Linkuri accesibilitate

SUA nu au folosit niciodată ventilatoarele rusești care au produs incendii în Rusia


Ventilatoarele au produs un incendiu la un spital din Saint Petersburg
Ventilatoarele au produs un incendiu la un spital din Saint Petersburg

Ventilatoarele trimise în Statele Unite de Rusia pentru a ajuta pacienții cu COVID-19 sunt de același tip cu cele care au produs două incendii mortale în spitale din Rusia, a arătat Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).

Dispozitivele nu au fost niciodată instalate în spitale americane și au fost returnate guvernului federal „din prea multă prudență", conform purtătorului de cuvânt al FEMA, Janet Montesi.

Aparatele medicale au fost trimise pentru statele New York și New Jersey, cele mai afectate state de pandemia de coronavirus, dar „aplatizarea curbei a făcut ca ventilatoarele să nu fie necesare", a mai arătat oficialul.

Precizările autorităților americane vin după ce rușii au început să verifice dispozitivele medicale după ce șase pacienți au murit în mai multe incendii provocate de aceste aparate.

Cinci persoane au murit marți dimineață la spitalul municipal din Sankt Petersburg, inclusiv patru bolnavi de coronavirus internați la terapie intensivă, potrivit unui avocat local. O sursă a spus agenției TASS, preluată de Reuters, a declarat că incendiul a izbucnit de la un ventilator - folosit ca să-i ajute pe bolnavii de Covid-19 să respire - care a luat foc.

Un incendiu similar - provocat de același model de ventilator, potrivit unei surse citate de agenția TASS - a ucis sâmbătă o persoană într-un spital din Moscova.

Roszdravnadzor, instituția care supraveghează sistemul de asistență medicală din Rusia, a declarat că va verifica calitatea și siguranța ventilatoarelor din cele două spitale, iar spitalul din St.Petersburg a spus că nu va mai folosi modelul în cauză. Producătorul a îndemnat totuși oamenii să nu tragă concluzii grăbite.

Ventilatoare au fost aduse din Rusia cu un avion militar care a transportat echipamentele medicale necesare pentru epidemia de coronavirus. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a arătat că echipamentele au fost achiziționate dar nu a precizat prețul plătit de americani.

Ortagus a numit achiziția drept o „urmare" a unei discuții telefonice dintre Donald Trump și Vladimir Putin din 30 martie când statul New York era puternic lovit de pandemie. Președintele american afirmase atunci că Putin a oferit echipamentele, lucru pe care îl consideră „un gest foarte frumos".

Sosirea echipamentelor, pe care Moscova le-a prezentat drept „ajutor", au ridicat suspiciuni privind motivele din spatele acestei mutări și dacă Putin le folosește pentru o lovitură de imagine.

Citește și:

XS
SM
MD
LG