Linkuri accesibilitate

SUA doresc resetarea relațiilor cu UE. Ambasadorul american la Bruxelles, Gordon Sondland, despre subiectele delicate în relația cu Europa


Ambasadorul Sondland a fost confirmat de Senatul SUA, pe 29 iunie 2018, ca Reprezentant al SUA la Uniunea Europeană cu rang de ambasador
Ambasadorul Sondland a fost confirmat de Senatul SUA, pe 29 iunie 2018, ca Reprezentant al SUA la Uniunea Europeană cu rang de ambasador

Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a comparat relațiile încordate din ultima vreme dintre Statele Unite și Uniunea Europeană cu o căsătorie în care partenerii au îndoieli unul despre celălalt, dar care, în cele din urmă, nu se vor despărți.

„Suntem precum un cuplu căsătorit în care partenerii au îndoieli unul despre celălalt. Dar la finalul zilei, vom rămâne căsătoriți și vom face această căsătorie să funcționeze și să fie mai puternică. Suntem foarte optimiști în legătură cu partenerii și prietenii noștri din UE”, a spus, miercuri, Gordon Sondland în cadrul unei teleconferințe.

Mesajul ambasadorului Sondland vine după recenta vizită la Bruxelles a secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în cadrul căreia a discutat cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, și cu viitoarea conducere a UE : Ursula von der Leyen, aleasă președintă a Comisiei Europene, Charles Michel, președintele ales al Consiliului European, și cu Josep Borell, nominalizat ca viitor șef al diplomației europene.

Ambasadorul Sondland a spus că, în pofida unor schimburi chiar și ireverențioase de păreri la nivelul de experți în relațiile dintre cele două țări, administrația Trump dorește resetarea relațiilor transatlantice, odată cu instalarea unei noi conduceri la nivelul UE.

Prin această resetare, potrivit diplomatului american, Washington-ul și-ar dori identificarea unor teme „indiferent că este vorba despre chestiuni legate de comerț, de Iran, Venezuela, China sau 5G, în care putem avea câteva înțelegeri preliminare rapide pentru a construi încredere și siguranță în relația (dintre SUA și UE, n.r.), astfel încât să aprofundăm și chestiunile mai dificile”.

Gordon Sondland a explicat că atât el, cât și secretarul de stat Mike Pompeo au fost „foarte mulțumiți de rezultatul acestor întâlniri. A fost bună chimia dintre noi, au fost calzi și prietenoși. Am discutat despre necesitatea de a readuce relația noastră pe drumul cel bun și toată lumea a fost de acord cu acest lucru”.

Există diferențe de viziune între administrația Trump și Bruxelles, printre acestea se numără politica față de Iran, mai ales după ce președintele american a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear, dar și din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, dar și cele legate de folosirea tehnologiei 5G.

O altă problemă spinoasă dintre problemele dintre Bruxelles și Washington este legată de relațiile comerciale. În urmă cu un an, președintele american a impus tarife pentru oțelul și aluminiul provenit din UE, iar Bruxelles-ul a reacționat în consecință. Drept urmare, președintele Trump a evocat posibilitatea impunerii unor tarife pentru mașinile de proveniență europeană sau pentru anumite produse, cum ar fi vinul franțuzesc. La jumătatea anului trecut, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker și Donald Trump, au ajuns la o înțelegere pentru evitarea impunerii de noi tarife, însă fără a fi semnat și un acord în acest sens.

Gordon Sondland a punctat că, deși esența neînțelegerilor în relațiile comerciale „a rămas aceeași”, așa cum nu s-a modificat nici posibilitatea ca președintele Trump să impună tarife pentru mașinile europene, ceea ce „probabil s-a schimbat” este gradul de încredere între cei care negociază.

Diplomatul a argumentat că administrația americană nu este nemulțumită de vechea componență a conducerii europene, dar a subliniat că nu s-a înregistrat un avans „în niciuna dintre inițiativele pe care le-am demarat în raport cu UE, am avut parte de multe amânări, de multe „nu”-uri. Ar putea să fie vorba despre politicile statelor membre, ar putea să fie vorba despre Comisie, nu știm exact. A fost un an dificil în relatia cu UE”. Diplomatul american a punctat că noii veniți la conducerea UE ar putea pune capăt acestui „blocaj”.

„Este nevoie de oameni care să poată rezolva astfel de probleme. Roboții nu o pot face. Așadar, chimia este un element foarte important al acestui proces, iar ca urmare a acestor întâlniri suntem foarte optimiști că vom lucra cu oameni care nu se vor da peste cap și ne vor da ceea ce vrem, dar cu care vom avea un dialog atent și constructiv”, a mai punctat diplomatul american.

Cheltuielile de apărare europene

Dincolo de aceste aspecte economice, relația dintre SUA și UE are pe agendă și divergențele privind o armată proprie europeană, cu achiziții proprii de armament, în condițiile în care administrația americană le solicită aliaților europeni din NATO să acopere într-o mai mare măsură cheltuielile de apărare, prin creșterea bugetelor naționale.

Ambasadorul Sondland a invocat referirile clare ale președintelui Donald Trump cu privire la creșterii participării financiare de proprie apărare a statelor europene. „Când europenii cheltuiesc pe apărare, noi dorim să ne asigurăm că banii sunt investiți în deplină armonie cu NATO. Nu vrem să cheltuiască bani în regiuni diferite de misiunile Pactului Nord-Atlantic. NATO continuă să fie garantul final al păcii și dorim ca Europa să achiziționeze echipamente, materiale și proiecte de cea mai bună calitate”, a spus ambasadorul american la Bruxelles. „Uneori, cele mai bune echipamente sunt produse în Europa sau în alte părți, în Statele Unite, de pildă.Nu dorim protecționism doar de dragul cheltuirii banilor în Europa, pentru că, așa cum am mai spus, piețele noastre, DARPA și alte unități de achiziții, sunt larg deschise să ia în calcul proiecte europene. Însă, ne frământă noua legislație aflată în dezbatere europeană, pentru că nu oferă aceeași deschidere către SUA. Asta ne preocupă. Dorim o reglementare rapidă, nu credem că intenția Europei este ca SUA să fie deschise, în vreme ce Europa rămâne închisă și protecționistă”, a spus diplomatul american.

Sunt invocate planurile de integrare a cheltuielilor europene de apărare ( în cadrul PESCO) cu strategia de creare a armatei proprii europene, care au avansat în timpul Comisiei Juncker și care au creat neînțelegeri în sânul UE, dar mai cu seamă între SUA și UE, ilustrate de declarații ale șefilor de stat german și francez, Angela Merkel și Emmanuel Macron, susținători ai armatei europene. La acestea se adaugă solicitările președintelui SUA, Donald Trump, adresate explicit Germaniei, de a-și spori bugetele armatei naționale, chiar în timpul mandatului de ministru german al apărării al noii șefe a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dependența energetică de Rusia

Înaltul reprezentant diplomatic al SUA în relația cu UE s-a referit și la relația complicată din interiorul UE în raport cu Rusia în domeniul energetic. SUA încurajează independența energetică a Europei în raport cu Moscova, aceasta fiind o preocupare și la nivelul NATO în timpul precedentelor administrații americane. În ultima vreme, Casa Albă a avut un mesaj constant adresat Europei referitor la gazoductul ruso-german Nord Stream 2, sprijinit de cancelarul german și de alte țări UE, precum Ungaria, căruia i s-au opus Polonia și alte state est-europene. Ce spune despre gazoductul Nord Stream 2 ambasadorul Sondland? „Se știe că SUA nu sunt în favoarea Nord Stream 2, întrucât pune prea mult control în mâinile Rusiei. Rușii au un istoric în folosirea acestui tip de control infam în diferite moduri și ne dorim ca Europa să se aprovizioneze cu energie din multe alte locuri, inclusiv din SUA.Puntem pe cale să devenim cel mai mare furnizor de gaz lichefiat din lume, ne dorim ca europenii să aibă la dispoziție mult alte surse de energie, nu să fie blocați într-o singură entitate”, a spus ambasadorul SUA la Bruxelles, Gordon Sondland, care a precizat că astfel de subiecte au fost discutate cu toți liderii europeni, în speranța că relațiile cu noua conducere a UE se vor îmbunătăți de anul viitor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG