Linkuri accesibilitate

STENOGRAMA ședinței PSD. Dăncilă se ceartă cu Firea și Stănescu. PSD merge cu propriul candidat la președinție și caută susținere


Dăncilă e criticată pentru că a anunțat că ar candida la prezidențiale.
Dăncilă e criticată pentru că a anunțat că ar candida la prezidențiale.

Ședința CEx a PSD a luat o nouă turnură: cearta pe strategia de la prezidențiale. S-a decis ca PSD să meargă cu candidat propriu la prezidențiale și să caute susținerea ALDE și Pro România. Dăncilă a fost criticată că s-a anunțat singură la prezidențiale, fără să ia în calcul varianta Tăriceanu.

UPDATE. Liderii PSD au decis remanierea lui Carmen Dan și a lui Teodor Meleșcanu și înlocuirea lor cu Nicolae Moga la Interne, respectiv Ramona Mănescu (ALDE) la Externe. De asemenea, Mihai Fifor va fi numit vicepremier, în locul lăsat liber de Ana Birchall, care a trecut la Justiție.

„Trebuie să luăm decizia dacă e candidatul de la noi. Am crescut în sondaje, dacă oamenii văd că nu știm ce avem de făcut, nu e bine. Trebuie să decidem dacă susținem candidatura lui Tăriceanu, pentru că ei așteaptă un răspuns, trebuie să stabilim pe ce drum merge, trebuie să ne spunem toți punctul de vedere și să luăm o decizie”, a spus premierul Viorica Dăncilă în ședința CEx, conform unor surse politice.

Dăncilă a cerut să se stabilească în CEx dacă PSD merge cu un candidat propriu sau cu unul comun, cu alt partid, la prezidențiale.

„Dacă avem candidat propriu putem negocia altfel. Voi prezenta sondajele”, spus Dăncilă, care de altfel și-a anunțat voalat, săptămâna trecută, intenția de a candida în numele PSD la președinție, „dacă partidul i-o cere”.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, și-a anunțat mai demult intenția de a candida la prezidențiale, fiind bine cotat în sondaje comparativ cu alți lideri PSD. El a declarat duminică seara, la Antena 3, că dacă PSD nu îl va susține, ia în calcul o alianță electorală cu Pro România, partidul lui Victor Ponta.

ALDE și Partidul Pro România au vorbit de mai multe ori despre necesitatea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, susținut și de PSD. Formațiunea condusă de Victor Ponta a propus un candidat, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, dar prea șters pentru a fi cu adevărat un candidat. Luni, însă Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Pro România, a explicat că formațiunea pe care o reprezintă ar fi gata să susțină „o candidatură independentă a Gabrielei Firea”.

În ședința CEx de luni, Gabriela Firea i-a reproșat lui Dăncilă: „Ați spus că nu o să candidați, dumneavoastră ați încălcat această regula. Scorul de la europarlamentare a fost un accident. Sunt neplăcut surprinsă că avem relații reci cu partenerii de guvernare. Sunt convinsă că se va ieși cu o decizie rațională. E ca și cum ne-am aștepta să pierdem, suntem demobilizați, primarii noștri sunt foarte îngrijorați, de rezultatul de la prezidențiale depinde scorul de la locale”, a spus Firea, conform surselor Europa Liberă.

Dăncilă i-a reproșat Gabrielei Firea că provoacă probleme în partid cu atitudinea sa.

„Eu l-am contestat și pe Dragnea, i-am spus ce am avut de spus și lui Dragnea, îi spun și noului președinte. Nu suntem toți creduli. Nu mai încercați, că nu asta e soluția. Nu mă mai certați”, s-a apărat Firea în fața lui Dăncilă.

Și fostul vicepremier Paul Stănescu a intervenit în dispută: „Noi trebuie să luăm o decizie indiferent de sondaje, chiar dacă avem 4%. Dacă decideți că e Tăriceanu, o să fie Tăriceanu”.

Marcel Ciolacu a venit în sprijinul Vioricăi Dăncilă, susținând și el varianta ca PSD să aibă candidat propriu la prezidențiale. „Ar fi trist ca PSD să nu aibă candidat în turul 2, cred că PSD are capacitatea de a se reinventa”, a spus Ciolacu, care a susținut că liderul partidului ar trebui să fie candidatul la prezidențiale - adică Viorica Dăncilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG