Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: Avem cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România


Fostul președinte al României, Traian Băsescu
Fostul președinte al României, Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu spune, într-un interviu acordat ProTV că românii au parte, la alegerile prezidențiale din decembrie de cei mai slabi candidați de după 1989.

În opinia lui Traian Băsescu, nici Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Corneliu Vadim Tudor nu au fost atât de slabi pregătiți cum sunt în prezent cei 13 candidați la funcția de președinte al României, transmit stirileprotv.ro.

El a dat exemplul scandalului recent legat de vila din bulevardul Aviatorilor, care a declanșat o serie de acuzații între partenerii de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Traian Băsescu îi acuză pe amândoi de „lașitate”, pentru că „niciunul nu recunoaște că el a luat decizia”. „Este jenant!” - spune fostul președinte al României.

„O să fiu foarte sincer. Sunt cei mai slabi din toate alegerile prin care a trecut România de la Revoluție încoace. Ne place, nu ne place, nu poți să spui că Ion Iliescu a fost un candidat slab, nu poți să spui că Adrian Năstase a fost un candidat slab, nu poți să spui că Vadim Tudor a fost un candidat slab. Adică era confruntare de idei. Acum am văzut o confruntare de înjurători, care cu vila din Aviatorilor, care a dat banii. Lașitate cât cuprinde la doi oameni care erau în funcția de premier sau au fost în funcția de premier și au fost implicați în povestea renovării vilei din Aviatorilor. Niciunul nu recunoaște că el a luat decizia, nici Ciucă, nici Ciolacu. Este jenant, dacă tu nu-ți asumi răspunderea să spui da, am decis renovarea unei vile a statului! Punct!”

Băsescu spune despre candidatul liberalilor, Nicolae Ciucă, președinte al PNL și fost premier al României în guvernul rotativ de coaliție făcut cu social-democrații, că are puține șanse să intre în turul doi de scrutin.

Însă fostul șef de stat avertizează că este posibil ca „socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg”, iar președintele PNL Nicolae Ciucă să nu ajungă nici măcar în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Mai mult, Băsescu este de părere că Ciolacu are toate șansele ca, până la votul din turul doi „să fie complet discreditat, pentru că are tot soiul de răspunsuri neclare la întrebări foarte clare”.

„Eu aș vrea să clarific de la bun început cum privesc aceste alegeri. În mod indiscutabil sunt necinstite. Atât PSD-ul, cât și PNL-ul au făcut un program electoral al acestui an care să-i avantajeze pe ei, să dezavantajeze pe ceilalți. Au cuplat localele cu europarlamentarele într-un ridicol total, iar pe urmă n-au mai respectat principiul să economisim bani. Au venit și au pus legislativele între turul unu și doi la prezidențiale, plecând de la premiza că în turul doi se va califica Ciolacu și Ciucă, ceea ce va avantaja partidele lor în alegerile legislative. Numai că s-ar putea socoteala de acasă, să nu se potrivească cu cea din târg, pentru că Ciucă are puține șanse să intre în turul doi. Dacă mă uit la sondajele cinstite, are puține șanse să intre, iar Ciolacu are toate șansele ca până la votul din turul doi, să fie complet discreditat, pentru că are tot soiul de răspunsuri neclare la întrebări foarte clare. Mă refer la toate întrebările care i se pun lui Ciolacu și răspunde unsuros, așa, adică: eu n-am văzut biletul, eu mi-am cumpărat, eu am primit de la guvernul ucrainean și de la guvernul moldovean și probe, nu numai enunțuri, dar nu pot să le arăt. Ori eu vă pot spune, din experiența de 10 ani în funcția asta la vârf, niciun serviciu de informații nu trimite unui premier sau unui președinte al altui stat informații care țin de siguranța lui națională”.

interviul integral pe protv.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG