Linkuri accesibilitate

Șefa FMI, despre impactul epidemiei de coronavirus în economia globală: „Incertitudinea devine noul normal”


Bulgăroaica Kristalina Georgieva este șefa Fondului Monetar Internațional.
Bulgăroaica Kristalina Georgieva este șefa Fondului Monetar Internațional.

Epidemia de coronavirus, care continuă să se răspândească, ar putea șterge 0,1% din creșterea economică globală și ar putea duce la o scădere a economiei Chinei la 5,6%, a declarat sâmbătă, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

Șefa FMI a prezentat aceste analize șefilor băncilor centrale și miniștrilor de finanțe din cele mai mari 20 de economii ale lumii, care s-au întâlnit la Riyadh, Arabia Saudită, relatează Reuters. Ea a mai spus că FMI continuă să analizeze și scenarii mai sumbre.

China a raportat o scădere a numărului de morți și a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul Covid-19, acronimul medical pentru coronavirus, dar specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că este prea devreme pentru a face predicții despre sfârșitul epidemiei de coronavirus, deoarece noi oameni infectați continuă să apară în alte țări. Temerile sunt justificate, mai cu seamă că perioada de incubație ar putea să fie mai mare de 14 de zile, potrivit unor oficiali ai provinciei chineze Hubei, citați de Reuters.

„În scenariul nostru de bază, politicile sunt implementate și economia Chinei se va reîntoarce la normal în al doilea trimestru. Ca rezultat, impactul asupra economiei globale va fi mic și de scurtă durată”, a spus șefa FMI.

Dar chiar luând în calcul cele mai bune scenarii, rata estimată de creștere la nivel global este modestă în multe zone din lume.

Kristalina Georgieva a mai precizat că FMI se uită și la scenarii mai sumbre în care virusul continuă să se răspândească pentru o perioadă mai lungă de timp și în tot mai multe țări, iar consecințele asupra creșterii globale vor fi prelungite.

„Economia globală este departe de a se afla pe baze solide. În timp ce unele incertitudini au dispărut, altele noi și-au făcut apariția. Adevărul este că incertitudinea devine noul normal”, a scris șefa FMI într-o postare pe site-ul FMI.

Kristalina Georgieva subliniază că cea mai „apăsătoare incertitudine este coronavirusul: o urgență globală legată de sănătate pe care nu am anticipat-o în ianuarie. Este un mod de a ne reaminti cum o revenire fragilă ar putea să fie amenințată de evenimente neprevăzute”, subliniind că unele incertitudini, precum epidemiile, „nu pot fi controlate” de aceea „nu trebuie create noi incertitudini acolo unde acestea pot fi evitate".

În cazul în care epidemia se răspândește și mai mult în China, dar și în restul lumii, scăderea economică a Chinei va fi mai accentuată. Impactul global va fi amplificat prin întreruperi ale lanțului de aprovizionare, restricții de călătorie și o scădere accentuată a încrederii investitorilor.

La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a spus recent că, din cauza răspândirii coronavirusului, revenirea economiilor Italiei, Germaniei și Franței, cele mai mari din zona euro, a devenit incertă.

În Europa, temerile legate de răspândirea coronavirusului sunt în creștere, mai ales după ce Italia a raportat, sâmbătă, a doua persoană decedată din cauza coronavirusului. Circa 30 de cazuri de îmbolnăviri au fost raportate în regiunea de nord a Italiei, Lombardia, unde zece localități au fost izolate, potrivit AFP.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut mobilizarea împotriva unei boli care a afectat deja 77.000 de persoane la nivel global. În afara Chinei continentale, fără Hong Kong și Macao, au fost înregistrate mai bine de 1.300 de contaminări, cele mai multe în Coreea de Sud și Japonia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG