Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg, despre declarațiile lui D. Trump legate de NATO: „subminează întreaga noastră securitate, inclusiv a SUA”


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a criticat declarațiile fostului președinte SUA, Donald Trump.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a criticat declarațiile fostului președinte SUA, Donald Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice atac asupra alianței militare occidentale „va fi întâmpinat cu un răspuns unit și puternic”. Donald Trump a spus la un miting electoral că ar încuraja Rusia să „facă orice vrea” ţărilor NATO care nu cotizează destul pentru Alianță

ACTUALIZARE

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus la rândul său că NATO nu poate fi o alianță „alianţă a la carte”, după ce Donald Trump a menționat posibilitatea ca SUA să nu mai apere țări NATO care nu contribuie suficient, transmit AFP şi Reuters.

„În epoca în care trăim, o alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui Statelor Unite: «da, nu, mâine, nu, depinde ». NATO există sau nu există”, a adăugat Josep Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borell, spune că NATO nu poate fi o alianță militară care funcționează după toanele președintelui SUA.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borell, spune că NATO nu poate fi o alianță militară care funcționează după toanele președintelui SUA.

ACTUALIZARE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la declarația făcută de Donald Trump sâmbătă seara, arătând că orice atac asupra alianței militare occidentale „va fi întâmpinat cu un răspuns unit și puternic”.

„Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie scrisă trimisă presei, citată de News.ro, în care a reacţionat la comentariile lui Donald Trump făcute la un miting electoral.

Atât șeful NATO, cât și Casa Albă şi mai mulţi oficiali occidentali l-au criticat pe fostul preşedinte Donald Trump - acesta spusese că Statele Unite ar putea să nu-i protejeze pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru Apărare, în ipoteza unei invazii ruse.

Ministrul polonez al Apărării a scris pe X (fostă Twitter): „Motto-ul NATO «unul pentru toţi, toţi pentru unul» este un angajament concret. Subminarea credibilităţii ţărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO”.

Iar ministerul german de Externe a postat, tot pe X, mesajul „Unul pentru toţi şi toţi pentru unul” cu hashtag-ul #StrongerTogether (Mai puternici împreună).

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a avertizat că „declaraţiile nesăbuite privind securitatea NATO şi solidaritatea prevăzute de Articolul 5 servesc doar intereselor (preşedintelui rus Vladimir) Putin”.

Articolul la care se referă - Articolul 5 din Tratatul fondator al NATO - precizează că un atac armat împotriva unui membru al Alianţei va fi considerat un atac împotriva tuturor și declanșează autoapărarea colectivă.

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmatncă ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu apărarea.
Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmatncă ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu apărarea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu apărarea, anunță news.ro, citând CNN.

Declarația de sâmbătă a lui Donald Trump echivalează cu recunoașterea că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianţei, potrivit CNN.

„NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud.

„Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut el.

Trump a povestit că „unul dintre preşedinţii unei mari ţări” l-a întrebat dacă SUA ar mai apăra ţara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti”.

”Nu, nu v-aş proteja”, i-a răspuns Trump.

„De fapt, i-aş încuraja să facă orice vor. Trebuie să îţi plăteşti facturile”, a afirmat el.

Casa Albă a catalogat afirmaţiile lui Trump „îngrozitoare şi labile” şi a promovat eforturile preşedintelui Joe Biden de a sprijini Alianţa.

„Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Andrew Bates susține că, de mai mulţi ani, Donald Trump a descris, în mod incorect, cum funcţionează finanţarea NATO. Mai exact, aceasta are o ţintă ca fiecare ţară membră să cheltuie minimum 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. E adevărat că cele mai multe ţări nu îndeplinesc această ţintă, dar cifra reprezintă o linie directoare şi nu o obligaţie.

Pe vreme când era preşedinte, Donald Trump a ameninţat, în privat, de mai multe ori, că retrage Statele Unite din NATO, potrivit New York Times pentru că o consideră „învechită”.

El se situează pe aceeaşi linie cu preşedintele rus Vladimir Putin, care vrea să slăbească Alianţa.

Trump l-a lăudat de multe ori pe Putin şi chiar a mers până acolo încât să îi ţină partea liderului rus în defavoarea comunităţii de informaţii din SUA în ceea ce priveşte interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG