Utilitatea testelor rapide în depistarea bolnavilor cu coronavirus este tot mai contestată în sistemul medical. După apariția informației potrivit căreia un pacient din Suceava a fost testat negativ și în aceeași zi a decedat, fiind în realitate infectat de COVID-19, readuce în discuție folosul acestui produs în lupta cu pandemia.
„Testul rapid nu este concludent. Testele rapide, cel mult, după multe zile de boală simptomatică sau asimptomatică, le putem lua în considerare pentru că ne arată o creștere de anticorpi protectoare. La noi, testarea cu teste rapide se practică numai la spital, nu la Direcția de Sănătate Publică. Testul ulterior, PCR-ul, dacă pacientul a fost internat la spitalul din Suceava, se prelucrează tot la spital, nu la noi. Probabil o să vină rezultatul în zilele următoare și vom vedea”, ne-a declarat dr. Manuela Trifan, șefa DSP Suceava.
Potrivit e-licitatie.ro, pe 23 martie, Spitalul Județean de Urgență Suceava a cumpărat cu 55.000 de lei, de la o firmă din Iași, o mie de teste rapid 2019-nCOV IgG/IgM (LFA) Cod DNK-1419-1, anticorpi IgG si IgM, cu timpul de raspuns 10 minute și ambalate câte 40 teste/pachet. Reiese că un test de acest fel a costat spitalul 55 de lei.
Pe site-ul vânzătorului se precizează că acestea sunt produse în China. Compania care le produce susține că rezultatele acestor teste au o acuratețe cel puțin de 92%
Ulterior, pe 9 aprilie, spitalul din Suceava a cumpărat 575 de teste rapide cu 14.950 de lei, adică 26 de lei bucata „pentru determinarea bolii Covid-19, cauzată de sindromul respirator acut sever. Testele rapide AMP SARS-CoVid sunt teste calitative cromatografice, imune folosite la detecția anticorpilor IgG si IgM la sindromul respirator acut sever Coronavirus 2 din probe de sânge total sau ser sau plasmă”, după cum se arată în anunțul de atribuire.
Producătorul acestor teste este AMEDA Labordiagnostik GmbH din Austria. Pe site-ul producătorului nu există informații privind „rata de succes” a produsului vândut.
La ce folosesc aceste teste
Doctorul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susține că testele rapide au menirea de a orienta personalul medical în stabilirea unui diagnostic, nu pentru a confirma un diagnostic. „Ele sunt utile pentru că nu am nevoie de un spital, ele pot fi făcute la domiciliu, pot fi făcute și pe stradă, cum era la un moment dat în Coreea de Sud. Avantajul este că aceste teste pot fi făcute rapid și la scară largă. Dacă rezultatul este pozitiv, am nevoie de confirmare cu un test genetic. Dacă rezultatul este negativ și dacă totuși există context, o să-l țin în autoizolaare pe respectivul, până mă lămuresc. Deci există o marjă largă de eroare în raport cu testul genetic”, ne-a declarat Marinescu.
Rata mare de detecție a bolii, pusă la îndoială
Despre acuratețea de peste 92% afișată de acest producător, doctorul Marinescu arată că ea este discutabilă. „E de discutat. Toată lumea știe că testele rapide nu se vor compara cu cele genetice, mai ales că ele înseamnă depistarea anticorpilor. Niciodată nu-și pune cineva problema să înlocuiască testul genetic cu testul rapid. Ele au rolul de a fce o testare la nivel de populație, n-ai nevoie să muți probele dintr-un loc în altul. Cea mai mare problemă cu aceste teste este că vor ieși negative în unele cazuri și pacientul este totuși pozitiv. Asta e marea problemă. Persoana respectivă e liniștită că e negaativă și continuă să îmbolnăvească mai departe. Se spune că testul rapid nu înlocuiște măsura de autoizolare”, mai arată medicul Marinescu.
Produse returnate
Pe 26 martie a izbucnit un scandal între Spania și China, după ce testele rapide pentru detectarea COVID-19 cumpărate de spanioli de la chinezi nu au funcționat. Mai multe laboratoare de microbiologie din spitale importante din ţară au comunicat faptul că testele cumpărate de Guvernul spaniol au o sensibilitate de 30% şi aceasta ar fi trebuit să depăşească 80%.
Ambasada Chinei în Spania a transmis atunci, pe contul de Twitter, că respectivele kituri de teste rapide au fost cumpărate de o firmă fără licenţă. Ministerul Comerţului din China a oferit Ministerului Sănătăţii din Spania „o listă de furnizori clasificaţi”, între care nu se regăsea Bioeasy, a asigurat ambasada, care a adăugat că firma încă nu are „licenţă oficială din partea Administraţiei Naţionale de Produse Medicale din China pentru a îşi vinde produsele”. Spania a returnat mare parte dintre echipamentul medical defect.
Testele pentru detectarea COVID-19 cumpărate de spitalul de urgență din Suceava nu au fost fabricate de compania Bioeasy, cea implicată în scandalul între China și Spania.
Loturi ineficiente
Potrivit unei analize Bloomberg, alte probleme cu aceste teste rapide chinezești au fost sesizate în Turcia, Slovacia și Cehia. În Slovacia, cele 1,2 milioane de teste rapide chinezești sunt inexacte și nu au capacitatea de a detecta Covid-19 în stadiile incipiente, a anunțat premierul Igor Matovic. „Ar trebui să le aruncăm direct în Dunăre”, a spus el, potrivit sursei citate.
În Cehia, autoritățile sanitare au anunțat că cele 300.000 de teste rapide chinezești au funcționat doar dacă pacienții erau infectați de minimum 5 zile, iar o treime din ele au fost defecte.
În Turcia, acuratețea primelor teste chinezești cumpărate a fost sub 35 %.
Facebook Forum