Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)
Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)

Război în Ucraina | Zelenski: Am recuperat 6.000 de kilometri pătrați. Lavrov a primit viză SUA pentru Adunarea Generală a ONU

Ziua 202 a invaziei: Forțele ucrainene au continuat contraatacul în Harkov, în timp ce Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene asupra centralelor electrice și a altor locații, ca represalii la succesul Kievului.

Evenimentele zilei - 13 septembrie

12:20 13.9.2022

Oficial ucrainean: Scopul este de a elibera regiunea Harkov și dincolo de aceasta

Rusia răspunde cu atacuri aeriene la succesul ofensivei ucrainene. În imagine: un atac asupra Departamentului Principal de Investigații al Poliției Naționale a Ucrainei, 13 septembrie 2022.
Rusia răspunde cu atacuri aeriene la succesul ofensivei ucrainene. În imagine: un atac asupra Departamentului Principal de Investigații al Poliției Naționale a Ucrainei, 13 septembrie 2022.

Luptele continuă în regiunea ucraineană Harkov din nord-estul țării, dar forțele ucrainene fac progrese bune, deoarece sunt foarte motivate și operațiunea este bine planificată, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, pentru Reuters.

„Scopul este de a elibera regiunea Harkov și dincolo de aceasta - toate teritoriile ocupate de Federația Rusă. Luptele continuă. Este încă devreme pentru a spune că s-a stabilit controlul deplin asupra regiunii Harkov”, a declarat Hanna Malyar.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina a mai declarat că țara sa a luat decizia de a continua operațiunea în regiunea Harkov datorită succeselor înregistrate până în prezent: „Forța noastră provine din faptul că suntem foarte motivați și că planificăm operațiunile în mod minuțios”.

12:42 13.9.2022

Serviciile secrete ucrainene: Rusia caută să cumpere muniție sovietică din Tadjikistan

Serviciile secrete ucrainene au anunțat marți că Rusia caută să cumpere muniție din epoca sovietică din Tadjikistan.

Rusia a solicitat să cumpere rachete Uragan de 220 mm și obuze de 203 mm pentru sistemul de artilerie autopropulsată Pion, precum și alte echipamente, potrivit Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

De asemenea, Ucraine spune că personalului militar tadjik în retragere i s-a propus să semneze contracte pentru a lupta pentru forțele armate ruse în Ucraina.

12:57 13.9.2022

Ucraina a eliberat o localitate ocupată de Rusia în prima zi de invazie

Ucraina a anunțat marți eliberarea localității Vovceansk, aflată în imediata apropiere a graniței cu Rusia.

Serviciul Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei a postat în dimineața zilei de 13 septembrie o înregistrare cu mesajul „Vovceansk s-a întors acasă”, în care se vede cum trupele ucrainene îndepărtează steagurile și semnele rusești de pe clădirile din oraș.

Vovceansk a fost ocupat în prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei, pe 24 februarie, și potrivit informațiilor venite dinspre armata ucraineană a fost evacuat de trupele rusești pe 11 septembrie.

13:19 13.9.2022

The Guardian: Este puțin probabil ca UE să limiteze prețul gazelor rusești

Comisia Europeană ar urma să renunțe la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar merge mai departe cu impozitarea profiturilor neașteptate, ca urmare a scumpirii energiei, ale companiilor, potrivit unui draft văzut de jurnaliștii The Guardian.

Un proiect privind „instrumentul de urgență în domeniul energiei electrice” nu conține nici un plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să ajungă la un acord asupra restricțiilor săptămâna trecută.

Se așteaptă ca UE să perceapă supraimpozite pe profiturile mari ale companiilor producătoare de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să facă public planul european de combatere a creșterii prețurilor la electricitate atunci când va ține miercuri discursul anual privind starea Uniunii.

Textul final ar putea suferi modificări, dar proiectul dezvăluie îndoielile Comisiei cu privire la obținerea unui sprijin suficient din partea statelor membre ale UE pentru opțiunea sa preferată de a impune un plafon pentru gazul rusesc.

Statele membre ale UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, printre care Ungaria, Slovacia și Austria, s-au pronunțat împotriva plafonării gazului rusesc, deoarece se tem că Moscova ar opri toate fluxurile de gaz, aruncându-le în recesiune.

Franța și Polonia se numără printre țările care ar dori să impună un plafon de preț pentru toate gazele importate, pe care îl consideră o modalitate mai bună de a limita creșterea prețurilor.

Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă un astfel de plan va fi convenit.

În schimb, țările UE sunt în mare măsură de acord cu plafonarea prețului energiei electrice provenite din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau energia nucleară, și cu reciclarea acestor fonduri către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile.

Companiile de petrol și gaze naturale se vor confrunta cu un impozit excepțional separat, descris ca fiind o „contribuție de solidaritate”.

În documentul consultat de The Guardian, Comisia Europeană estimează că profiturile companiilor din domeniul petrolului, gazelor și cărbunelui vor fi de cinci ori mai mari în 2022, dar în text nu este propusă nicio cifră.

Aceste profituri „excedentare” și „neașteptate” nu sunt rezultatul unor alegeri economice sau de investiții, afirmă Comisia, ci ca urmare a „evoluțiilor imprevizibile de pe piețele energetice ca urmare a războiului ilegal în curs de desfășurare din Ucraina”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG