Linkuri accesibilitate

Cine îl invită pe liderul AUR la cină în SUA. George Simion cere decontarea zilelor de deplasare


Liderul AUR este invitat la New York, la o cină în onoarea lui Mike Pompeo, fostul șef al diplomației americane din mandatul președintelui Donald Trump.
Liderul AUR este invitat la New York, la o cină în onoarea lui Mike Pompeo, fostul șef al diplomației americane din mandatul președintelui Donald Trump.

Președintele AUR, deputatul George Simion, a cerut prin liderul deputaților partidului, Antonio Andrușceac, decontarea a patru zile de deplasare pentru o cină gratuită la New York, dată în cinstea lui Mike Pompeo, fost secretar de stat în mandatul lui Donald Trump.

ACTUALIZARE – Potrivit G4Media, Fundația Fundația Israel Heritage a retras invitația adresată liderului AUR, George Simion. Documentul publicat de G4Media arată că decizia a fost luată „pentru păstrarea unității”, în urma lipsei unor confirmări. O întâlnire cu apropiați ai fostului președinte Donald Trump, inclusiv cu „personalități Fox News” (televiziunea care îl susține pe Trump), ar fi posibil să fie avută în vedere „la o dată ulterioară”.

George Simion a explicat, marți dimineață, că nu participă „din motive de birocrație si din motive de timp scurt”, pentru obținerea vizei și alte detalii tehnice, deși AUR ceruse cu o zi înainte Camerei Deputaților aprobarea și decontarea călătoriei.

Membri ai Guvernului României și Ambasada României în SUA ar fi intervenit pentru ca întâlnirea reprezentanților AUR cu cei ai Partidului Republican să nu aibă loc, a spus George Simion. „Cei cu care colaborăm din Partidul Republican, membrii familiei Trump”, vor fi partenerii politici ai AUR pentru proiectul ’2024, alegeri în Statele Unite ale Americii și alegeri în România’”, a mai spus Simion.

Mai mulți români din SUA s-au remarcat prin susținerea vehementă a lui Donald Trump în grupuri și pe pagini din social media active și în spațiul românesc. Câștigarea sau menținerea simpatiei acestora ar putea reprezenta un motiv al dorinței AUR de asociere cu Trump și republicanii.

*Articolul inițial:

Într-o adresă remisă Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Andrușceac transmite că președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a fost invitat de Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală (IPCGE) la o reuniune a Israel Heritage Foundation, de la New York, din 18 septembrie.

El solicită Biroului Permanent să dispună „măsurile necesare pentru efectuarea deplasării, cu suportarea cheltuielilor din bugetul Camerei Deputaților”.

Acesta cere aprobarea deplasării pentru patru zile, din 16 până în 20 septembrie.

Invitația, asumată de directoarea IPCGE, Shoshana Bekerman, „în numele” Israel Heritage Foundation, este adresată pe 7 septembrie lui George Simion. Acesta este invitat să participe la o cină în onoarea lui Mike Pompeo, fost secretar de stat în mandatul de președinte al lui Donald Trump între 2018 și 2021.

Bekerman precizează în mesajul către liderul AUR că recepția și cina sunt „desigur, gratuite”.

Ce este IPCGE

Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală (IPCGE) a fost înființată „în scopul realizării păcii și reconcilierii globale în toate zonele de conflict, în toate societățile și națiunile, prin promovarea implementării rezoluțiilor ONU privind cultură și pace”, potrivit paginii IPCGE.

Inițiativa spune că servește „drept piatră de hotar și model pentru atingerea păcii în zonele de conflict și în toate societățile și națiunile. Oferind acestor sectoare o voce în cadrul procesului de pace, putem spera să găsim o soluție la conflictele continue din lume (...) și la amplificarea rasismului”, se mai spune în declarația de intenție a coaliției.

Cât privește etica sa, coaliția spune că a fost înființată cu scopul de a invita parlamentarii din toate statele membre ONU să se angajeze să lucreze pentru implementarea valorilor universale ale „eticii globale” pentru cultura păcii, protecția mediului și justiție socială în legislația națională.

Coaliția practică și o „diplomație pe mai multe piste”, prin care spune că se străduiește să promoveze implementarea acestor rezoluții prin angajarea pentru prima dată a liderilor religioși, parlamentarilor, presei și a liderilor din lumea științei „care caută valori și principii comune în arenele religiei, dreptului și educației, pentru a lucra împreună să implementeze individual Rezoluții ONU pentru cultura păcii, protecția mediului și justiția socială prin inițiative, proiecte și colaborări în domenii precum educația, comunicarea și legislația de pe tot globul.”

Ce este Israel Heritage Foundation

Israel Heritage Foundation a fost înființată în 1974 de supraviețuitorii Holocaustului sub numele Ayshel Avraham.

„Holocaustul este cel mai grav genocid pe care l-a văzut vreodată lumea. Evreii au fost uciși fără milă pentru niciun alt motiv decât faptul că erau evrei. Supraviețuitorii Holocaustului au îndurat pogromuri, tratamente inumane, lagăre de concentrare și și-au văzut cum familia și prietenii uciși. (...)Astăzi, Israelul este singura Democrație din Orientul Mijlociu și este cunoscut drept lumina tuturor națiunilor. Visele supraviețuitorului Holocaustului s-au împlinit, iar misiunea Fundației Israel Heritage este de a menține acel vis viu. Ani mai târziu, pe măsură ce generația Holocaustului a îmbătrânit, ei și-au lăsat moștenirea Dr. Joseph Frager. Astăzi, el este vicepreședintele executiv și a redenumit organizația 'Israel Heritage Foundation'. De-a lungul anilor săi de muncă, el și-a dedicat timpul pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii Holocaustului în orice mod posibil”, potrivit paginii organizației.

Tema „minoră” a Holocaustului. Derapajele AUR

În ianuarie 2022, în contextul suspendării olimpiadei la română și la alte discipline din cauza pandemiei de Covid 19, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a vorbit, într-un comunicat despre „experimente ideologice” asupra copiilor din România și de o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații.”

Pe 4 ianuarie 2022, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a condamnat „afirmațiile jignitoare” ale AUR, care „minimizează tragedia Holocaustului” și care califică genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România.

Și Institutul „Elie Wiesel” a condamnat „manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR”, cu trimitere la declarațiile unuia dintre liderii săi care „protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional.”

Gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 „a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE”, spun reprezentanții institutului.

Aceștia au atras atenția că negarea Holocaustului „în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust” și că „a nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația.”

La sfârșitul lunii ianuarie, un articol din Jerusalem Post spune că parlamentarii Likud, cel mai mare partid israelian, au primit indicații să nu se asocieze în niciun fel cu partidul AUR din România, un partid „antisemit”.

În mesajul transmis de directorul Likud pentru afaceri externe, Eli Hazan, purtător de cuvânt al formațiunii, acesta le cerea membrilor partidului să nu se întâlnească cu reprezentanți AUR, așa cum anunțaseră unii dintre aceștia din urmă că ar fi urmat să se întâmple în luna aprilie.

„Ar fi rău pentru Israel, pentru Likud, iar comunitatea evreilor din România este îngrijorată de acest anunț”, spunea Hazan.

În februarie trecut, senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu în Parlament lui Valeriu Gafencu, fost membru al Mișcării Legionare, care a incitat, cu pistolul în mână, în timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941 elevi din liceele ieșene pentru a se alătura tentativei de lovitură de stat.

AUR l-a susținut pentru funcția de premier pe Călin Georgescu, simpatizant asumat al lui Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

În iulie 2016, Claudiu Târziu (ulterior co-președinte AUR) a participat la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru, unde s-a pozat cu el și soția sa, scria G4Media.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG