Linkuri accesibilitate

Șeful Consiliului Concurenței: Fuziunea Hidroelectrica-CE Oltenia, o „idee naivă”


Complexul Energetic Oltenia.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a calificat ideea fuziunii dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia drept o idee naivă, prin care se încearcă mascarea subvenționării de stat.

Fuziunea dintre Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Hidroelectrica este văzută de Bogdan Chirițoiu ca o soluţie pentru a fi susţinută activitatea CEO, însă este „un pic naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă o amestec cu alta atunci o să pot”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Unde aş vedea îngrijorări : 1 - cotă foarte mare de piaţă, deci unim nr. 1 şi nr. 2 în producţia de energie electrică în România, asta poate să facă piaţa noastră mai puţin concurenţială, mai scumpă şi 2 - mi se pare cumva naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă amestec o companie cu alta atunci o să pot. Aceleaşi dificultăţi le am în finanţarea legală a unei firme sau a unei activităţi economice, fie că este ea o firmă de sine stătătoare, fie că este combinată cu alta. Deci, aici mi se pare o anumită naivitate să credem că dacă amestecăm dintr-odată nu se mai prinde lumea că de fapt subvenţionăm cărbunele, că îl amestecăm cu altă companie. Dacă activitatea de cărbune e nerentabilă şi e ţinută în viaţă cu bani, deci prin subvenţii, deci bani veniţi din altă parte, tot ajutor de stat la fel de ilegal e şi dacă o ţinem separată şi dacă le combinăm”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Întrebat dacă România ar putea avea probleme la Comisia Europeană în cazul în care ar apela la această procedură, Chiriţoiu a răspuns afirmativ.

„Trebuie să găsim o soluţie ca Oltenia să funcţioneze pe termen mediu, într-un număr de ani în care economia noastră va avea nevoie de energia produsă de Oltenia prin arderea cărbunelui. Nu avem alternativă la aşa ceva şi trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să fie posibil”, a mai spus Chiriţoiu.

El a explicat că presiunea asupra Complexului Energetic Oltenia vine și din faptul că taxele de poluare cresc în Uniunea Europeană, iar certificatele de emisie au un preţ în creştere, pentru că ţinta UE este să se reducă poluarea.

„În felul acesta, energia electrică produsă din cărbune devine mai scumpă şi, în consecinţă, în România Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi, dar el fiind necesar pentru economia noastră, repet, pe termen mediu. Pe termen lung o să găsim probabil soluţii să ne mutăm pe gaze. Dar pe termen scurt nu putem face treaba asta şi, atunci, câţiva ani, avem nevoie de Complexul Oltenia în forma în care este el acum”, a mai explicat şeful Consiliului Concurenţei.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG