Linkuri accesibilitate

3 minute | Ce știe spionajul american despre liniile roșii ale lui Putin. Israelul va folosi „toată forța”. Ce nu citește premierul român


Joe Biden l-a primit în Biroul Oval de la Casa Albă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 26 septembrie 2024. Președintele americane anunțase înaintea discuției un ajutor militar de 8 miliarde de dolari și noi muniții cu rază lungă de acțiune pentru Kiev.
Joe Biden l-a primit în Biroul Oval de la Casa Albă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, 26 septembrie 2024. Președintele americane anunțase înaintea discuției un ajutor militar de 8 miliarde de dolari și noi muniții cu rază lungă de acțiune pentru Kiev.

Israelul alungă speranțele unui armistițiu de trei săptămâni și promite să folosească „întreaga forță” împotriva miliției Hezbollah.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Premierul israelian Beniamin Netanyahu diminuează speranțele de încetare a conflictului și afirmă că Israelul va continua să lovească Hezbollah „cu toată forța”.
  • Președintele Joe Biden a anunțat un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Ucraina, fără să-i acorde lui Volodimir Zelenski permisiunea de a ataca adânc în Rusia cu arme americane. Agențiile americane de informații au avertizat împotriva acestui lucru.
  • Zeci de mii de oameni din județul Tulcea au fost alertați din nou de prezența dronelor rusești în zonă. Nu e deranj la București, politicienii își continuă lucrurile obișnuite.

Influența lui Volodimir Zelenski la Washington

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus „planul victoriei” la întâlnirea de la Casa Albă cu Joe Biden, dar nu a obținut permisiunea de a lansa rachete de fabricație americană adânc în teritoriul Rusiei, relatează RFE/RL.

Detaliile planului nu au fost încă făcute publice, dar este de așteptat ca documentul să abordeze strategii militare, politice, diplomatice și economice, iar - după cum relatează Kyiv Independent - acesta urmărește „să creeze astfel de condiții încât Rusia să nu mai poată ignora pacea”.

Pe lângă noul sprijin militar în valoare de 8 miliarde de dolari, este posibil ca, în schimbul planului, Biden să-i fi dat lui Zelenski informații cu privire la temerile spionajului american, dacă ar fi permis Ucrainei să lovească și mai adânc în Rusia cu rachetele produse de SUA.

Potrivit New York Times, agențiile de informații americane consideră că este probabil ca Rusia să riposteze cu o forță mai mare împotriva Statelor Unite și a aliaților săi - posibil cu atacuri letale.

La o zi după ce a anunțat probabilele ajustări ale politicii sale nucleare, Kremlinul a întărit ieri ideea că mesajul vizează țările occidentale care sprijină Ucraina.

Experții consultați de RFE/RL spun că, deși declarația lui Vladimir Putin reprezintă un semnal, anunțul său nu aduce nimic nou în doctrina nucleară rusă: „A fost mult mai explicit cu privire la politica existentă.”

Ultima dată când Volodimir Zelenski și Donald Trump și-au strâns mâinile a fost în urmă cu cinci ani, la Adunărea Generală a ONU din New York, pe 25 septembrie 2019.
Ultima dată când Volodimir Zelenski și Donald Trump și-au strâns mâinile a fost în urmă cu cinci ani, la Adunărea Generală a ONU din New York, pe 25 septembrie 2019.

După întâlnirea din Biroul Oval, Zelenski a discutat și cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Candidata democraților la prezidențiale a criticat propunerile lui Donald Trump de cedare a teritoriilor ucrainene către Rusia, potrivit Associated Press.

În ceea ce privește cedarea de teritorii, Politico scrie despre un scandal declanșat la Budapesta după ce principalul consilier al lui Viktor Orbán a declarat că Ungaria ar fi cedat fără să lupte în fața Rusiei, în cazul unei invazii. Directorul politic al premierului Ungariei a mai spus că ucrainenii uciși în lupta cu Rusia au murit „degeaba”.

Și Trump urmează să se întâlnească cu președintele Ucrainei, astăzi, după tiradele din ultimele zile împotriva lui Zelenski și a țării sale, potrivit Politico. Întâlnirea nu a fost încă confirmată de Kiev, iar ultima lor discuție față în față a fost în 2019.

Influența lui Volodimir Zelenski la Washington începe să pălească, deoarece, pe măsură ce războiul se prelungește, președintele Ucrainei primește o primire mai liniștită la Washington și se confruntă cu critici din partea unor republicani, scrie NYT.

RFE/RL dezvăluie o creștere a numărului de morți în război din regiunile etnice ale Rusiei, iar OCCRP arată cum sunt recrutați europenii ca să comită sabotaje, incendii și crime în țările lor, pentru Rusia.

Israel va folosi „toată forța” împotriva Hezbollah

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a respins cererea de încetare a focului împotriva Hezbollah, derutând Casa Albă, transmite Washington Post.

Inițial, Statele Unite au afirmat că Israelul a semnalat că ar fi de acord cu un armistițiu temporar cu Hezbollah. În schimb, Netanyahu a promis să continue lupta.

Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat în primă fază că țara sa este „deschisă ideilor”, dar propunerea a fost respinsă categoric de premierul israelian de-ndată ce a ajuns la ONU, conform BBC.

Netanyahu a declarat că Israelul „nu va înceta” atacurile sale împotriva Hezbollah din Liban și că a cerut armatei să lupte „cu toată forța”, în ciuda apelurilor din partea SUA, Franței și a altor aliați pentru o încetare imediată a focului de trei săptămâni.

Vineri dimineață, armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă care a fost lansată din Yemen.

Distrugerile provocate de raidurile aeriene israeliene în orașul libanez Saksakiyeh, 26 septembrie 2024.
Distrugerile provocate de raidurile aeriene israeliene în orașul libanez Saksakiyeh, 26 septembrie 2024.

Iar după ce Israelul a declarat că a obținut un pachet militar de 8,7 miliarde de dolari din partea Statelor Unite, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut lumii, printr-un discurs la ONU, să nu mai furnizeze arme Israelului.

Fâșia Gaza a fost devastată până la punctul în care teritoriul palestinian nu mai este locuibil, a spus Abbas, citat de France24.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ieri că o nouă escaladare a conflictului care implică Libanul nu va face decât să îngreuneze întoarcerea civililor acasă, de ambele părți ale frontierei - acesta este un argument folosit în principal de guvernul de la Tel Aviv, scrie Haaretz.

Reuters titrează în această dimineață că diplomația SUA în Orientul Mijlociu se clatină în timp ce timpul se scurge pentru președintele Biden, care își încheie mandatul în ianuarie.

Agenția britanică de presă afirmă că eforturile SUA de a obține o încetare a focului în Gaza rămân blocate după aproape un an de lupte, rebelii houthi susținuți de Iran continuă să atace transportul maritim din Marea Roșie și că, mai nou, conflictul Israel-Hezbollah amenință să se transforme într-un război regional total.

Scandaluri politice - și nu numai - la umbra dronelor rusești

În această dimineață, un grup de drone rusești a fost reperat de România la granița cu Ucraina - una dintre ele ar fi intrat pe teritoriul românesc. Europa Liberă prezintă toate detaliile, precum și o lungă cronologie a dronelor care au ajuns în România.

Între timp, scandalul dintre PNL și PSD pe posibila candidatură a lui Klaus Iohannis la alegeri are reverberații. Europa Liberă analizează degringolada din PNL după ce președintele a spus că nu și-ar fi dorit legea.

Libertatea a adunat toate acuzațiile între partenerii de guvernare declanșate de „legea Iohannis”: întârzieri mari ale PNRR, proastă absorbție a fondurilor europene și o economie prost gestionată.

„Eu nu am avut discuție cu domnul președinte pe această lege”, a spus ieri Marcel Ciolacu, președintele PSD, într-un interviu acordat pentru Hotnews.

Premierul PSD Marcel Ciolacu, unul dintre candidații cu șanse mari să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Premierul PSD Marcel Ciolacu, unul dintre candidații cu șanse mari să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

În același interviu, premierul României s-a lăudat candid că nu a mai citit informările SRI de o săptămână, dorind să demonstreze că „nu am o relație de prietenie cu serviciile secrete”.

Întrebat despre cuplurile de același sex și despre introducerea parteneriatului civil, premierul social-democrat a răspuns că ar fi vorba despre „discriminare pozitivă”. „Cred în familia tradițională”, a adăugat Ciolacu și a negat că are o relație cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță, colegul său de partid.

Într-un alt interviu, premierul Ciolacu a anunțat, conform Profit.ro, că România a ajuns sub procentul de 3% de respingere a cererile în programul Visa Waiver, astfel încât românii să circule fără viză în SUA.

Europa Liberă a analizat cum va folosi România împrumutul de 920 de milioane de dolari furnizat de SUA în condiții avantajoase.

Alte știri:

  • Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat la mal, un incident care amână modernizarea militară a Beijingului - WSJ.
  • Primarul orașului New York, democratul Eric Adams, a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și primirea de fonduri ilegale pentru campanie - BBC.
  • Uraganul Helene a lovit statul american în Florida ca una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit vreodată SUA - Reuters.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește Europa Liberă și pe Google News.

Weekend în tihnă,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG