Linkuri accesibilitate

Situație absurdă în finanțarea partidelor: zero parlamentari, dar subvenție de 1,2 milioane de lei


Autoritatea Electorală Permanentă plătește în 2020 peste 1.2 milioane de lei partidului Forța Națională, cu zero parlamentari.

Este o situație unică de când s-a schimbat legea finanțării partidelor, în 2015, ca un partid cu zero parlamentari să aibă totuși dreptul la subvenție. Totul este posibil din cauza legii bugetului de stat, care a modificat modul în care se acordă subvenția pentru partide. Principalul beneficiar al noii legi este Pro România, partidul care a insistat ca Ludovic Orban să schimbe modul de acordare a subvenției. Și ALDE a profitat de lege, ca și partidul Forța Națională, care l-a avut ca vector de imagine pe Teodor Meleșcanu, între timp mutat cu arme și bagaje la Partidul Puterii Umaniste, controlat din umbră de Dan Voiculescu.

Marian Cucșa a intrat în Parlament în 2016 pe listele ALDE. A schimbat partidul după ruperea Coaliției de guvernare în septembrie 2019 și o ceartă cu Călin Popescu Tăriceanu.

Teodor Meleșcanu, Ștefan Băișanu, Grațiela Gavrilescu și Marian Cucșa au decis să se înscrie în partidul Forța Națională la finele anului trecut. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată că trebuie să acorde subvenție partidului pentru că are patru parlamentari. Suma pentru anul 2020 se ridică la peste 1.2 milioane de lei.

În doar șase luni, situația politică s-a schimbat. Rând pe rând, cei patru aleși au părăsit partidul, care continuă să încaseze subvenție datorită lor. Forța Națională a rămas în prezent cu zero parlamentari.

Ultimul care a plecat din Forța Națională este deputatul Marian Cucșa, care s-a înscris ieri în Partidul Republican din România.

Am fost patru parlamentari și toți am plecat din acest partid. E culmea și o situație ironică pentru că un partid care nu are parlamentari încasează subvenție de la stat. E o lege deficitară și trebuie modificată de urgență, nu e normal să se întâmple așa. Asta e realitatea și e de neînțeles. E absurd ca un partid care nu are parlamentari să ia finanțare de la stat ca și cum ar avea. E stupid, dar asta e legea dată de guvern”, a declarat Marian Cucșa după ce a părăsit Forța Națională.

Deputatul nu știe cum sunt cheltuiți banii, dar bănuiește că pentru funcționarea sediilor. El subliniază că partidul care primește bani de la buget nu are ședințe în mod constant și că în șase luni „nu a existat nici măcar o ședință”.

Cucșa, Băișanu și Gavrilescu sunt afiliați în prezent aceluiași grup parlamentar: PSD. Ștefan Băișanu, Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu s-au înscris însă în Partidul Puterii Umaniste, formațiune păstorită de Dan Voiculescu, dar care nu a candidat în 2016. PPU nu beneficiază de subvenție de la bugetul de stat.

Cine a beneficiat de lege, cine a pierdut

Legea privind modul de acordare a subvenției a fost modificată prin bugetul de stat, iar principalul beneficiar al noii legi este Pro România. Dacă anul trecut partidul condus de Victor Ponta nu beneficia de subvenție de la bugetul de stat, în 2020 Pro România va încasa aproape 7.9 milioane de lei (peste 1.64 milioane de euro).

O situație diferită față de începutul anului se înregistrează și în rândurile ALDE. Pentru cei 23 de parlamentari raportați la Autoritatea Electorală Permanentă, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va primi anul acesta peste 10.3 milioane de lei (peste 2.1 milioane de euro). În șase luni, mai mulți deputați sau senatori au părăsit însă ALDE. Dacă în datele AEP, partidul figurează cu 15 deputați, în luna iunie mai rămăseseră doar șase deputați, care s-au afiliat grupului PSD.

Situația ALDE din Senat este și ea modificată față de 1 ianuarie 2020. Din cei opt senatori pentru care se primește subvenție, doar trei se mai regăsesc astăzi în rândurile ALDE. Partidul nu mai are grupuri parlamentare în Senat și Camera Deputaților.

PSD are în schimb de pierdut după modificarea legii, deoarece mulți parlamentari ProRomânia au obținut mandatul pe listele sale. Social-democrații vor încasa peste 85.2 milioane de lei în 2020, comparativ cu 143.9 milioane de lei primite în 2019. Trebuie precizat că subvenția partidelor a scăzut în medie cu peste 30% anul acesta.

Președintele AEP: Situația se aplică doar în 2020

Președintele Autorității Electorale Permanent a precizat că instituția pe care o conduce trebuie să respecte legea și să acorde subvenția pentru Forța Națională, chiar dacă partidul nu mai are parlamentari.

„În acest moment avem o situație inedită când un partid nu mai are parlamentari la jumătatea anului și va primi până la 31 decembrie 2020 subvenția. Lucrurile nu pot să fie schimbate, deoarece avem o lege aplicabilă pentru acest an în care parlamentarii declarați la un partid la 1 ianuarie 2020 sunt beneficiarii de subvenție, implicit partidul care a luat aceste adeziuni, primește în acest an subvenție de la bugetul de stat”, a declarat Constantin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente, pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, anul viitor subvenția se va lua în funcție de rezultatul de la alegerile locale și parlamentare, dacă Parlamentul nu va aduce alte modificări legislative.

„Niciodată nu am avut o astfel de situație, începând cu 1990”, a subliniat Constantin Mitulețu.

Expert Forum a solicitat Guvernului la începutul anului să renunțe la articolul din legea bugetului de stat care modifică legea finanțării partidelor politice.

Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral", a fost poziția Expert Forum.

Subvenție estimată pentru partide în 2020

  • PSD – 85.251.435 de lei (peste 17,7 milioane de euro)
  • PNL – 47.319.086 de lei
  • USR – 12.634.052 de lei
  • ALDE – 10.342.535 de lei
  • PMP – 5.685.323 de lei
  • Pro România – 7.896.282 de lei
  • Forța Națională – 1.263.405 lei.

Cum s-a ajuns la această situație

Legea finanțării partidelor a fost modificată prin legea bugetului de stat pe 2020 de guvernul Orban. Schimbarea legislativă a apărut la solicitarea expresă a partidului lui Victor Ponta, Pro România, care nu beneficia de subvenție până în acest an. Formula de calcul nu acorda dreptul la subvenție de la bugetul de stat partidelor care nu au candidat la alegeri. Pro România nu încasa astfel vreun leu până în acest an, dar acest lucru s-a modificat prin legea bugetului pe 2020.

Amendamentul controversat introdus în legea bugetului

  • Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.

Forma legii înainte de modificare

  • Articolul 18, legea 334/2004

(1) Partidele politice primesc anual subvenție de la bugetul de stat, în condițiile legii.

(2) Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

3) Subvenția de la bugetul de stat se acordă în funcție de următoarele criterii:a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat;b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale.(4) În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.

  • Articolul 19

75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților și Senat, dacă au realizat pragul electoral

  • Articolul 20

25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG