Linkuri accesibilitate

Tăriceanu nu mai vrea într-o „guvernare impotentă”. Dăncilă: „Poate se referă la miniștrii dumnealui”


Coaliția PSD-ALDE dă semne de ruptură, înaintea prezidențialelor.
Coaliția PSD-ALDE dă semne de ruptură, înaintea prezidențialelor.

Schimb dur de replici între partenerii de guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a criticat-o pe Viorica Dăncilă că nu a restructurat Guvernul, care merge „din inerție”, fiind o „guvernare impotentă”. Dăncilă a negat „un blat” cu Iohannis și a replicat că poate impotența este la miniștrii ALDE.

„Domnul Tăriceanu are miniştri în Guvern. Probabil referirea este la miniştrii dumnealui, că nu poţi să iei în ansamblu şi să judeci toţi oamenii dintr-un Guvern. Pentru mine sunt importante alte lucruri, nu să răspund domnului Tăriceanu. Este părerea dumnealui. Aş fi vrut ca această părere să fie discutată în coaliţie şi nu prin intermediul presei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, aflată la Craiova.

„Atâta timp cât în forul PSD s-a luat decizia remanierilor şi a reajustării programului de guvernare şi nu o restructurare, vom merge pe linia PSD”, a mai spus Dăncilă, răspunzând criticii lui Tăriceanu că guvernul nu a fost restructurat cum trebuie.

„Nu am auzit pe președintele României cerând demisia președintelui Senatului, dar am auzit cerând demisia premierului de șapte ori”, a spus Viorica Dăncilă, în replică la declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care a criticat guvernarea și a dat de înțeles că ar exista „un blat” între Dăncilă și Iohannis, lucru negat de premier.

Dăncilă a spus de asemenea că l-a informat pe Tăriceanu despre cele două nominalizări pentru postul de comisar european, liderul Senatului plângându-se într-un interviu pentru Mediafax că el nu a fost consultat, în timp ce președintele Klaus Iohannis a fost.

„Rezultatele evaluării le voi discuta prima dată cu partenerii de coaliție, așa mi se pare corect, când ești într-o coaliție ești ca într-o familie, discuți mai întâi în familie”, a mai spus Dăncilă.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă ar putea să-și piardă susținerea dacă ALDE se retrage din coaliția care susține executivul. Într-un interviu pentru Mediafax, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care este și președintele Senatului, a explicat că nu vrea să facă parte dintr-o „guvernare impotentă”, că nu este de acord cu ideea prim-ministrei privind remanierea și că guvernul funcționeză din inerție.

„Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulţumim să terminăm târâş-grăpiş o guvernare. (...) Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă”, a spus Tăriceanu.

„Senzaţia mea este că în momentul de faţă Guvernul funcţionează, poate nu numai guvernul, instituţiile care ţin de administraţia centrală, funcţionează din inerţie. Nu există o direcţie clară care să se fi dat şi pe care să o urmeze”, a mai declarat liderul ALDE.

Reacția lui Tăriceanu vine după ședința conducerii PSD de luni și după întâlnirea avută de acesta cu Viorica Dăncilă. Tăriceanu i-a dat termen prim-ministrei 20 august, dată până la care să gândească o restructurare, dar Dăncilă s-a simțit jignită de felul în care liderul ALDE încearcă să-i forțeze mâna.

De fapt, Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă pleacă de la guvernare nu va abandona întru totul guvernul și relația cu PSD, principalul partid aflat la putere, pentru că imunitatea lui parlamentară depinde de voturile senatorilor social-democrați. La începutul lunii iunie votul a fost în favoarea lui, după ce procurorii au cerut cercetarea lui într-un dosar în care Direcția Națională Anticorupție îl acuzau de o presupusă luare de mită de 800.000 de euro pentru prleungirea contractului pentru licențele Microsoft.

Marea dorință a lui Tăriceanu este să candideze la prezidențiale susținut de întreaga așa zisă stângă politică, adică de PSD, partidul lui Victor Ponta, Pro România și propria lui formațiune, ALDE. Se pare că o parte din fruntașii social-democrați ar fi de acord cu Tăriceanu, candidat unic, dar cei mai mulți preferă un prezidențiabil din PSD. Între timp, șeful ALDE a bătut palma cu Victor Ponta, urmând să formeze o alianță cu acest partid, care a fost rupt din PSD. O astfel de alianță n-ar putea însă funcționa normal dacă ALDE e la putere, iar Pro România în opoziție.

Așa încât inițial, ALDE a insistat cu intrarea formațiunii lui Victor Ponta la guvernare, vechii lui colegi din PSD s-au opus, mai ales că Ponta promisese să se întoarcă în PSD, după căderea lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și jumătate în urmă cu două luni. Dizidența lui Ponta, care a smuls circa 20 de parlamentari de la PSD ar trebui să se încheie, după logica social-democraților.

Plecarea lui Tăriceanu de la guvernare și asocierea cu Ponta nu înseamnă, totuși, o iminentă cădere a guvernului, cel puțin atâta vreme cât dosarul procurorilor anticorupție rămâne deschis, iar liderul ALDE are nevoie de imunitate. Chiar dacă va trece cu arme și bagaje în Opoziție, probabil că în cazul unei moțiuni de cenzură, ALDE va juca de partea Vioricăi Dăncilă. În rest, mutările de imagine au mai degrabă legătură cu prezidențialele care se apropie. Tăriceanu va candida din partea ALDE și Pro România, dar liderul Senatului crede că dacă ar avea de partea lui PSD-ul, ar putea intra în turul al doilea. Contraargumentul celor de la PSD care îl resping este că la alegerile europarlamentare ALDE a avut un scor de sub 5 la sută, cu toate că întreaga campanie a fost centrată chiar pe Călin Popescu Tăriceanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG