Bună dimineața, dragi prieteni,
România aniversează azi 20 de ani de la aderarea la NATO. Coincidență sau nu, sunt mai puțin de 48 de ore până la ridicarea controalelor spre statele Schengen în aeroporturile românești.
Dar iată cele mai importante știri globale ale dimineții:
- MApN se abține de la orice comentariu cu privire la declarația lui Vladimir Putin, potrivit căruia avioanele de luptă F16 vor fi lovite, indiferent pe ce aeroport se află, dacă sunt destinate Ucrainei. România are avioane F-16 pentru uz propriu, dar și pentru antrenamentul piloților ucraineni.
- În urma unei investigații comune cu Cehia, premierul belgian, Alexander de Croo a declarat, fără să dea nume, că un număr de eurodeputați au fost plătiți să facă propagandă Kremlinului.
- În mai puțin de 48 de ore, poliția de frontieră de pe aeroporturile românești va renunța la controlul actelor pentru statele Schengen. Rămâne controlul fizic prin scannerele de securitate.
Putin spune că va lovi avioanele F-16 destinate Ucrainei, indiferent unde se află ele
Aflat printre piloți și militari ruși, Vladimir Putin a fost întrebat care este direcția de acțiune a Rusiei în privința avioanelor de luptă F-16 pe care mai multe țări NATO au anunțat că le donează Ucrainei.
Vor fi doborâte, a fost replica președintelui Putin, la fel cum sunt distruse și azi diferitele capabilități de luptă ale țării vecine.
Așa cum relatează Europa Liberă, Vladimir Putin a negat vehement că Rusia ar avea intenții agresive față de țările NATO, dar a punctat că avioanele F16 sunt ținte legitime pentru Rusia, indiferent pe ce aerodrom s-ar afla, dacă ele sunt destinate Ucrainei.
Colegii de la Europa Liberă în limba engleză au notat la rândul lor știrea, folosind transcriptul din limba rusă al Kremlinului.
„Desigur, dacă vor fi folosite (F-16 - n.red) de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”/„Конечно, если они будут применяться с аэродромов третьих стран, они для нас становятся легитимной целью, где бы они ни находились. И F-16 ещё являются носителями ядерного оружия, и это тоже мы будем должны учитывать при организации боевой работы”.
Danemarca, Olanda, Norvegia și Olanda sunt țările care au anunțat că donează avioane F-16 Ucrainei. România, unde se află avioane F-16 pentru propria apărare, după cum a relatat recent colega mea, Anca Grădinaru, într-un reportaj video.
România și-a asumat antrenarea de piloți ucraineni la baza militară Borcea de la Fetești, în colaborare cu Olanda, dar demersul a înregistrat întârzieri.
Autoritățile române nu au reacționat la declarația lui Vladimir Putin, citată mai sus.
În altă ordine de idei, avioanele F-16 au nevoie de aerodromuri speciale; în România, trupele NATO abia încep să folosească noul aeroport civil de la Brașov, ca să scape de timpul pierdut pe șosele, după cum a aflat ieri colegul meu, Ionuț Benea.
Premierul Belgiei: unii europarlamentari sunt plătiți de Moscova să îi facă propagandă
Politico, și nu numai, citează declarația premierului Belgiei, Alexander de Croo, potrivit căruia, o investigație desfășurată împreună cu guvernul ceh a scos la iveală, că Rusia a convins și chiar a plătit un număr de europarlamentari, ca să îi facă propagandă.
Premierul belgian nu a dat nume. În urmă cu o zi, premierul ceh, Petr Fiala a declarat că țara sa a reușit să dezarticuleze „o operațiune rusească de influență” care viza atât Cehia, cât și Uniunea Europeană, în ansamblu, folosindu-se de redacția Voice of Europe.
Tot Politico publică însă și un tulburător articol despre jurnalistul american, de origine rusă, deținut de un an în Federația Rusă sub acuzația falsă de spionaj: Evan Gershkovich.
Autoarea textului este chiar editorul care l-a angajat în urmă cu mulți ani, Eva Hartog, din fericire pentru ea, doar expulzată din Rusia.
Lista jurnaliștilor deținuți de regimul Putin, inclusiv colega noastră, Alsu Kurmașeva, se lungește pe zi ce trece. Cea mai recentă veste privește cinci jurnaliști, arestați sub cele mai fanteziste și teribile acuzații.
Aeroporturile românești intră în Schengen & 20 de ani de NATO
Colegul meu Ovidiu Cornea a adunat într-un articol tot ce trebuie să știți despre schimbările care se vor petrece în aeroporturile românești în noaptea de 30 spre 31 martie.
Pe scurt, sunt eliminate controalele Poliției de Frontieră spre țările din Schengen, rămân cele de securitate, absolut necesare din motive evidente. Există unele detalii pe care ar fi bine să le știți.
Iar la final, vă invit la un exercițiu de imaginație de numai 10 secunde. L-am făcut și noi, spontan, și aproape involuntar, în redacție, când discutam despre aniversarea a 20 de ani de la intrarea României în NATO.
Ne putem oare închipui cum ar fi, cum ne-ar fi acum dacă România nu ar fi membră NATO?
Nu-i așa că după cele 10 secunde probleme precum lista pe alocuri controversată a candidaților la locale, și averea ciudat de mare a unora dintre, ajung brusc la scara lor reală? Nu-i așa ce ceea ce contează e tocmai libertatea de a vorbi despre ele? Și libertatea de a le rezolva?
Alte subiecte:
- Președintele SUA, Joe Biden, flancat de predecesorii săi democrați, Bill Clinton și Barack Obama, a găzduit la New York o seară de strângere de fonduri care a reușit să adune circa 25 de milioane de dolari. Democrații se bucură de o mai bună susținere financiară decât republicanii și candidatul lor, Donald Trump.
- De la mici secrete legate de psihologia parfumurilor și memoria olfactivă la cum să scapi mai repede de mirosul de usturoi de pe mâini, lista poate fi găsită la secțiunea Lifestyle din The Guardian.
- Dacă vă doriți un cățel, B365+ anunță că îl puteți adopta chiar de la Șosea. Adică de pe Bdul Kiseleff din Capitală unde ASPA își va aduce protejații blănoși în căutare de acasă. Și PressOne are câteva sugestii cool, inclusiv din Cluj & Iași.
Eu vă trimit azi pe romania.europalibera.ro câteva dintre cele mai frumoase magnolii din București. Aștept replici similare la treiminute@rferl.org sau pe FB, Twitter sau TikTok.
Toate cele bune și Paște Fericit cui i se potrivește urarea!
Elena
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.