Linkuri accesibilitate

„Taxa de solidaritate” modificată de Camera Deputaților. Ținta: OMV


 Susținătorii amendamentului susțin că unele companii sunt discriminate pentru că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.
Susținătorii amendamentului susțin că unele companii sunt discriminate pentru că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.

Ordonanța de Urgență privind contribuția de solidaritate aplicată companiilor a fost adoptată marți de Camera Deputaților cu un amendament propus de liberalul Alexandru Nazare. Amendamentul va obliga și OMV Petrom la plata acestei taxe.

Camera Deputaților este for decizional.

Nazare spune despre amendamentul său că este menit să reglementeze „justa aşezare a sarcinii fiscale în plata contribuţiei de solidaritate, echitatea şi transparenta în piaţă”. El include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate.

Astfel, amendamentul votat miercuri include în cifra de afaceri a companiilor echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut și anul acesta, dar care nu au fost vândute, și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu. Prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023, explică cursdeguvernare.ro.

Parlamentarii au stabilit că prețul de vânzare către societățile afiliate nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate.

Dacă nu au existat vânzări către societăți afiliate, va fi folosită cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință. În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, va fi luat în considerare prețul real.

Susținătorii amendamentului susțin că unele companii sunt discriminate pentru că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.

„În lipsa introducerii acestor prevederi de natură procedurală prin care să se stabilească modalitatea concretă de stabilire a contribuabililor ce intră sub incidența actului normativ, legea ar fi putut fi aplicată într-o manieră discriminatorie față de contribuabili pe același segment al pieței, discriminarea fiind generată de structura modului de afacere a fiecărui contribuabil în parte (unii având un model de afacere constituit dintr-o activitatea corespunzătoare unui singur CAEN, alții având mai multe activități pe CAEN-uri multiple), și nu de faptul că unii au beneficiat sau nu de creșterea conjuncturală a prețurilor”, spune Nazare.

Chiar dacă numele companiei nu este menționat, amendamentul vizează OMV Petrom, care a declarat în repetate rânduri că nu datorează această contribuţie.

Ordonanța de Urgență impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industria țițeiului, cărbunelui, gazelor și rafinare, potrivit regulamentului european în domeniu.

Contribuția se aplică acelor companii care au 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

OMV: Amendamentul încalcă Constituția

Oficialii OMV spune că amendamentul votat miercuri încalcă principiile Constituţiei.

„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil. Menţionăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut", arată OMV Petrom într-un mesaj transmis Profit.ro.

Legea a fost adoptată cu 178 de voturi pentru și 71 de abţineri. S-au abținut 24 de deputaţi AUR prezenţi, 28 de deputaţi USR și 19 deputaţi neafiliaţi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG