Linkuri accesibilitate

Oficiali americani: Conturi legate de Rusia duc o campanie online de dezinformare pe tema coronavirusului


Oficiali ai Statelor Unite au spus că mii de conturi de socializare legate de Rusia au lansat un efort coordonat pentru a răspândi panica și dezinformarea cu privire la criza COVID-19, acronimul medical pentru coronavirus.

Oficialii Departamentului de Stat, implicați în combaterea dezinformării ruse, au declarat, sâmbătă, că aceste conturi false sunt utilizate pe Twitter, Facebook și Instagram și operează în mai multe limbi.

Campania de dezinformare și de propagare de teorii conspiraționiste a început acum o lună, când numărul de morți în China era doar de trei și nu fuseseră anunțate decât 200 de cazuri în Wuhan, au spus responsabilii americani, citați de AFP. În prezent, bilanțul a urcat pe peste 2.200 de morți și 75.000 de cazuri în China, alături de peste o mie de cazuri în alte 26 de țări.

Campania aduce aminte de tentativele KGB din perioada Războiului Rece de a sugera că virusul HIV era o invenție a cercetătorilor americani.

„Intenția Rusiei este să semene discordia și să submineze instituțiile și alianțele americane din interior, inclusiv prin campanii de influență maligne ascunse și coercitive”, a declarat Philip Reeker, subsecretar de stat pentru Europa și Eurasia.

Reeker a adăugat că aceste conturi legate de Rusia „aleg din nou să amenințe siguranța publică, distrăgând atenția de la răspunsul global asupra sănătății”.

Oficialii au declarat că această campanie de dezinformare a răspândit afirmații nefondate potrivit cărora virusul care provoacă COVID-19 a fost o armă biologică dezvoltată de CIA „pentru a lansa un atac economic împotriva Chinei” sau a fost o parte a unui efort occidental „de a lansa mesaje împotriva Chinei”.

Potrivit unui raport al Global Engagement Center al Departamentului de Stat, centrul de luptă împotriva campaniilor de dezinformare, câteva mii de conturi online - multe dintre aceasta fiind legate anterior de răspândirea de mesaje favorabile Rusiei despre războiul din Siria sau despre protestele „vestelor galbene” în Franța - postează mesaje „aproape identice” despre criza COVID-19. Conturile postează în momente similare în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză și, se arată în raport, pot fi identificate prin legături cu Rusia.

De altfel, mesajele sunt asemănătoare unor știri difuzate de presa de stat rusă, Sputnik sau RT.

Oficialii americani cred că această campanie de dezinformare face ca răspunsul împotriva epidemiei să fie mai dificil, în special în țări din Africa sau Asia, pe fondul temerilor legate de acțiunile occidentale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG