Linkuri accesibilitate

Teodor Minodor Chirica, preşedinte al CA al SN Nuclearelectrica. Cine este Chirica


Imagine generică
Imagine generică

Teodor Minodor Chirica a fost numit joi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, după ce Iulian Robert Tudorache și-a dat demisia, potrivit unei informări transmise Bursei de Valori Bucureşti.

„Societatea Naţională Nuclearelectrica SA ("SNN") informează acţionarii şi investitorii că, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie SNN din data de 23.07.2020, Consiliul de Administraţie a luat act de renunţarea la funcţia de preşedinte CA a domnului Iulian Robert Tudorache şi a decis numirea domnului Teodor Minodor Chirica în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SNN, în conformitate cu prevederile art. 1401 din Legea 31/1990 a societăţilor."

Tudorache a renunțat și la calitatea de membru în CA, începând cu data de 24 august 2020.

Director financiar al companiei a fost numit Paul Ichim pentru următorii patru ani, începând cu data de 1 august 2020, funcție în care a asigurat interimatul din 31 martie.

Ichim a ocupat funcţia de director financiar cu provizorat din 31 martie 2020.

Statul român are 82,5% acțiuni la Nuclearlectrica prin ministerul Energiei, restul acţiunilor fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Domeniile de activitate ale SNN SA se axează pe producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear.

Cine este Teodor Minodor Chirica

Chirica a fost cercetător până în 1989. Deși a absolvit facultatea în 1969, și-a dat doctoratul în științe nucleare abia în 2006. După Revoluție începe cariera sa în domeniul deșeurilor radioactive, devine director general al unei firme canadiene, apoi al uneia cu capital integral britanic, pentru ca apoi să revină în țară și să ocupe diverse funcții de top în domeniu. Întreaga sa activitate de cercetător și consultant gravitează în jurul dezvoltării proiectului de realizare a unităților 3 și 4 de la Cernavodă și al Nuclearelectrica, unde a fost pe rând director general, membru în consiliul de administrație, consilier al directorilor generali și acum președinte al CA.

Potrivit CV-ului său, Teodor Minodor Chirica a fost consilier al directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, din 16 octombrie 2017 iar din 2013 până în 2017 a fost director general al SC Energo Nuclear S.A., unde s-a ocupat de dezvoltarea proiectului de realizare a CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4 („Proiectul”), cu supravegherea si monitorizarea structurilor existente pe amplasament, cu acordarea de asistenta tehnica SN Nuclearelectrica pe parcursul negocierilor cu Investitorul Selectat si cu asigurarea informatiilor necesare analizei Proiectului de către potentialul investitor („Due Dilligence”).

El a mai fost și în iunie-august 2103 consilier al directorului general al Nuclearelectrica și în ianuarie-iunie 2009, pe probleme ale proiectului Cernavoda Unitatile 3 si 4.

Între 2009 și 2013 a fost director general al SC AMEC NUCLEAR RO, societate cu capital integral britanic.

Din martie 2005 până în ianuarie 2009, el a fost director general și membru al Consiliului de Administrație al SN Nuclearelectrica.

Deși absolvă facultatea de Energetică în 1969 își ia doctoratul în științe nucleare abia după Revoluție, în 2006.

De la absolvire și până la Revoluție lucrează ca cercetător la Institutul de Studii si Proiectare Energetica și la Institutul pentru reactori Nucleari Energetici, la departamentul de proiectare.

Imediat după Revoluție devine director de proiect al celei de a doua centrale nucleare din România, pentru ca din 1992 până în 1993 să devină inginer de proiect în Canada, la CANDU Owners Group.

Apoi se întoarce în țară și devine șef de serviciu Relații internaționale la Renel (actuala ENEL), apoi director de investiții și apoi inginer principal, după care ajunge în consiliul de administrație al Agenției pentru Deșeuri Radioactive din noiembrie 2007 până în februarie 2009. În paralel, însă, a început și cariera sa la Nuclearelectrica, din martie 2005 până în ianuarie 2009 fiind director general și membru al CA.

Despre acea perioadă spune chiar el că „am depus eforturi si am luat decizii majore pentru finalizarea la termen a Unitatii 2 de la CNE Cernavoda, declarata comerciala in octombrie 2007, in prezenta Primului Ministru al Guvernului Romaniei si a Miinistrului economiei si finantelor, precum si pentru dublarea capacitatii de fabricatie a combustibilului nuclear. Am fost angajat major in dezvoltarea energeticii nucleare in Romania, cu referire la finalizarea negocierilor de atragere de investitori privati pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, care la nivelul anilor 2006 – 2008 a fost cel mai atractiv proiect nuclear din Europa, activitate finalizata cu infiintarea companiei de proiect EnergoNuclear avand ca actionari ArcelorMittal, CEZ, GDF (astazi ENGIE), ENEL, Iberdrola, RWE si Nuclearelectrica. Activitatea a fost sustinuta nemijlocit de reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si de Misiunea diplomatica a Romaniei la Uniunea Europeana”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG