Președintele american Donald Trump a declarat pe 22 februarie că dorește ca Ucraina să returneze miliardele de dolari pe care Statele Unite le-au trimis țării pentru a o ajuta să se apere de invazia la scară largă a Rusiei.
„Vreau să ne dea ceva pentru toți banii pe care i-am pus la dispoziție. Cerem minerale rare și petrol - orice putem obține”, a declarat Trump la Conferința de acțiune politică conservatoare (CPAC) de lângă Washington.
„Încerc să obțin banii înapoi sau garanții”, a subliniat el.
Trump a făcut aceste comentarii în contextul negocierilor dintre Washington și Kiev cu privire la un acord care ar implica drepturile asupra resurselor minerale ale Ucrainei, inclusiv cele utilizate pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice și a altor tehnologii.
Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a călătorit la Kiev la începutul acestei săptămâni și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
El a declarat ulterior că președintele ucrainean a înțeles că semnarea unui acord cu SUA este „esențială”. În plus, după vizită, Kellogg l-a lăudat pe Zelenski ca fiind „curajos”.
Totodată, la adunarea anuală CPAC, Trump le-a spus susținătorilor că el crede că se poate ajunge la o înțelegere.
„Ne vom primi banii înapoi pentru că nu este corect”, a spus el. „Și vom vedea, dar cred că suntem destul de aproape de o înțelegere și ar fi bine să fim aproape de o înțelegere”, a spus Trump.
O propunere de acord vehiculată recent ar acorda Statelor Unite drepturi asupra mineralelor rare ale Ucrainei pentru a compensa ajutorul american acordat Kievului.
Volodimir Zelenski ar fi refuzat să semneze acordul inițial, dar rapoartele din 22 februarie, care citează oficiali ucraineni sub protecția anonimatului, au afirmat că acesta ia acum în considerare în mod serios o versiune revizuită a acordului.
Unii dintre termeni par chiar mai duri decât cei din proiectul anterior, a relatat The New York Times pe 22 februarie.
Cea mai recentă propunere, pe care ziarul a declarat că a analizat-o, solicită Ucrainei să contribuie cu venituri din resursele sale la un fond deținut de SUA până când suma contribuită ajunge la 500 de miliarde de dolari.
Ruslan Stefanciuc, președintele parlamentului de la Kiev, a declarat presei ucrainene că un grup de experți va începe să lucreze la acord pe 24 februarie și că Ucraina dorește să primească garanții de securitate specifice în schimbul accesului la resursele sale, mai scrie NYT.
Deschiderea diplomatică a lui Trump față de Rusia, inclusiv posibilitatea unei întâlniri față în față cu Vladimir Putin, au alarmat Ucraina și Europa cu privire la posibilitatea ca Statele Unite să semneze un acord nefavorabil pentru Kiev și țările europene.
Conflictul a ajuns într-un stadiu critic chiar înainte de marcarea a trei ani de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, și cu forțele Kievului cedând încet teren pe linia frontului
Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a revendicat capturarea localității Novoliubivka din regiunea Luhansk.
De asemenea, trupele ruse au tras rachete asupra Krivoi Rog, potrivit lui Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. Un bărbat rănit în atacul cu rachete a murit la spital, iar cel puțin alte două persoane au fost rănite, inclusiv o femeie de 30 de ani, care a fost spitalizată în stare gravă, a mai spus oficialul ucrainean.
Cel puțin două persoane au fost ucise și patru rănite în orașul Konstantinovka din regiunea Donețk din Ucraina. Se caută persoane care ar putea fi îngropate sub dărâmături, a declarat guvernatorul regiunii Donetsk, Vadim Filașchin. Cel puțin șapte bombe au fost lansate asupra orașului, potrivit autorităților locale.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale armatei ucrainene a declarat anterior că a fost declanșată o alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina din cauza amenințării dronelor rusești. În special, armata a înregistrat mișcarea dronelor de atac în direcția Cherkasî și Kiev.