Linkuri accesibilitate

Transgaz și americanii de la Black Sea Oil&Gas, acord pentru începerea lucrărilor pentru preluarea gazelor din proiectul Midia


Operatorul sistemului de transport de gaze din România, Transgaz, și americanii de la Black Sea Oil & Gas au semnat, vineri, ordinul de începere a lucrărilor pentru a se putea prelua producţia de gaze din Marea Neagră în sistemul național de transport.

Proiectul BSOG de exploatare a gazului din perimetrul Midia se ridică la 400 de milioane de dolari, conform Reuters, iar în februarie 2019 a primit undă verde, în ciuda modificărilor legislative din România.

Transgaz va construi o conductă, proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport - conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac - Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021, arată comunicatul operatorului sistemului de transport de gaze.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia al Black Sea Oil&Gas, companie controlată de fondul de investiții american Carlyle International Energy Partners și de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”).

Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către sistemul național de transport, operat de Transgaz.

Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

„Acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, și, mai mult decât atât, reprezintă o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităților locale. Este rezultatul unei investiţii care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcţiei, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea mediului de afaceri din România”, a spus ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Din anul 2015, Black Sea Oil & Gas este moștenitoarea perimetrelor din Marea Neagră ale companiei canadiene Sterling Resources, care s-a retras din România. Firma se numea inițial Midia Resources și a fost înființată de canadienii de la Sterling Resources, care moștenea la rândul ei un acord cu Rompetrol, prin care putea exploata gazele din platoul continental al Mării Negre și din jurul Insulei Șerpilor, după ce România a câștigat la Tribunalul Internațional de la Haga în fața Ucrainei.​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG