Linkuri accesibilitate

Un avion Boeing737 s-a prăbușit în timp ce efectua o cursă internă în Indonezia


Avionul Boeing 737-500 al Sriwijaya Air care a dispărut de pe radare
Avionul Boeing 737-500 al Sriwijaya Air care a dispărut de pe radare

O aeronavă de pasageri cu mai mult de 50 de persoane la bord a dispărut de pe radare la scurt timp după ce a decolat din capitala indoneziană Jakarta. Temerile sunt că avionul s-a prăbușit în Marea Java, dar informația nu a fost confirmată oficial.

Avionul, un model Boeing 737-500 operat de compania Sriwijaya Air, a dispărut de pe radare în drum spre Pontianak în provincia indoneziană Kalimantan, conform oficialilor citați de BBC.

UPDATE 4: Martorii au spus că au văzut și auzit cel puțin o explozie. Un pescar care s-a prezentat doar ca Solihin a declarat serviciului indonezian al BBC că a văzut prăbușirea și căpitanul vasului cu care pescuiește a decis să se întoarcă pe uscat.

„Avionul a căzut ca un fulger în mare și a explodat în apă”, a spus el.

„A fost destul de aproape de noi, cioburile unui fel de placaj aproape mi-au lovit nava”, a arătat pescarul

O serie de locuitori ai unei insule din apropierea locului în care a dispărut avionul au declarat pentru BBC că au găsit obiecte despre care credeau că provin din avion.

UPDATE 3: Agus Haryono, un oficial al agenției de salvare, a declarat pentru Reuters că o echipă de căutare și salvare a găsit resturi suspectate a fi din avion în apele de la nord de Jakarta, dar nu a fost confirmat că provine din zbor.

La bord erau 56 de pasageri, inclusiv 10 copii, a declarat un oficial al agenției naționale de căutare și salvare Basarnas. Presa locală scrie că erau la bord șase membri ai echipajului.

UPDATE 2: Mai mulți locuitori ai insulei Lancang, lângă locul în care a dispărut avionul, au declarat serviciului indonezian al BBC că au găsit obiecte despre care cred că provin de la avion.

UPDATE: În mediul online au fost distribuite imagini video cu ceea ce par a fi rămășițe ale avionului prăbușit. Autoritățile nu au confirmat că rămășițele găsite de localnici provin de la avionul dispărut.

Platforma de monitorizare a zborurilor Flightradar24.com a arătat că aeronava a pierdut mai mult de 3.000 de metri în altitudine în mai puțin de un minut.

Potrivit datelor de înregistrare, avionul era un Boeing 737-500 cu 27 de ani vechime.

Sriwijaya Air, un transportator local, a declarat că încă mai colectează informații despre zbor.

Ministerul Transporturilor din Indonezia a declarat că eforturile de căutare și salvare sunt în curs.

Evenimentul vine într-un moment foarte dificil pentru compania americană Boeing.

Boeing va plăti circa 2,5 miliarde de dolari în amenzi și compensații după ce a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA în legătură cu două accidente aviatice care au ucis în total 346 de persoane și au condus la retragerea la sol a avionului său de 737 MAX.

Acordul cu Departamentul Justiției oprește o investigație de 21 de luni cu privire la proiectarea și dezvoltarea modelului 737 MAX în urma celor două accidente, în Indonezia și Etiopia în 2018 și, respectiv, în 2019.

Accidentele „au expus o conduită frauduloasă și înșelătoare a angajaților unuia dintre cei mai importanți producători de avioane comerciale din lume”, a declarat asistentul procurorului general în funcție, David Burns, într-o declarație care a venit după semnarea acordului.

„Angajații Boeing au ales calea profitului ascunzând informații de la FAA cu privire la funcționarea avionului său 737 MAX și angajându-se într-un efort de a-și acoperi înșelăciunea”, a spus Burns, referindu-se la Administrația Federală a Aviației.

Accidentele au declanșat o puzderie de investigații, au costat Statele Unite poziția de lider în aviația globală și au produs Boeing daune de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

737 MAX a fost oprit la sol în martie 2019, iar măsura nu a fost ridicată decât în noiembrie 2020, după ce Boeing a făcut îmbunătățiri semnificative de siguranță și îmbunătățiri în pregătirea piloților.

XS
SM
MD
LG