Linkuri accesibilitate

Ședință încărcată la CSM. A șaptea încercare de numire a Adinei Florea și raportul privind dosarele de magistrați de la DNA


Lia Savonea a promis măsuri împotriva membrilor care „boicotează” ședințele plenului CSM, pentru a bloca anumite decizii.

Plenul CSM încearcă pentru a șaptea oară să o valideze pe Adina Florea la șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, însă are nevoie de 15 membri prezenți pentru cvorum. Pe agendă se mai află un raport al Inspecției Judiciare, privind dosarele de magistrați de la DNA.

Ședința plenului CSM ar trebui să înceapă la ora 13.00, însă depinde de prezența a minimum 15 membri, pentru a fi asigurat cvorumul.

Pe ordinea de zi se află, pentru a șaptea oară, trei puncte care vizează activitatea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), printre care se afllă și validarea concursului pentru șefia SIIJ, câștigat de procurorul Adina Florea, cea care o anchetează pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

La ultimul plen CSM, ședința nu a putut fi întrunită din lipsă de cvorum, dat fiind faptul că trei procurori se aflau la Parchetul General, la o ședință cu procurorul general Bogdan Licu.

Lia Savonea, șefa CSM, a anunțat că nouă membri au decis să inițieze propuneri de modificări legislative pentru reducerea cvorumului necesar ședințelor plenului CSM. Savonea a anunțat și că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu intervențiile ministrului Justiției, Ana Birchall, pentru un posibil conflict de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă.

Tot în ședința de marți ar trebui validat raportul Inspecției Judiciare, referitor la cele aproape 2.000 de dosare soluționate la DNA, în care au fost implicați 3.420 de magistrați, în perioada 2014-2018.

Raportul arată că în iulie 2018, la DNA se mai aflau în lucru 415 dosare privind 820 de magistrați.

În aprilie 2018, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, declara că printre magistrații vizați de anchetele DNA s-au numărat judecători ai Curții Constituționale, judecători și procurori membri sau foști membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și inspectori judiciari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG