Linkuri accesibilitate

SUA anunță că Biden îl va întâlni pe Putin la Geneva, pe 16 iunie


Președintele american Joe Biden și cel rus, Vladimir Putin.

Președintele american Joe Biden va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, pe 16 iunie, în prima întâlnire față în față a celor doi lideri de stat de când Biden a preluat funcția.

Întâlnirea are loc pe fondul escaladării tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia.

Liderii vor discuta întreaga gamă de probleme urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia", a declarat Casa Albă într-un comunicat.

În propria declarație, Kremlinul spune că „intenționează să discute despre starea și perspectivele dezvoltării în continuare a relațiilor ruso-americane, problemele de stabilitate strategică, precum și probleme de actualitate pe agenda internațională, inclusiv interacțiunea în lupta împotriva pandemiei coronavirusului și soluționarea conflictelor regionale."

Biden, care în martie a spus că crede despre Putin că este un „ucigaș”, generând astfel o dispută diplomatică care a condus la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări, determinând Moscova să-și revoce ambasadorul la Washington pentru consultări, a propus mai întâi o întâlnire cu Putin în aprilie. În acest timp, administrația sa se pregătea să impună sancțiuni împotriva oficialilor ruși pentru a doua oară în primele trei luni ale președinției sale.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a pus deja la punct cele mai multe detalii ale întâlnirii cu omologul său rus, Nikolai Patrușev.

Casa Albă a declarat în repetate rânduri că este în căutarea unei relații „stabile și previzibile” cu Rusia, în timp ce l-a acuzat pe Putin că Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut și că Kremlinul se afla în spatele unei campanii de hacking - denumită în mod obișnuit ca hack-ul SolarWinds - în care hackerii ruși au virusat software-uri utilizate pe scară largă permițându-le să acceseze rețelele a cel puțin nouă agenții americane.

De asemenea, administrația Biden a criticat Rusia pentru arestarea și închiderea liderului opoziției Alexei Navalnîi și i-a acuzat pe agenții ruși că ofereau recompense talibanilor pentru a ataca trupele americane din Afganistan.

Cei doi șefi de stat s-au mai întâlnit, dar nu de când Biden a fost numit președinte în ianuarie.

Președintele Klaus Iohannis anunță desemnarea lui Nicolae Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00
XS
SM
MD
LG