Un an de guvernare a Coaliției PSD – PNL – UDMR a fost marcat la nivel central prin declarații despre stabilitate, nevoia de coeziune sau maturitate politică. Pe 25 noiembrie 2021, guvernul Ciucă era învestit de Parlament, iar PNL se reîntorcea la colaborarea cu PSD după etapa USL (2011 – 2014).
Președintele Iohannis consimțea noua Coaliție, deși în campania electorală din 2020 se pronunțase categoric împotriva social-democraților și promitea că aceștia nu vor reveni la Palatul Victoria.
Timpul a trecut, iar PSD începe să gândească următorii pași strategici: preluarea funcției de prim-ministru în mai 2023, dar și câștigarea funcției de președinte al României în 2024. Campania electorală a început deja, chiar dacă PSD și PNL guvernează împreună.
PSD a declanșat un „fenomen național”, după cum este denumit chiar din interiorul partidului, de racolare a primarilor PNL. Sunt deja peste zece județe în care se manifestă deschis campania de atragere a primarilor spre PSD: Giurgiu, Teleorman, Caraș Severin, Timiș, Călărași, Ialomița, Constanța, Galați, Bacău, Vrancea, Olt, Gorj, iar lista continuă să se extindă.
Conferințele județene pentru alegerea conducerilor locale PSD le-a dat ocazia liderilor să atace PNL. Toate discursurile au fost în prezența lui Marcel Ciolacu, președinte PSD, și a secretarului general, Paul Stănescu, și au fost bine recepționate de activul de partid.
Reîntors în PSD, după o scurtă tură la Pro România, senatorul Ion Mocioalcă s-a dezlănțuit la adresa PNL în ședința din 18 noiembrie.
„PNL rămâne principalul nostru adversar, pe care trebuie să-l îngenunchem în alegerile din 2024”, a spus senatorul Mocioalcă, după un val de ironii la adresa partenerilor de guvernare în care îi sfida, anunțându-i că le-a racolat primarii.
În lupta politică, Mocioalcă apelează la sintagma „destructurarea PNL”.
Afirmațiile senatorului PSD dezvăluie și o altă miză a intrării la guvernare: primarii nu știu cum s-ar fi descurcat patru ani fără ca partidul să se afle la butoanele puterii.
Ciolacu nu a aplanat discursul colegului de partid, care i-a fost mentor când președintele PSD a debutat în Parlament. Liderul social-democrat a transmis și el un mesaj către partenerii de guvernare pe un ton de superioritate.
„Ei nu pot să vorbească și să dea PSD-ului indicații în ceea ce privește pensiile sau veniturile românilor. Nu au acest drept moral”, a perorat Ciolacu în județul Caraș Severin.
Cu câteva zile înaintea conferinței din județul lui Mocioalcă, pesediștii se întruniseră și la Giurgiu pentru a-l instala pe deputatul Marian Mina ca președinte al organizației locale. Mina ar trebui să renunțe la funcția de deputat dacă Marcel Ciolacu preia guvernarea și să devină prefect al județului Giurgiu.
Mina s-a lăudat în fața conducerii centrale că a racolat mai mulți primari PNL și că se află în negocieri și cu alții.
„Să nu-i iertăm pe cei care au orchestrat acest exod în masă al primarilor. Atunci când faci cu rea intenție un astfel de demers care duce la pierderea județului, cred că dacă faci asta nu poți să fi iertat”, a susținut Alfred Simonis, liderul grupului deputaților PSD, în conferința județeană din 10 noiembrie.
„Eu iert, nu am nicio problemă cu iertarea, ca fiecare dintre dumneavoastră, dar eu nu pot să uit”, a spus și Marcel Ciolacu, după ce și-a dat ok-ul pentru racolarea primarilor.
Liderul PSD le-a transmis colegilor care sunt țintele: Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.
„Categoric în luna mai va avea loc rotația și categoric, dacă dumneavoastră veți fi de acord, am să merg prim-ministru”, a punctat Ciolacu.
Peste alte câteva zile, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, explica și miza preluării funcției de premier.
„Va trebui să avem curajul să ne asumăm întru totul conducerea acestei țări. Sper că din mai nu vom avea niciun fel de ezitare în a prelua prin președintele nostru, prin Marcel Ciolacu, guvernul României. Este foarte important, cum spunem noi ardelenii, să avem lucrul nostru. Să putem conduce conform sufletului, gândirii noastre social-democrate”, a afirmat Dîncu la reuniunea din fieful PSD, județul Olt, controlat de Paul Stănescu.
Prezent la mai multe reuniuni județene ale PSD, prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu i-a revenit misiunea de a anunțat că partidul are ca obiectiv central în campania din 2024 câștigarea funcției de președinte al țării.
Ultimul președinte dat de partid a fost Ion Iliescu, în 2000, după confruntarea cu Vadim Tudor (PRM), în turul al doilea. Scenariile PSD iau în calcul repetarea bătăliei, doar că în locul lui Iliescu să fie Marcel Ciolacu, iar rolul lui Vadim Tudor să fie preluat de George Simion (AUR).
„Nu s-a întâmplat nimic esențial în România fără ca PSD să fie la guvernare sau să aibă președintele țării’, a concluzionat Marcel Ciolacu pe scena din Giurgiu.