Linkuri accesibilitate

Angajații non-UE, obligați să aibă contract de muncă în 15 zile de la intrarea în țară


Angajații străini care vin în România cu vize de lucru vor trebui să prezinte un contract individual de muncă în 15 zile de la sosire. Imagine ilustrativă, de la Serviciul de Imigrări Cluj.
Angajații străini care vin în România cu vize de lucru vor trebui să prezinte un contract individual de muncă în 15 zile de la sosire. Imagine ilustrativă, de la Serviciul de Imigrări Cluj.

Cetățenii străini non-UE care ajung în România ca să muncească trebuie să aibă un contract individual de muncă în max. 15 zile de la intrarea în țară. Doar astfel le poate fi prelungit dreptul de ședere temporară, în scop de muncă, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate joi de Guvern.

Totodată, angajatorul trebuie să demonstreze că desfășoară efectiv activitate în domeniul pentru care a solicitat din partea Oficiilor de Imigrări aviz pentru angajarea muncitorilor străini din afara UE și a Spațiului Economic European (SEE).

Documentul aprobat joi de Guvern include şi alte prevederi legate de regimul străinilor din România, inclusiv cu privire la limita de timp de ședere a celor au vize sau permise eliberate de alte state Schengen.

Ordonanța de Guvern pune în practică o decizie a Uniunii Europene (UE) cu privire la aplicarea aquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după ședința Guvernului de joi, 21 martie.

Asta, în condițiile în care cele două țări vor intra în Schengen, aerian și maritim, pe 31 martie.

Mai multe legi cu privire la străini și la frontiere au fost modificate. Printre ele, și cele cu privire la modul de călătorie al minorilor români în țările Schengen, despre care Europa Liberă a scris aici.

15 zile pentru angajarea efectivă

Conform Ordonanței, străinilor care intră în România ca să lucreze de lucru li se prelungește dreptul de ședere în scop de lucru dacă vor prezenta un contract individual de muncă, cu normă întreagă, „în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul României, sau, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă.”

În prezent, când doresc să angajeze muncitori din afara spațiului european, angajatorii solicită Oficiului aviz de muncă pentru aceștia, iar viitorul angajat obține de la oficiile consulare ale României, pe baza avizului, viza de lungă ședere în scop de muncă, cu o valabilitate de 90 de zile.

În acest timp, angajatul străin ajuns în România poate solicita, pe baza contractului de muncă, acordarea dreptului de ședere temporară în scop de muncă. Acesta se acordă pe un an, cu posibilitate de prelungire.

Modificarea de lege făcută de Ordonanță obligă practic angajatul și, implicit, angajatorul să prezinte acest contract în maxim 15 zile de la intrarea în țară a străinului.

De precizat că numeroși străini care au ajuns în România s-au plâns de-a lungul timpului că procesul de obținere a formelor legale - pentru muncă sau studii - este de multe ori greoi, așa cum a relatat Europa Liberă.

Prevederile documentului cu privire la străini vine „în contextul în care aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România implică necesitatea sporirii măsurilor de asigurare a ordinii și siguranței publice în special raportat la contingentul de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă de 100.000 de lucrători străini”, menționează Ordonanța.

OUG-ul aprobat joi de Guvern a fost pusă în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în 1 martie.

Propunerile din forma iniţială a Ordonanţei, legate de regimul străinilor în România, au fost cele care au atras cele mai multe observaţii în procesul de consultare desfăşurat de MAI.

O singură propunere a fost acceptată, potrivit căreia angajatorul care solicită aviz de angajare pentru un cetăţean străin să demonstreze că „desfăşoară efectiv activitate în domeniul de activitate pentru care solicită avizul de angajare, de minimum 1 an.”

Oficiul de Imigrări va atribui un CNP lucrătorului străin după eliberarea avizului de angajare, iar prezenţa acestuia în România va putea fi declarată printr-o aplicaţie informatică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG