Linkuri accesibilitate

Tabăra Savonea din CSM, ajutată de procurorul general Scutea și de generalul Codruț Olaru, a votat împotriva desființării SIIJ


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat pentru păstrarea SIIJ, decizia finală fiind a Parlamentului.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat pentru păstrarea SIIJ, decizia finală fiind a Parlamentului.

Decizia CSM de păstrare a Secției Speciale are un caracter consultativ, parlamentarii urmând să stabilească prin vot soarta organismului criticat de magistrați și de Comisia Europeană deopotrivă.

Cu zece voturi negative, opt pozitive și un vot nul, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat împotriva desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ). Potrivit unor surse participante la ședință, procurorul general Gabriela Scutea și-a anulat votul, în timpul ce procurorul Codruț Olaru a votat împotriva desființării secției.

După o ședință cu scântei, au votat pentru păstrarea SIIJ judecătoarele din tabăra Savonea, adică Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mariana Ghena, Lia Savonea, Simona Marcu, Nicoleta Țânț și Alina Corbu, precum și așa zișii reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeu Chelariu. Lor li s-a adaugat procurorul militar Codruț Olaru. Pentru desființarea secției speciale au votat judecătorii Bogdan Mateescu, Andrea Chis, Mihai Bălan, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, precum și procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon și Tatiana Toader.

Emanația politică care a dat fiori judecătoarei Baltag


Înaintea votului, ședința s-a desfășurat într-un climat tensionat, procurorul Ban anunțând că va vota pentru desființarea Secției, pe care a catalogat-o ”o emanație politică care trebuie să dispară la fel cum s-a născut, adică tot printr-o decizie politică”. Acestă exprimare a enervat-o pe Gabriela Baltag, care s-a arătat deranjată că un magistrat poate gândi în acești termeni despre o structură a sistemului judiciar. Replica lui Ban a fost scurtă: „Să vă rețineti surprinderea pentru dumneavoastră!”.


A urmat la cuvânt Evelina Oprina, care a militat pentru păstrarea SIIJ cu argumentul că judecătorii cu experiență de la Curțile de Apel din țară și de la instanța supremă au optat în cadrul unei consultări pentru păstrarea acestei unități de parchet, deși judecătorii au cerut desființarea ei.

Judecătoarea Andrea Chis a atras atenția că, în ciuda rezultatelor modeste ale SIIJ privind numărul de rechizitorii, adică două în 2019, procurorii acestei structuri au deschis dosare împotriva procurilor din CSM, lucru care demonstrează că Secția Specială tracasează membrii Secției pentru procurori din CSM. În replică, Victor Alistar a susținut că el nu crede acest lucru, deoarece procurorii din Consiliu care au dosare la SIIJ nu au anunțat că se abțin de la vot în chestiunea desființării acestei structuri.

Argumentul lui Scutea

Procurorul general Gabriela Scutea s-a arătat nemulțumită de draftul proiectului de lege depus în parlament de USR care vizează deființarea secției și a venit cu 40 de pagini cu observații, argument preluat din zbor și de Lia Savonea care a reluat părerea potrivit căreia inițiativa legislativă a USR ar fi prost întocmită.

Într-un final, plenul CSM a votat și a dat aviz negativ pe desființarea SIIJ, avizul Consiliului fiind unul consultativ.


După ședință, Gabriela Scutea a încercat, fără succes, să-și justifice votul nul. În esență, Scutea a venit cu teoria sa mai veche potrivit căreia este de acord cu desființarea SIIJ, dar nu acum și nu oricum. „Desființarea SIIJ este o necesitate, chiar mă bucur că mulți judecători din CSM au evidențiat cu privire la punctul de vedere al Parchetului General, că a fost unul consistent. Soluția legislativă era una totalmente novatoare și încalcă modul de organizare a Ministerului Public. În esență însă, modalitatea în care este formulată propunerea din punct de vedere tehnic necesită multe-multe îmbunătățiri și trebuie să ne punem întrebarea dacă ne uităm la propunere în sine, faptul ca ea este pe masa Parlamentului și dacă propunerile noastre, adică ceea ce ar putea însemna eventuale observații, vor fi sau nu admise în dezbaterile din Parlament. Sunt lucruri diferite”, a susținut Scutea.

Reacțiile miniștrilor

La rândul lui, ministrul Cătălin Predoiu a arătat pe facebook - „Voi susține proiectul de desființare a SIIJ. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare”.

O reacție pe acestă temă a avut și fostul ministru al Justițției Ana Birchall. „Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înțeles astăzi să sfideze solicitarea majorității românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaționale, precum și reguli elementare de echitate și egalitate a cetățenilor în fața legii, votând împotriva desființării SIIJ. Toți cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă practic au sustinut menținerea SIIJ. În forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat”, susține fostul ministru.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG