Linkuri accesibilitate

Traficul aerian, oprit în Olanda din cauza unei căderi informatice


Un birou de check-in ieșit din funcțiune din cauza unei erori care a provocat o întrerupere globală a IT pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, cel mai mare aeroport al țării - 19 iulie 2024.
Un birou de check-in ieșit din funcțiune din cauza unei erori care a provocat o întrerupere globală a IT pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, cel mai mare aeroport al țării - 19 iulie 2024.

Operațiunile de pe aeroportul Eindhoven, care servește și ca instalație militară, au fost afectate după ce au fost înregistrare căderi masive al sistemelor informatice. Toate zborurile din acest oraș au fost suspendate miercuri, pe 28 august.

Întreruperea sistemelor informative a dus la blocarea tuturor zborurilor de miercuri, până la cel puțin 17:00, ora locală, a anunțat aeroportul Eindhoven pe pagina de internet.

„Nu există trafic aerian pe Aeroportul Eindhoven până cel puțin la ora 17:00. Pentru informații actualizate despre zboruri, vă rugăm să verificați http://eindhovenairport.nl sau să contactați compania aeriană”, a transmis pe X aeroportul din Amsterdam.

Unii pasageri de la Eindhoven au fost duși cu autobuzul către aeroportul din Bruxelles, la 135 de km sud, în Belgia. Cel puțin trei zboruri au fost deviate pe aeroportul Weeze din Germania (aproximativ 90 de kilometri de Eindhoven). Un zbor a fost deviat către Aeroportul Schiphol din Amsterdam și altul către Aeroportul Bruxelles din Belgia. Alte zboruri au fost întârziate.

Serviciile de urgență olandeze au raportat, de asemenea, o întrerupere națională a sistemului obișnuit de alarmă și comunicații. Numerele naționale de urgență au continuat să funcționeze.

Spitalele și fiscul nu au raportat probleme.

Nici cel mai mare aeroport al țării, Schiphol din Amsterdam, nu a transmis că ar avea vreo problemă.

Este încă neclar ce a cauzat perturbarea, dar surse de la Centrul Național de Securitate Cibernetică, care a fost și el afectat, au declarat pentru presa locală că nu există încă indiciile unui atac cibernetic, scrie Reuters.

Funcționarii publici nu au avut acces la computere, iar ofițerii de poliție și-au transmis mesajele prin SMS. Căderile au fost puse pe seama întreruperilor din rețeaua Ministerului Apărării, scrie Euronews.com.

Amploarea și cauza problemelor nu sunt încă cunoscute, dar un purtător de cuvânt al ministerului olandez al Apărării a confirmat că problema pare a fi la unul dintre sistemele acestuia. El a spus că toate serviciile din Țările de Jos care depind de rețeaua sa ar putea fi afectate. Nu a detaliat, din motive de siguranță, câte servicii s-au bazat pe rețea.

„Ne confruntăm cu o întrerupere a uneia dintre rețelele noastre de la departamentul de apărare și este o rețea care este folosită și de alte părți ale guvernului olandez”, a declarat Laurens Bos pentru Associated Press.

Aeroportul Eindhoven își împarte, în calitate de co-utilizator civil, facilitățile cu ministerul Apărării.

Paza de coastă inaccesibilă

Au fost afectate și sistemele de alarmă și de comunicații pentru lucrătorii de urgență. Garda de Coastă a țării a spus că nu a fost contactată prin telefon sau radio.

Ofițerii de poliție au folosit telefoane mobile și mesaje text pentru a rămâne în contact, mai degrabă decât sistemul lor obișnuit de comunicare.

Compania de telecomunicații KPN se confruntă și cu o întrerupere majoră a serviciului de telefonie mobilă, dar compania a spus că nu este clar dacă problema este legată de întreruperea de la ministerul Apărării.

Acesta din urmă a transmis că nu este clar cât va dura întreruperea.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG