Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie impun sancțiuni împotriva a 11 oficiali iranieni


O întâlnire a comandanților IRGC cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei pe 20 august 2023.
O întâlnire a comandanților IRGC cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei pe 20 august 2023.

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat luni un nou set de sancțiuni coordonate împotriva a 11 oficiali ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran.

Aceștia sunt acuzați de presupuse conexiuni la o rețea criminală care a vizat dizidenți străini și oponenți ai regimului iranian pentru „numeroase asasinate și răpiri” la la ordinul Ministerului iranian de Informații și Securitate.

O declarație a Ministerului de Externe britanic a spus că sancțiunile sunt concepute „pentru a aborda amenințarea internă reprezentată de regimul iranian, care urmărește să exporte represiunea, hărțuirea și constrângerea împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului” în Marea Britanie, Statele Unite și în alte părți.

Statele Unite își exprimă indignarea și promit un răspuns ferm la uciderea militarilor americani din Iordania în urma unui atac cu drone atribuit milițiilor susținute de Iran.

„Permiteți-mi să încep cu indignarea și tristețea mea [pentru] moartea a trei soldați curajoși americani în Iordania și pentru celelalte trupe care au fost rănite”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un briefing al Pentagonului.

„Eu și președintele nu vom tolera atacurile asupra forțelor americane și vom lua toate acțiunile necesare pentru a apăra SUA și trupele noastre”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că „nu căutăm un război cu Iranul”. El a adăugat, totuși, că atacul cu dronă „necesită un răspuns”.

În urmă cu o zi, Biden a declarat că oficialii americani au stabilit că o grupare din Iran este responsabilă de atac și a promis că va răspunde atunci când Washingtonul va decide.

„În timp ce încă strângem datele despre acest atac, știm că a fost efectuat de grupări militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak”, a spus Biden.

„Vom continua angajamentul lor de a lupta împotriva terorismului. Și nu am nicio îndoială că vom cere socoteală tuturor celor responsabili la momentul și în modul pe care îl alegem", a declarat Joe Biden.

Detaliile atacului sunt încă neclare, dar un oficial american a spus că drona inamică ar fi fost confundată cu o dronă lansată de SUA care se întoarce la locul militar de lângă granița cu Siria și, prin urmare, nu a fost doborâtă.

Oficialul, care a cerut să rămână sub protecția anonimatului, a spus că rapoartele preliminare indică că drona inamică zbura la un nivel scăzut, în iar în același timp o dronă americană se întorcea la bază, cunoscută sub numele de Turnul 22.

Iranul a negat luni că ar avea vreo legătură cu atacul, Ministerul de Externe de la Teheran numind acuzațiile „nefondate”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG