brut de 6.700 de lei.

După același mecanism de calcul, venitul brut al unui ambulanțier cu 10-15 ani vechime este de aproape 7.400 de lei, iar cel cu peste 20 de ani vechime are peste 8.000 de lei brut.

Polițiști locali, salarii de încadrare de aproape 9.000 de lei, în zece ani

În administrația publică locală sau județeană, unde salariile sunt stabilite prin Hotărâri ale Consiliului Local - cu respectarea Legii Salarizării - veniturile de încadrare și diferențele între o treaptă profesională și alta sunt mult superioare celor primite de profesori.

Asta și în ceea ce îi privește pe referenții și inspectorii de specialitate, cât și pe polițiștii locali, încadrați de altfel în aceeași categorie salarială cu unii dintre aceștia.

În statul de plată cu veniturile angajaților Primăriei Baia-Mare un consilier / consilier juridic / inspector / polițist local cu studii superioare debutant și cu vechime în muncă mai mică de 3 ani figurează un salariu brut de bază de aproape 4.800 de lei.

Pentru cea mai înaltă treaptă profesională - consilier / inspector superior, chiar și cu vechime sub 3 ani, venitul e de 6.700 de lei brut.

Dacă se presupune că va parcurge treptele profesionale în timp și va deveni consilier superior cu peste 10 ani vechime va avea un venit brut de 8.000 de lei.

În Poliția Locală Sector 1 București, un polițist local cu studii superioare va începe ca debutant cu 5.500 de lei brut și urcă la 6.200 de lei brut, dacă în 3 ani urcă pe treapta de asistent. La vârful piramidei, veniturile sunt comparabile cu cele din cadrul Primăriei Baia-Mare.

Diferențele salariale între treptele profesionale sunt poate mai stridente în Primăria Cluj-Napoca, unde diferențele de salariu brut între gradația 0 - sub 3.700 de lei - și a patra treaptă profesională (inspector superior) este de aproape 3.000 de lei, ajungând la aproape 7.500 de lei.

Dacă ajunge polițist local cu rang superior într-o perioadă de 5-10 ani (acumulând vechime) va câștiga 8.400 de lei brut și aproape 9.000 de lei când depășește 10 ani în muncă.

În cazul referenților de specialitate / inspectorilor / polițiștilor locali cu studii medii salariile de încadrare sunt mai mici, 3.400 de lei în Primăria Cluj-Napoca. Dar și așa creșterea de la o treaptă profesională la alta este mult peste cea din cazul profesorilor.

În cazul funcțiilor de expert, auditor (cu studii superioare) din instituții publice, încadrările sunt însă și mai mari, plecând în cazul tuturor celor 3 primării studiate de la peste 5.000 de lei pentru nivelul debutant.

De precizat că pe lângă indemnizația de hrană, funcționarii din Primării pot beneficia de o mai multe sporuri: de la cel pentru condiții de muncă (până la 15% din salariul de bază), la cel pentru control financiar preventiv (10%), spor pentru munca de noapte și mai ales o suplimentare de până la 50% din salariul de bază pentru munca din proiecte europene.

Pe de altă parte, polițiștii locali beneficiază de o normă de hrană mult superioară celei standard din sectorul public, de 25 de lei/zi.

Decât profesor, mai bine consilier în minister

Funcționarii din Ministere se bucură de veniturile cele mai mari din administrație.

Consilierii din aparatul propriu al Ministerului Energiei cu vechime de 20 de ani au venituri de încadrare între 7.000 - 11.000 de lei (în câteva cazuri), iar în cazul celor care lucrează și în proiecte europene venitul brut trece de 12.000 de lei.

La nivel debutant veniturile sunt însă mai mici și pot pleca chiar de la mai puțin de 4.000 de lei.

În Ministerul de Externe veniturile brute de încadrare ale celor fără vechime sunt ceva mai consistente, trecând de 5.000 de lei în cazul agenților consulari și urcă spre 6.500 de lei în cazul angajaților cu 15 ani în muncă.

Consilierii de relații din treptele profesionale I și II, care au aproape cu toții vechime de minimum 15 ani, au venituri brute între 8.000 - 9.000 de lei. La acestea se adaugă 2 sporuri consistente: câte 1.340 de lei pentru lucrul cu cifrul de stat (15-20% din salariul de bază), respectiv pentru muncă în condiții vătămătoare.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG