Linkuri accesibilitate

3 minute | Violențe în Franța, copiii șefului TikTok nu au TikTok, cum lucrează Rusia în România și Europa de Est


Peste un milion de oameni au protestat în Franța împotriva reformei pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani.
Peste un milion de oameni au protestat în Franța împotriva reformei pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani.

Peste un milion de oameni au protestat în Franța, liderii UE sunt supărați pe Germania, TikTok e mai greu de interzis decât se crede, Comisia Europeană ar putea oferi mai mulți bani fermierilor români afectați de șocul importurilor de cereale din Ucraina.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Primăria din Bordeaux a fost incendiată, în timp ce milioane de francezi protestează împotriva planurilor de creștere a vârstei de pensionare.
  • Regulamentul UE care interzice din 2035 mașinile cu motoare diesel și pe benzină e în impas din cauza unei solicitări de ultim moment a Germaniei.
  • Turcia și Ungaria nu sunt invitate la summitul democrației din 28- 30 martie, organizat de președintele SUA, Joe Biden. Neinvitarea celor doi aliați NATO arată îngrijorarea SUA față de regresul democrației din cele două țări.

Proteste, incendieri și greve naționale în Franța

În Franța, primăria din Bordeaux a fost incendiată, în timp ce protestele din toată țara au continuat împotriva planurilor de creștere a vârstei de pensionare, transmite BBC.

Peste un milion de oameni au ieșit joi pe străzile din Franța, dintre care 120.000 la Paris. În plus, anunță Euronews, sindicatele franceze cer noi proteste la nivel național săptămâna viitoare.

Greviștii francezi nu vor oferi covoare roșii pentru vizita Regelui Charles, titrează The Guardian și continuă: e un moment total nepotrivit pentru vizita monarhului, acum când oamenii sunt foarte sensibili la orice semn de privilegiu.

Protestele masive din Franța împotriva reformei pensiilor au ajuns în a noua zi.
Protestele masive din Franța împotriva reformei pensiilor au ajuns în a noua zi.

Protestatarii de la Paris au blocat și accesul la un terminal de la cel mai aglomerat aeroport din Franța, completează Washington Post, în timp ce Reuters consemnează avertismentele sindicatelor privind intensificarea violențelor, dacă guvernul nu dă înapoi în chestiunea creșterii vârstei de pensionare.

Liderii europeni sunt supărați pe Germania

Regulamentul UE care interzice mașinile pe benzină și diesel din 2035 e în impas, notează Corriere della Sera. Mai mulți lideri, în special din țările nordice, au criticat Germania, care vrea, mai nou, ca după 2035 să se poată totuși vinde mașini cu motor termic, dar care funcționează cu combustibili sintetici, fără emisii.

Summitul Uniunii Europene de joi trebuia să fie despre Ucraina. Dar lupta Berlinului pentru motorul cu ardere internă a umbrit totul. Șefii de stat europeni sunt enervați, scrie Die Welt.

Germania vrea ca, după 2035, vânzarea mașinilor cu motoare termice care funcționează cu combustibili sintetici să nu fie interzisă.
Germania vrea ca, după 2035, vânzarea mașinilor cu motoare termice care funcționează cu combustibili sintetici să nu fie interzisă.

Însă Politico descrie poziția intransigentă a Germaniei. Ministrul german al transporturilor le-a spus liderilor europeni să accepte continuarea vânzărilor de mașini pe combustibili sintetici și după 2035. Altfel, avertizează el, va exista un blocaj continuu.

Pe de altă parte, transmite Reuters, liderii Uniunii Europene au convenit să susțină modernizarea pieței unice, să simplifice regulile astfel încât Europa să reziste competiției venite din partea SUA și a Chinei.

Copiii șefului TikTok nu au TikTok

BBC descrie audierea șefului TikTok, Shou Zi Chew, din Congresul american: necruțătoare, agresivă. Atât democrații, cât și republicanii, au fost neiertători. Au aflat, printre altele, că copii șefului TikTok nu folosesc TikTok, dar și că inginerii din China au, într-adevăr, acces la date ale platformei din Statele Unite.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, depune mărturie în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Casei, la Washington.
Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, depune mărturie în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Casei, la Washington.

Shou Zi Chew a încercat să calmeze îngrijorările privind protecția datelor și confidențialitatea, în timp ce unii congresmeni au cerut interzicerea aplicației, scrie și The Guardian. Însă Reuters dă o serie de motive pentru care e puțin probabil ca interzicerea TikTok în SUA să se întâmple prea curând.

Turcia și Ungaria nu sunt invitate la marele summit al democrației organizat de președintele SUA, Joe Biden, scrie Foreign Policy.

Respingerea acestor doi aliați NATO arată îngrijorarea față de regresul democrației din cele două țări aliate și vine în contextul în care Washingtonul are nevoie de Budapesta și Ankara pentru a sprijini Occidentul împotriva Rusiei.

Colateral, Politico scrie că președintele Recep Tayyip Erdoğan riscă să fie înfrânt la alegerile din Turcia din 14 mai. Pentru prima dată, în peste 20 de ani, scrie publicația, președintele turc și-a pierdut aura de invincibilitate.

Iar o investigație publicată de CNN descrie tortura, avorturile forțate și insectele pe post de hrană din închisorile nord-coreene, într-una dintre cele mai detaliate imagini privind viața din sistemul penitenciar nord-coreean.

Fermierii români ar putea primi, totuși, mai mulți bani de la UE

Europa Liberă a aflat de ce fermierii români primesc mai puțini bani europeni decât Polonia și Bulgaria. News.ro scrie despre Comisia Europeană că va recalcula sumele alocate fermierilor români, după ce președintele Klaus Iohannis a prezentat situația dificilă în care ei se află, ca urmare a importurilor masive de cereale din Ucraina.

Ursula von der Leyen a confirmat că instituția sa va reanaliza despăgubirile acordate fermierilor români.
Ursula von der Leyen a confirmat că instituția sa va reanaliza despăgubirile acordate fermierilor români.

Într-un editorial, G4Media scrie despre cum încearcă Vladimir Putin și aliații lui din România, Ungaria, Moldova și Serbia să arunce Europa de Est în haos.

Rusia amenință Republica Moldova că va reacționa dacă Chișinăul se va alinia sancțiunilor impuse Moscovei de UE. Chișinăul rămâne însă ferm, scrie Euronews România.

Alte știri:

  • Liderul bulgar pro-Kremlin refuză să trimită în Ucraina avioane de luptă și tancuri din epoca sovietică. - RFE/RL
  • Tinerii europeni critică SUA și China și au „puține lucruri pozitive de spus despre superputerile lumii”. - Euronews
  • Este nevoie de câțiva dolari și 8 minute pentru a crea un deepfake. - NPR

Așteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile de Facebook și Instagram.

Pe curând,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG