Linkuri accesibilitate

Serbia. Protestatarii cer guvernului să adopte o lege care să interzică mineritul litiului


Protestul împotriva proiectului minier de litiu din Loznica, Serbia.
Protestul împotriva proiectului minier de litiu din Loznica, Serbia.

Mii de demonstranți s-au adunat pe 28 iunie în vestul Serbiei pentru a protesta împotriva deschiderii unui proiect minier de litiu, blocat de ani de zile din cauza preocupărilor legate de mediu, scrie Serviciul Balcanic al RFE/RL.

Protestatarii s-au adunat în localitatea Loznica și au cerut guvernului să interzică mineritul în termen de 40 de zile. În caz contrar, manifestanții au amenințat că vor bloca căile ferate din Serbia.

„Dacă nu îndeplinesc cererea, vom bloca căile ferate. Calea ferată este doar începutul”, a spus unul dintre liderii protestului, Marijana Petkovic.

Ea a adăugat că reprezentanții unor asociații de fermieri au oferit ajutor în cazul în care va avea loc o blocadă a căilor ferate.

Printre protestatari s-au numărat cetățeni și activiști din multe părți ale Serbiei, membri ai partidelor de opoziție și membri ai inițiativei civile informale ProGlas.

Protestul vine după un anunț al autorităților că vor aproba exploatarea minereului de către compania anglo-australiană Rio Tinto, în ciuda unei promisiuni anterioare de a abandona proiectul.

Președintele Aleksandar Vucic a spus, potrivit Financial Times, că mineritul ar putea începe încă din 2028, în urma noilor garanții din partea oferite de Rio Tinto.

Proiectul minier de litiu pe care gigantul minier anglo-australian Rio Tinto vrea să-l lanseze este crucial pentru producția de baterii cu litiu. Minereul, o combinație de litiu și bor, a fost descoperit de Rio Tinto în Serbia.

Compania a declarat că zona deține una dintre cele mai mari rezerve de minereu din Europa. Rio Tinto a mai declarat că proiectul va oferi mii de locuri de muncă și va asigura Serbiei o poziție favorabilă pe piețele energetice emergente.

Zăcămintele au fost descoperite în 2004, dar guvernul sârb a oprit proiectul minier în 2022, după săptămâni de proteste declanșate de temerile legate de mediu și sănătatea publică.

Protestatarii care au vorbit cu RFE/RL au declarat că preocuparea lor pentru efectul mineritului asupra mediului a fost principalul motiv pentru care au participat.

„Dacă oprim sursa poluării aici, o vom opri peste tot în Serbia”, a declarat Vladimir Radosavljevic.

Milisav Stanimirovic, un protestatar din Loznica, a declarat că dacă nu există natură, nu există nici o șansă ca oamenii să trăiască în zonă.

„Trebuie să păstrăm puținul pe care îl avem pentru a putea continua să ne naștem aici, să creștem aici. Natura curată, mâncarea sănătoasă, apa, totul - dacă nu există așa ceva, nu existăm nici noi”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG