Linkuri accesibilitate

Beijingul trimite la Washington un ambasador „agresiv” în cel mai prost moment al relației SUA – China


În 2015, în vizita președintelui Xi Jinping la Washington, noul ambasador și-a făcut cunoscut stilul intransigent.
În 2015, în vizita președintelui Xi Jinping la Washington, noul ambasador și-a făcut cunoscut stilul intransigent.

China are, de miercuri, un nou ambasador în Statele Unite. Qin Gang e considerat un pionier al unui stil de comunicare diferit în politica externă a Chinei, un stil descris drept arogant de presa din SUA. Numirea vine în cea mai tensionată perioadă a relației diplomatice dintre China-SUA.

„Poporul chinez nu își va opri niciodată lupta pentru o viață mai bună. Partidul Comunist Chinez și guvernul Chinei nu vor opri niciodată eforturile de a dobândi fericirea pentru popor”, arată mesajul noului ambasador de pe pagina de internet a Ambasadei Chinei la Washington.

Cunoscut în diplomația internațională pentru tonul său „abraziv”, Qin Gang nu ezită să spună că relațiile bilaterale dintre cele două state au trecut prin numeroase „răsturnări de situație”, dar a venit vreme ca SUA și China să răspundă spiritului vremurilor și așteptărilor comunității internaționale, să se trateze cu respect reciproc și egalitate, „să urmărească coexistența pașnică și cooperarea din care să câștige ambele părți, pentru că aceasta va fi binecuvântarea popoarelor noastre și a întregii lumi”.

Qin Gang ajunge la Washington în cea mai tensionată perioadă din istoria de 40 de ani a relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

  • Președintele Biden a descris China drept „o amenințare la ordinea internațională”;
  • China consideră relațiile bilaterale „în impas” și descrie diplomația SUA drept „coercitivă”;
  • competiția pentru superioritate tehnologică și militară este fără precedent;
  • SUA impune sancțiuni și restricții principalelor companii chinezești din domenii cheie;
  • respectarea drepturile omului în China sunt un motiv permanent de tensiune;
  • discuțiile diplomatice recente din Alaska s-au încheiat fără o declarație comună;
  • China acuză SUA că vor să îi blocheze dezvoltarea și a decis să nu mai facă niciun pas înapoi;

Noul ambasador

Spre deosebire de diplomații trimiși de Beijing la Washington până acum, Qin Gang nu e un expert al relațiilor bilaterale dintre cele două state. În Ministerul de Externe al Chinei, portofoliul său a acoperit relația cu Europa și chestiuni de informație și protocol. În această calitate, scrie The New York Times, Qin Gang a călătorit cu președintele Xi Jinping și i-a câștigat încrederea.

În timpul vizitei lui Xi Jinping din 2015 în SUA, Qin Gang nu a avut nicio ezitare să fie vocal și a acordat o atenție deosebită imaginii președintelui Xi Jinping, spune, pentru The New York Times, Ryan Hass, care era la acea vreme director pentru China în Consiliul Securității Naționale al SUA.

În 2013, Qin Gang era directorul Departamentului de Informații ale Ministerului chinez de externe. El este unul dintre diplomații chinezi cunoscuți drept „lupi războinici", pentru stilul agresiv pe care îl adoptă.
În 2013, Qin Gang era directorul Departamentului de Informații ale Ministerului chinez de externe. El este unul dintre diplomații chinezi cunoscuți drept „lupi războinici", pentru stilul agresiv pe care îl adoptă.

Potrivit NPR, ca purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Qin a abordat deseori un ton ostil față de presa străină, presărat cu metafore și răspunsuri ironice, ceea ce a făcut presa din China să îl descrie drept purtătorul de cuvânt căruia „îi place să contraatace jurnaliștii”. Dat fiind stilul său și nivelul la care se află relațiile bilaterale, este de așteptat ca parte a misiunii lui Qin Gang la Washington să fie tocmai ilustrarea decizie Beijing-ului de nu mai da înapoi și de a-și afirma categoric și vocal locul pe care consideră că în ocupă în ierarhia globală.

Războiul comercial și drepturile omului

În ziua în care Qin Gang își prelua postul de la Washington, președintele Joe Biden a numit-o pe Thea Kendler în Departamentul pentru Comerț, pe un post vital în controlul exporturilor către China. Thea Kendler a fost unul dintre apărătorii Washingtonului în procesul intentat de compania Huawei, după ce administrația Trump i-a interzis prezența pe piața din SUA.

Potrivit Reuters, Kendler ar urma să lucreze cu Alan Estevez, fost oficial al Pentagonului care a fost nominalizat pentru gestionarea chestiunilor legate de industrie și securitate, un portofoliu cheie în competiția tehnologică cu China și în gestionarea interdicțiilor comerciale. Aici se elaborează lista companiilor care reprezintă un pericol pentru securitatea SUA și li se poate interzice prezența pe teritoriul SUA.

Lista a fost actualizată la începutul acestei luni, cu încă 14 companii chineze, în urma acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului și a folosirii tehnologiilor de supraveghere în provincia Xinjiang.

Administrația Biden a acuzat China că își „continuă abuzurile îngrozitoare în regiunea autonomă uigură Xinjiang și în alte părți ale Chinei, vizând uigurii, etnicii kazahi și etnicii kârgâzi care sunt predominant musulmani și membrii altor grupuri minoritare etnice și religioase”, potrivit Departamentului de Stat. Purtătorul de cuvânt, Ned Price, a exemplificat:

  • muncă forțată;
  • supraveghere invazivă a persoanelor;
  • măsuri de control forțat al natalității și separarea copiilor de familii;
  • detenție în masă;
  • alte încălcări ale drepturilor omului;
  • genocid și crime împotriva umanității;

China neagă acuzațiile și a descris extinderea listei de companii interzise drept o „suprimare irațională a companiilor și o încălcare gravă a regulilor economice și comerciale internaționale". Beijingul promis că va răspunde cu aceeași măsură.

Săptămâna trecută, China a impus o serie de sancțiuni împotriva unor organizații americane, dar și a unor persoane, inclusiv fostul Secretar al Comerțului, Wilbur Ross. Anterior, administrația Biden avertizase comunitatea de afaceri americană cu privire la riscurile pe care le implică reprimarea din Hong Kong.

Înarmarea nucleară

Printre informațiile care îngrijorează în prezent Statele Unite sunt cele referitoare la construcția, de către China, a peste 200 de silozuri de lansare a unor rachete balistice intercontinentale, capabile să transporte încărcătură nucleară.

Potrivit Reuters, Pentagonul, dar și mai mulți membri ai Congresului și-au exprimat îngrijorarea la începutul acestei săptămâni, după ce Federația Americană a Oamenilor de Știință a anunțat că imagini din satelit arată că Beijingul construiește circa 110 de astfel de silozuri în regiunea Xinjiang.

Anterior, The Washington Post publicase informații despre alte 120 de silozuri pe care le-ar construi China. Potrivit The New York Times, China fie desfășoară un program amplu de extindere a arsenalului nuclear, fie, pentru că știa că imaginile vor fi văzute din satelit, dorește să le folosească ca unealtă de negociere.

După apariția informațiilor inițiale, în 2 iulie, Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a spus că relatările arată că arsenalul Chinei se dezvoltă mai rapid decât se preconiza, ceea ce îngrijorează și ridică semne de întrebare despre intențiile Chinei.

„SUA oprimă China”

La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Stat a organizat prima vizită de rang înalt în China de la inaugurarea administrației Biden. Wendy Sherman, adjuncta Secretarului de stat Antony Blinken s-a aflat la Tianjin. Mesajele oficialilor chinezi:

  • China este asuprită de SUA;
  • Americanii „demonizează” Beijingul;
  • Relația bilaterală este în impas;

Îndemnăm SUA să-şi schimbe mentalitatea greşită şi politica periculoasă", a spus adjunctul ministrului de externe, Xie Feng. SUA ar desfășura, potrivit acestuia, o adevărată campanie pentru a distruge China.

Wendy Sherman, care s-a întâlnit ulterior și cu ministrul de Externe, Wang Yi, a abordat chestiunea drepturilor omului, „reprimarea antidemocratică din Hong Kong, genocidul în desfăşurare şi crimele împotriva umanităţii din Xinjiang, abuzurile din Tibet, restricţionarea accesului media şi libertatea presei”, potrivit Departamentului de Stat. O altă temă controversată a fost cea a atacurilor cibernetice de care SUA acuză, fără echivoc, China.

China nu pare să fi fost impresionată. Primele declarații acide formulate de Xie Feng au fost transmise în timp ce Wendy Sherman participa încă la discuții cu oficialii chinezi. China nu are vreun drept să dea lecții, a transmis China, iar comunicatul Ministerului de Externe al Chinei spune că relațiile sunt în impas pentru că unii americani portretizează China ca pe un „dușman imaginar” pentru a da Americii un „scop național” care să înlocuiască „nemulțumirea populației din SUA față de problemele politice, economice și sociale”.

Un discurs și un ton care le va aminti unora de stilul fostului comunicator al diplomației chineze, Qin Gang, noul ambasador la Washington.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG