Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru doborârea avionului care ar fi transportat prizonieri de război ucraineni


Locul prăbușirii unui avion de transport aerian Iliușin Il-76. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aeronava transporta 65 de prizonieri de război ucraineni care erau mutați în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri.
Locul prăbușirii unui avion de transport aerian Iliușin Il-76. Potrivit Ministerului rus al Apărării, aeronava transporta 65 de prizonieri de război ucraineni care erau mutați în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc privind existența sau nu a unei notificări care să prevină doborârea avionului militar care ar fi transportat prizonieri de război ucraineni. Oficiali ruși afirmă că serviciile de informații militare ucrainene au fost avertizate, informație negată de ucraineni.

Parlamentarul rus Andrei Kartapolov le-a spus deputaților la Moscova, pe 25 ianuarie, că serviciile de informații militare ucrainene au primit un avertisment de 15 minute înainte ca avionul militar de transport Iliușin Il-76 să intre în regiunea Belgorod din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, și că Rusia a primit confirmarea că mesajul a fost primit.

„Partea ucraineană a fost avertizată oficial și, cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă, li s-au dat informații complete”, a declarat Andrei Kartopolov, un fost general cu legături strânse cu Ministerul rus al Apărării, relatează agenția Associated Press (AP). Andrei Kartapolov nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmația.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andri Iusov, a spus pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că nu a primit nici o cerere scrisă sau verbală pentru a asigura spațiul aerian în care s-a prăbușit avionul.

„Nu a fost furnizată nicio dovadă pentru acuzații. Nu s-a demonstrat nimic care să dovedească epava și prezența oamenilor la bord”, a declarat oficialul militar la televiziunea națională.

În același timp, armata ucraineană nu a confirmat și nici nu a negat că forțele sale au doborât avionul, dar a contestat detaliile oferite de Moscova și a cerut o anchetă internațională.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit joi, la cererea Rusiei, pentru a discuta despre avionul doborât. ONU nu a fost în măsură să verifice circumstanțele accidentului, a declarat șeful afacerilor politice al ONU, Rosemary DiCarlo.

„Ceea ce este clar este că incidentul a avut loc în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și al războiului în curs”, a spus ea.

Fragmente din ceea ce părea a fi o rachetă au fost găsite la locul unde avionul s-a prăbușit în regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, au transmis joi agenția de știri de stat TASS, citată de AP.

Într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, anchetatorii ruși au declarat că concluzia lor „preliminară” a fost că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană.

Ucraina a declarat că a deschis propria anchetă cu privire la o potențială încălcare a regulilor războiului.

Rusia are însă acces exclusiv la locul accidentului, unde imaginile TV au arătat resturi împrăștiate pe câmpurile înzăpezite. TASS a declarat că înregistratoarele de zbor ale avionului au fost recuperate și vor fi transportate la Moscova pentru examinare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG