Linkuri accesibilitate

Atac rusesc asupra unui supermarket dintr-un oraș din regiunea Donețk. 12 morți, 44 răniți


 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacul asupra supermarketului din Kosteantînivka echivalează cu un atentat terorist. 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacul asupra supermarketului din Kosteantînivka echivalează cu un atentat terorist. 

Numărul morților din atacul rusesc asupra unui supermarket din Kosteantînivka, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a crescut la 12, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev. 44 de persoane au fost rănite.

Actualizare 19:00 - Vadim Filașchin, șeful administrației militare regionale, a scris pe Telegram că în atac a fost folosită o rachetă Kh-38.

„Acesta este o altă lovitură direcționată asupra unui loc de adunare a oamenilor, un alt act de teroare al rușilor”, a scris Filașchin într-o postare pe Telegram.

Imaginile de la fața locului au arătat fum negru urcând deasupra resturilor de moloz care au rămas din supermarket.

Actualizare 18:00 - Numărul morților după atacul rusesc asupra unui supermarket din Kosteantînivka, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a crescut la 12, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev, adăugând că zeci de persoane au fost rănite.

„Numărul morților în Kosteantînivka a crescut. la 12. Se știe despre 44 de răniți”, a declarat serviciul de presă al ministerului într-o postare pe Telegram, adăugând că echipele de salvare mai lucrează la locul atacului.

Actualizare 17:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacul asupra supermarketului din Kosteantînivka echivalează cu un atentat terorist.

„Teroriștii ruși au lovit un supermarket obișnuit și un oficiu poștal. Sunt oameni sub dărâmături. O operațiune de salvare este în curs și se va face totul pentru a-i salva", a spus Zelenski pe X, fosta platformă Twitter.

Actualizare 15:52 - Primarul din Harkov spune într-o postare pe Telegram că a fost lansat un atac aerian rusesc asupra școlii din oraș și vorbește despre pagube și posibile victime.

Actualizare 15:21 - Cel puțin 11 morți și 37 de răniți la Kosteantînivka. Parchetul General ucrainean a deschis o anchetă.

Potrivit raportului anchetatorilor, pe 9 august 2024, la ora 11.05, trupele rusești au atacat Kosteantînivka pe cale aeriană. Rușii cu lovit centrul orașului din raionul Kramatorsk, din Donețk, una din cele patru regiuni anexate abuziv de Rusia.

În atac au fost avariate spații comerciale, clădiri de locuit și autovehicule.

Oamenii legii și salvatorii lucrează la fața locului, molozul este în curs de curățare. Se fac verificări privind consecințele atacului, mijloacele prin care a fost dat și numărul victimelor. Procurorii documentează crimele de război comise de forțele rusești, scrie biroul Procurorului General într-o postare pe Telegram.

Actualizare 14:30 - Două persoane au murit și șaptesprezece au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra unui supermarket din orașul Kostiantinivka, din regiunea Donețk, din estul Ucrainei, transmite agenția France Presse (AFP).

Nori de fum s-au ridicat deasupra clădirii, iar reporterii AFP au observat zeci de oameni care fugeau să se adăpostească, după ce polițiștii au avertizat cu privire la posibilitatea unui al doilea atac.

Orașul este situat la 13 kilometri de cele mai apropiate poziții rusești și este sub asalt rusesc, aproape zilnic.

„Doi morți și 17 răniți. Acestea sunt cele mai recente informații despre atacul asupra Kostyantynivka. Operațiunea de căutare și salvare de la fața locului continuă”, a declarat guvernatorul Vadim Filashkin, conform sursei citate.

Potrivi acestuia, forțele rusești au folosit artilerie de tun, fiind un „nou atac asupra unei zone aglomerate”, a spus el. În urmă cu o zi, alte două persoane au fost ucise, conform actualizărilor făcute de guvernatorul regiunii.

Actualizare 13:55 - Stare de urgență federală în Kursk. Rusia transferă rezerviști și echipamente de luptă în regiune. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat vineri stare de urgență „la nivel federal” în regiunea Kursk, la patru zile după ofensiva ucraineană peste granițele cu Rusia, transmite agenția Associated Press (AP).

„Situația operațională din regiunea Kursk rămâne dificilă”, a declarat guvernatorul interimar al Kursk, Alexei Smirnov, pe canalul de social media Telegram, conform agenției de presă.

Serviciile sociale și asociațiile civice oferă asistență persoanelor forțate să-și părăsească casele de lupte, conform acestuia. Aproximativ 3.000 de oameni ar fi fost evacuați din Kursk până acumm conform celor mai recente cifre.

În paralel, ministerul rus al Apărării a declarat vineri, că Moscova transferă forțe suplimentare în regiunea Kursk, ca răspuns la incursiunea ucraineană majoră din această săptămână, a informat agenția de știri Interfax, citată de Reuters.

Coloane dotate cu lansatoare multiple de rachete Grad, echipamente de artilerie și tancuri se îndreptau vineri spre zonele unde Ucraina a lansat marți primele atacuri din această săptămână.

Știrea inițială

După ce au declanșat o ofensivă în regiunea Kursk, din sud-vestul Rusiei, forțele ucrainene au lansat noaptea trecută atacuri în altă regiune rusească, Lipețk. Kievul ar fi preluat controlul unei stații de gaz folosite pentru exporturi către Europa, via Ucraina.

Războiul Rusiei în Ucraina a intrat săptămâna aceasta într-o nouă fază, neașteptată, după ce forțele ucrainene au lansat pe 6 august ceea ce analiștii descriu drept cea mai amplă ofensivă a Kievului pe teritoriile rusești de la începutul războiului.

Ofensiva ucraineană a venit pe fondul atacurilor rusești care continuă în Ucraina, în special în regiunea Donețk. De exemplu, Rusia este acuzată că a rănit cel puțin șapte persoane într-un atac lansat vineri asupra unui centru comercial din Kostyantynivka.

Chiar dacă în ultimele luni forțele ucrainene au lansat mai multe atacuri sporadice în regiuni rusești învecinate Ucrainei, ofensiva din această săptămână pare fără precedent.

A doua zi după lansarea atacului surpriză, pe 7 august, guvernatorul rus al regiunii Kursk a anunțat starea de urgență, fiind convocată reuniunea Consiliului Național de Securitate.

Autoritățile rusești au reclamat că Ucraina le-a atacat pozițiiile cu tancuri, vehicule blindate și artilerie. Președintele Vladimir Putin a descris acțiunile ucrainene „o nouă provocare la scară largă.”

Oficialii ruși au declarat joi, 8 august, că ofensiva din Kursk, care a provocat distrugeri de imobile în special în orașul Sudhza, a fost oprită.

Însă, în noaptea de joi spre vineri (8 spre 9 august) forțele ucrainene au lansat un atac masiv cu drone asupra altei regiuni, Lipetsk, situată la est de Kursk.

A fost avariat un aerodrom militar, iar autoritățile regionale au declarat și aici stare de urgență, ordonând evacuarea a patru localități. Șase persoane ar fi fost rănite, după cum a scris Europa Liberă.

Deși de obicei autoritățile ucrainene nu își revendică imediat atacurile, Statul Major al Ucrainei a recunoscut vineri lovitura asupra aerodromului, situat la aproximativ 280 de kilometri de graniță.

Incursiunea ucraineană în regiunea rusească Kursk reprezintă „o lovitură pentru imaginea Rusiei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

„Aseară, Forțele de Apărare ucrainene au atacat aerodromul Lipetsk”, a transmis vineri dimineață, 9 august, Statul Major al Ucrainei într-o postare pe Telegram, potrivit agenției France Presse (AFP).

Reprezentanții armatei Kievului au adăugat că au fost lovite „depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte facilități”.

De altfel, Ucraina pare să admită deschis, în premieră după 6 august, atacurile de pe teritoriul rusesc.

Consilierul superior al președintelui Volodimir Zelenski a scris pe platforma X că „rădăcina principală” a oricăror escaladări, bombardamente, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugere a rutinei vieții normale, „inclusiv în teritoriile proprii ale Rusiei, cum ar fi regiunile Kursk și Belgorod”, „este doar agresiunea fără echivoc a Rusiei”.

Volodimir Zelenski a comentat, indirect, asupra incursiunii din Rusia și a spus pe canalul de social media Telegram: „Rusia a adus război în țara noastră și trebuie să simtă ceea ce a făcut”, așa cum a scris Europa Liberă.

Fără să menționeze Kursk, el a spus că a primit trei rapoarte de la generalul colonel Olexandr Sîrski, comandantul militar superior al Ucrainei, și că „rapoartele sunt eficiente.” „Exact de ce are nevoie țara noastră acum”.

Vineri la prânz, în timp ce apăreau public informații în legătură cu incendierea bazei aeriene din Lipetsk, Volodimir Zelenski a postat un alt mesaj, de felicitare a soldaților ucraineni, fără să menționeze însă vreun detaliu specific.

„Îi mulțumesc fiecărui războinic al nostru – celor care distrug ocupanții ruși, luptă în prima linie și se asigură că Ucraina rămâne pe harta lumii. Facem tot posibilul pentru a le oferi războinicilor noștri cât mai multe oportunități de a pune capăt acestui război cât mai curând posibil, cu o pace dreaptă și durabilă”, a transmis Zelenski.

Ucrainenii ar controla aproximativ 100 de kilometri pătrați pe teritoriul rusesc

Forțele ucrainene ar fi reușit să preia controlul asupra a aproximativ 100 de kilometri pătrați de pe teritoriul rusesc, a declarat un consilier ucrainean al președintelui Zelenski, sub protecția anonimatului, pentru Washington Post.

Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Oficialul a menționat că, în cele trei zile de ofensivă în Rusi,a forțele Kievului au avansat în orașe populate și au capturat sute de prizonieri.

Mai mult, ar fi preluat controlul asupra unei stații de contorizare a gazului din Sudzha, din regiunea Kursk.

Situată la doar 5 kilometri în interiorul Rusiei, acesta este ultimul punct de control pe teritoriul rusesc înainte ca transportul gazului să continue spre Ucraina și de acolo spre Europa, via Ungaria și Slovacia.

Punctul de control al gazului nu ar urma să fie folosit ca o armă strategică a Ucrainei, întrucât, câtă vreme conducta pe care o deservește trece pe teritoriul ucrainean, autoritățile de la Kiev ar putea întrerupe oricând livrările, a mai spus oficialul amintit.

Publicația americană amintește că oficialii ucraineni au cerut Washingtonului să le permită să folosească rachete ATACMS americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromurile folosite de Rusia pentru a răspunde împotriva agresiunii din Ucraina.

Dacă decizia va fi aprobată, ar putea permite Kievului să dețină timp mai îndelungat o porțiune din regiunea Kursk.

„Ar oferi pârghii pentru negocieri cu Rusia = despre asta este vorba”, a mai spus consilierul citat de WP, sub protecția anonimatului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG