Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat al SUA: A început transferul de avioane F-16 în Ucraina


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Forumul public al summit-ului NATO de la Washington, 10 iulie 2024.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Forumul public al summit-ului NATO de la Washington, 10 iulie 2024.

Primul lot de avioane de luptă F-16 construite în SUA este deja transferat în Ucraina din Danemarca și Țările de Jos, a anunțat miercuri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Oficialul american a menționat că acestea vor zbura pe cerul ucrainean în această vară.

Antony Blinken a făcut anunțul la un eveniment în marginea summitului NATO de la Washington.

„Sunt încântat să vă anunț că, în timp ce vorbim, este în curs de desfășurare transferul avioanelor F-16, care vin din Danemarca și din Olanda”, a spus Blinken, citat de Reuters.

„Iar acele avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”.

El a spus că, în următoarele două zile, va fi făcut public un pachet solid de ajutor pentru Ucraina, care va construi „o punte clară și puternică” pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Întărirea apărării antiaeriene este crucială pentru Ucraina pentru că luptă împotriva invaziei rusești, mai ales după ce Moscova și-a reînnoit atacurile aeriene asupra rețelei electrice naționale a Ucrainei în primăvară, provocând numeroase pene de curent.

„Sunt recunoscător Statelor Unite, Danemarcei și Țărilor de Jos pentru că au luat măsuri practice pentru a atinge obiectivul tuturor ucrainenilor: consolidarea forțelor aeriene ucrainene cu F-16”, a scris președintele ucrainean pe X.

„Sunt recunoscător Belgiei și Norvegiei pentru angajamentul lor de a ne furniza avioanele lor F-16. Acesta este un semnal clar că capacitatea Rusiei de a teroriza oamenii, orașele și comunitățile ucrainene se va reduce în continuare”, a adăugat Volodimir Zelenski.

El a spus că avioanele F-16 vor fi folosite pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei și că este încrezător că-i vor ajuta pe ucraineni să se protejeze și mai bine de „atacurile brutale ale Rusiei, cum a fost și atacul de săptămâna aceasta asupra spitalului de copii Ohmatdit din Kiev.”


Zelenski a declarat săptămâna trecută că dorește să dubleze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei în timpul verii și că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja.

Membrii NATO au anunțat livrarea a cinci sisteme Patriot și alte sisteme strategice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina.

Și mai multe oferte de sprijin pentru Ucraina sunt așteptate la summitul din această săptămână de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice.

O declarație comună a liderilor SUA, Danemarcei și Olandei anunță că guvernele danez și olandez sunt pe cale de a dona Ucrainei F-16 de fabricație americană, cu sprijinul Statelor Unite.

„Suntem recunoscători Belgiei și Norvegiei pentru angajamentul de a furniza avioane suplimentare, precum și celorlalți membri ai Coaliției pentru Capacitatea Forțelor Aeriene pentru sprijinul pe care-l oferă”, se arată în declarația care spune că grupul s-a angajat să îmbunătățească în continuare capacitățile aeriene ale Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG